Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης – εξειδίκευση για Χίο

Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός αποτελούν υλοποίηση της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για σταδιακή αποκατάσταση με κοινωνικό πρόσημο των δυσχερειών που επέφεραν τα μνημόνια.

Εκτός των μέτρων από τα οποία θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες (13 η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ τροφίμων, μείωση ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΔΕΗ, κ.ά.), υπάρχουν και ελαφρύνσεις που έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή σε περιοχές όπως ο νομός Χίου. Συγκεκριμένα:

– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από φέτος αποτελεί, εκτός των άλλων, μέσο στήριξης της τουριστικής οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

– Επανέρχεται από του χρόνου η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών ως 3.100 κατοίκους, ενώ θεσπίζεται και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους νησιών ως 1.000 κατοίκους. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις από τις οποίες θα

ωφεληθούν οι κάτοικοι των Ψαρών και των Οινουσσών.

– Επίσης από του χρόνου, μειώνεται ο φόρος για όλους του συνεταιρισμούς στο 10% και επιπλέον παρέχεται έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος που αναλογεί σε κάθε συνεταιρισμένο αγρότη. Πρόκειται για μέτρα τα οποία ικανοποιούν το πάγιο αίτημα της Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για φορολογική ελάφρυνση και τα οποία θα ωφελήσουν τον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά αλλά και την ΕΜΧ συνολικά.

 

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: