Menu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τα ναρκωτικά μέχρι το τζόγο, το αλκοόλ και το διαδίκτυο - Γνωριμία με το συμβουλευτικό κέντρο
/ Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τα ναρκωτικά μέχρι το τζόγο, το αλκοόλ και το διαδίκτυο - Γνωριμία με το συμβουλευτικό κέντρο

Γνωριμία με το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στη Χίο πραγματοποίησε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα Chiosin.gr. Ο κοινωνικός λειτουργός – θεραπευτής του Κέντρου, αναπληρωτής υπεύθυνος Νίκος Κουκιάς παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Ζερβόπουλο.   

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στη Χίο;

Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2017, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για υπηρεσίες υποστήριξης που αφορούν άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειες τους. Η Μονάδα αποτελεί την πρώτη εξειδικευμένη θεραπευτική υπηρεσία Προγράμματος απεξάρτησης που δημιουργείται στη Χίο. Το συμβουλευτικό Κέντρο ανήκει στο δίκτυο υπηρεσιών του ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, που δραστηριοποιείται στον Πειραιά και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

-          Σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες απευθύνεστε;

Η Μονάδα απευθύνεται σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση ουσιών, σε άτομα εξαρτημένα από παράνομες ουσίες και νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον των εξαρτημένων ατόμων.

-          Τί υπηρεσίες παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο;

Σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον το Κέντρο παρέχει δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς λίστες αναμονής υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες των εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους, αξιολόγηση της κατάστασης του ατόμου για τον θεραπευτικό σχεδιασμό του, κινητοποίηση και προετοιμασία του με σκοπό την ένταξη του στην κύρια φάση θεραπείας, μείωση της βλάβης, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα χρήσης ουσιών και εξάρτησης.

-          Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ;

Βασικό στοιχείο των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι η ψυχοκοινωνική προσέγγιση, χωρίς την χορήγηση υποκατάστατων («στεγνό Πρόγραμμα»), η οποία αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα, υποστηρίζει ολοκληρωμένα το άτομο και ο ίδιος έχει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της προσωπικής του αλλαγής, με στόχο την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία.

-          Πόσες Μονάδες του ΚΕΘΕΑ υπάρχουν στην Ελλάδα;

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην χώρα μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 με την ίδρυση της Ιθάκης, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας. Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ παρέχει υπηρεσίες σε 26 πόλεις και σε 18 Σωφρονιστικά Καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Απαριθμεί πάνω από 100 Μονάδες σε όλη την Επικράτεια.

-          Πως χρηματοδοτείται το ΚΕΘΕΑ και το Συμβουλευτικό Κέντρο Χίου;

Το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Οι πόροι του προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δωρεές, από τα εργαστήρια και τις παραγωγικές Μονάδες του Φορέα και από Προγράμματα της Ε.Ε. Επομένως τα έξοδα του Συμβουλευτικού Κέντρου καλύπτονται με τους προαναφερθέντες τρόπους χρηματοδότησης.

-          Είστε ευχαριστημένοι από την απήχηση που έχει η Μονάδα μέχρι σήμερα στην τοπική κοινωνία;

Για το μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το Κέντρο, θα λέγαμε ότι η Μονάδα έχει εξυπηρετήσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ατόμων, καλύπτοντας ήδη ένα ευρύ πεδίο αναγκών που σχετίζονται με την εξάρτηση. Θα έχουμε μία πρώτη συνολική εικόνα, εφόσον συμπληρώσουμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

-          Υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς;

Οι Μονάδες του ΚΕΘΕΑ επιδιώκουν την ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Χίου πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών και συναντήσεων με όλους τους εκπροσώπους φορέων ψυχικής υγείας και κοινωνικής προστασίας που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες και φορείς κοινωνικής και ψυχικής υγείας.

-          Ποιος είναι ο βαθμός αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει διεθνή αναγνώριση και είναι Σύμβουλος Οργανισμός του Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά. Οι έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν, ότι 7 στους 10 από όσους συμπληρώνουν ένα χρόνο σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, 5 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας απέχουν από τη χρήση ουσιών, εργάζονται και δεν έχουν κάποια εμπλοκή με τον νόμο. Τα οφέλη από τη συμμετοχή του ατόμου στη θεραπευτική κοινότητα γίνονται αισθητά 3 μήνες μετά την ένταξη του σε αυτήν και αυξάνονται ανάλογα με τον χρόνο παραμονής. Κάθε χρόνο αποφοιτούν από Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ περίπου 150 άτομα, τα οποία όντας πλέον καθαρά από ουσίες, έχουν γυρίσει σελίδα στην ζωή τους.  

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ Χίου είναι:

Ροδοκανάκη και Παράσχου 4, 82100 Χίος                                                                          Τηλ. 22710-83027
e-mail: chios@kethea-nostos.gr

FacebookPage: ΚΕΘΕΑ Χίου
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 8πμ-4μμ

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

 


 

Background Color:
 
Background Pattern:
Reset