Μια πρόταση προς τον Φορέα Τουρισμού: Η Χίος είναι το νησί σου. Σε περιμένει να την γευτείς

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές

  

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

ΧΙΟΣ – G6PD
Μια πρόταση προς τον Φορέα Τουρισμού
Χριστούγεννα και τα κουκιά στη Χίο έχουν φυτρώσει ήδη και μεγαλώνουν.
Παραδοσιακή καλλιέργεια στο νησί, τα σπέρνουν συνήθως λίγο πριν του Άη Νικόλα και σκάνε μύτη τέτοιες μέρες, χριστουγεννιάτικες, τα φυντάνια ολόδροσα και δυνατά από τη γη.
Τα κουκιά ήταν και είναι το “εθνικό” μας φαγητό στη Χίο, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι.
Κουκοχιώτες το συλλογικό παρατσούκλι μας, τείνει να ξεχαστεί, αν δεν έχει ήδη.
Τα κουκιά είναι μια τροφή πολύ θρεπτική και νοστιμότατη, είτε ξερά, μαγειρεμένα γιαχνί, με ρίγανη, είτε χλωρά, σκέτα ή με αγκινάρες λεμονάτα, υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι, περίπου το 25% του πληθυσμού, που δεν μπορούν να τα γευτούν λόγω κληρονομικής έλλειψης του ενζύμου G6PD, η οποία προκαλεί δυσανεξία στα κουκιά και την λεγόμενη κυάμωση, αιμολυτική αναιμία, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Το 75% όμως του παγκόσμιου πληθυσμού, τα τρώει τα κουκιά, ευτυχώς.
Στη Χίο, θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει γαστρονομική παντιέρα μας τα κουκιά. Το νησί G6PD θα έπρεπε να λεγόμαστε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και οι επιχειρήσεις με το σήμα taste like chios , που δημιούργησε ο Φορέας Τουρισμού, προωθώντας τον γαστρονομικό τουρισμό, να έχουν συνταγές με κουκιά στον κατάλογό τους και να προβάλουν αυτό το γευστικότατο όσπριο ως τη σημαία της τοπικής μας κουζίνας, αλλά και της παραδοσιακής καλλιέργειας. Τα κουκιά μπορούν να συνδέσουν τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα της οικονομίας, την αγροτική παραγωγή άμεσα με τον τουρισμό, που είναι το απόλυτο ζητούμενο για το νησί μας.
Ας αρχίσουμε φέτος λοιπόν μία πρωτότυπη τουριστική καμπάνια, η οποία αν μη τι άλλο θα προκαλέσει απορίες, θα συζητηθεί, με ο.τι σημαίνει αυτό για το όνομα και τη φήμη του νησιού μας, και θα βάλει τους ανθρώπους να ψαχτούν και να ψάξουν. Μια καμπάνια σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, του στυλ:
Είσαι άτομο G6PD;
Η Χίος είναι το νησί σου. Σε περιμένει να την γευτείς.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου σας εύχεται χρόνια πολλά και δηλώνει στην διάθεση του Φορέα Τουρισμού για τον σχεδιασμό και δημιουργία μιας τέτοιας θεματικής καμπάνιας γαστρονομικού τουρισμού, που θα συζητηθεί.
ΕΠΠΟΧΙ

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon