Αντίο Κώστα
Απεβίωσε ο Κώστας Σκαμπαβίας που το όνομα του συνδέθηκε με την μελέτη και συγγραφή που έκανε για την Νέα Μονή και τον ναό των Αγίων Αποστόλων Πυργί Χίου ενώ από το 1991 είναι προϊστάμενος στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ανήκει και η Χίος.

In memoriam
Ο Κώστας Σκαμπαβίας  έφυγε αθόρυβα και βιαστικά από κοντά μας, αλλά με την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε σε όλη του την ζωή.
Το 1979 εντάχθηκε στην οικογένεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,  την οποία υπηρέτησε  πιστά, έχοντας περάσει επάξια πρώτος στον διαγωνισμό  των αρχαιολόγων.
Εξ άλλου ποιος άλλος θα μπορούσε να συγκριθεί με την απύθμενη αρχαιογνωσία του, την ευρύτερη παιδεία και καλλιέργειά του;
Ο Κώστας πάντα έντιμος και ακέραιος, ουδέποτε χρησιμοποίησε τις  μεγαλοαστικές του καταβολές για να ανελιχθεί εύκολα, αβασάνιστα  και αναξιοκρατικά, ούτε αναμίχθηκε σε «ομάδες» ή σε ίντριγκες.  Σε όλη την υπηρεσιακή του διαδρομή, την περισσότερη μακριά από την αγαπημένη του Αθήνα, υπήρξε ελεύθερος, αυτόνομος, πραγματικά αντι-συστημικός.
Ο Κώστας δεν  ήταν  ένας  οποιοσδήποτε συνάδελφος,  ήταν ο στενός καλός φίλος των νεανικών και φοιτητικών χρόνων, από το φροντιστήριο της παλαιογραφίας του Κομίνη στις φοιτητικές εκδρομές, από το μάθημα της H. Ahrweiler στην σοφίτα της Σορβόννης μέχρι τις παριζιάνικες βόλτες στα παλαιοπωλεία, τις εκθέσεις στα μουσεία, αλλά και τις fromageries. Ο Κώστας ήταν η ψυχή της παρέας τα Σάββατα στο καφέ του Dolce και του Desirée  και  ο εξαιρετικός οικοδεσπότης της παλιάς Αθήνας στο φιλόξενο σπίτι του στην Δημοκρίτου.…
Αντίο, Κώστα.….   Όλοι όσοι σε ζήσαμε και σε αγαπήσαμε δύσκολα θα ξεπεράσουμε την απουσία σου…
Κ. Π. Δελλαπόρτα
Ο Κωνσταντίνος Σκαμπαβίας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1943. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του, πήρε το πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής και μετά το πτυχίο του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με τους καθηγητές Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler και Jean-Pierre Sodini. Το 1979 έδωσε εξετάσεις και εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε στην 10η και 2η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από το 1991 είναι προϊστάμενος στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
ΠΗΓΗ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟPlease follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: