ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα κατάρτισης για ποικίλες κατηγορίες
Νέα προγράμματα κατάρτισης για δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, άτομα τρίτης ηλικίας, για μακροχρόνια ανέργους και εργαζομένους ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται αλλαγές στην επιδοτούμενη εργασία και στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων με την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).

Για τους νέους η κατάρτιση θα συνδυαστεί με επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για την παροχή πρακτικής κατάρτισης και στη συνέχεια με την εξεύρεση μόνιμης θέσης απασχόλησης, είτε επιδοτούμενη αρχικά, είτε όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί τόσο οριζόντια προγράμματα κατάρτισης όσο και στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αναλυτικότερα τα οριζόντια προγράμματα θα απευθύνονται σε ανέργους, κυρίως μακροχρόνιους, σε εργαζομένους, κυρίως αυτούς που λόγω χαμηλών γνώσεων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανεργίας, δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τα
στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης προβλέπεται κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με παρεμβάσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και στην πλευρά της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες με το σχέδιο νόμου προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:

1. Αναβάθμιση του ΟΑΕΔ. Πλέον ο Οργανισμός θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση. Η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την google αποτελεί προπομπό για τη νέα γενιά προγραμμάτων που έρχονται και θα αποτελέσει διεθνές πρότυπο ψηφιακής κατάρτισης.

2. Νέο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Προωθείται ο επανασχεδιασμός των εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Θα υπάρξει ένα νέο και ανασχεδιασμένο εργαλείο Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Πρόβλεψης της Αγοράς Εργασίας που θα αξιοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου τα προγράμματα να είναι στοχευμένα στις ανάγκες της αγοράς.

3. Νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων. Στον ΟΑΕΔ θα ενταχθεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων για το σχεδιασμό των προγραμμάτων με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Νέο σύστημα αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης. Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο για να συμμετέχουν στα προγράμματα. Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: το ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ποσοστό % των ανέργων που εξασφάλισαν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των ανέργων που διατηρούν τη μη επιδοτούμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα, πόσοι εξασφάλισαν μετά την κατάρτιση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επαγγελματικών δεξιοτήτων εντός 6 μηνών μετά την έξοδο κ.α.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται μεταξύ άλλων είναι:

– Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών
– Ψηφιακή εκπαίδευση της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με δυσκολίες στην ακοή και την όραση

 

– Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αστέγων και των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας
– Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους
– Υποστήριξη της πρόσβασης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Έτσι μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος κατάρτισης των εργαζομένων, προκειμένου η πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η μεταρρύθμιση στην κατάρτιση και τις νέες πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης που θα προωθηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ με πόρους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εκ των οποίων θα διατεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2021.

πηγη:dikaiologitika.grPlease follow and like us:
fb-share-icon