Συνάντηση Μηταράκη-Τούμπου με Γεωργαντά για τα αιτήματα των Μαστιχοπαραγωγών

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Συνάντηση Μηταράκη-Τούμπου με Γεωργαντά για τα αιτήματα των Μαστιχοπαραγωγών   

 

Συνάντηση με θέμα τα αιτήματα των Μαστιχοπαραγωγών πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Μηταράκης στη Χίο με αντιπροσώπους της ΕΜΧ, όπου και παρουσίασε την  απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει κατά 30% την φορολογία εισοδήματος για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες μαστιχοπαραγωγούς και κατά 50% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες μαστιχοπαραγωγούς, εξισώνοντας τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς με την συμβολαιακή γεωργία.

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης και ο κ. Τούμπος έθεσαν στον κ. Γεωργαντά τα αιτήματα των αγροτών μαστιχοπαραγωγών. Ειδικότερα, έθεσαν στο τραπέζι το ζήτημα των επιδοτήσεων νέων αγροτών, ώστε να δοθούν κίνητρα στους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού και τη μαστίχα.

Παράλληλα, συμφώνησαν επί της αρχής ότι κρίνεται αναγκαίος ο ισομερής και αναλογικά δίκαιος διαχωρισμός των χρημάτων που θα διατίθενται ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις αρχές του ανταγωνισμού όμοιων προϊόντων, καθώς και η εξέταση των αδιάθετων κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση μικρών νησιών Αιγαίου, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά στη μαστίχα.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εκταμίευση των χρημάτων από προγράμματα όπως το 4.2.1 για τη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε (γεωργικό προϊόν)» και το 4.2.2 για τη «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος I, μη γεωργικού προϊόντος», την πορεία των οποίων θα ελέγξει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καθώς και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η μείωση του ελάχιστου αριθμού στρεμμάτων ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon