ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Η ΕΛΑΣ ιδρύει Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ιδρύει Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία και θα αποτελεί μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Με Προεδρικό Διάταγμα θα δημιουργηθεί άμεσα «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τμήμα θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

 

Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 

«Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής. Γι’ αυτό το σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

 

Δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου

Με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας , η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

« Για πρώτη φορά, το Υπουργείο μεριμνά προκειμένου τα επιμέρους Τμήματα και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες να έχουν το σωστό συντονισμό και καθοδήγηση με στόχο να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν το εν κρυπτώ τελούμενο έγκλημα στους κόλπους της Οικογένειας. Η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως αφενός τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία μας απασχολούν, αφετέρου δεν πρόκειται να ‘κρυφτούν κάτω από το χαλί’ από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η προστασία των θυμάτων βίας, με ειδικά καταρτισμένο αλλά και ευαισθητοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί ζήτημα αιχμής για εμάς και δεν μένει μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών. Αντίθετα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει τον τόνο για την προάσπιση της Οικογένειας στην πράξη».

 

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *