Χίος: Το νησί της Μαστίχας (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)


Τα ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά μαστιχένια χωριά και οι παραλίες άγριας ομορφιάς με ηφαιστειακά βότσαλα θα σας πάρουν κυριολεκτικά την ανάσα.

Αρχοντικά σπίτια με ανθισμένους κήπους και οπωρώνες εσπεριδοειδών και πυκνά δάση με θαυμαστά δάκρυα μαστίχας θα εκπλήξουν τα μάτια σας. Εντυπωσιακά ψηφιδωτά και γεωμετρικά σχήματα με φυτικά μοτίβα και έρημοι οικισμοί με υπολείμματα του 13ου αιώνα θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Ένας διαφορετικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά σας έτοιμος να εξερευνηθεί. Κρεμαστά σε μια γωνιά του Αιγαίου, η αξία της Χίου είναι διαχρονική ευλογημένη από τις αρωματικές μυρωδιές της μαστίχας και τις μαγευτικές ποικιλίες των τοπίων.

Κάθε περιοχή του νησιού κρύβει μια απροσδόκητη έκπληξη. Αναγνωρισμένοι για τη ναυτική ιστορία τους , οι Χιώτες είναι υπερήφανοι για την ιστορία και τις παραδόσεις τους δίνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους ταξιδιώτες να βιώσουν το αυθεντικό πρόσωπο της Ελλάδας . Εάν προσπαθείτε να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά της Ελλάδας, την ανεξερεύνητη και μυστηριώδη , τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε σίγουρα τη Χίο. Ερημωμένη με την ιδιαίτερη ομορφιά της, η Χίος χρησίμευε ως οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, με τσίμπημα εισβολέων και κολοσσιαίες δυνάμεις, που έδωσε στο νησί ένα μοναδικό χαρακτήρα και μια εξαιρετική ταυτότητα που θα σας εκπλήξει κυριολεκτικά. Είστε έτοιμοι να αποκαλύψετε τα μυστήρια της Χίου;

Τα καλύτερα της Χίου

Ο Δήμος Χίου , γνωστός και ως Χώρα, είναι η όμορφη πρωτεύουσα του νησιού που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η πόλη είναι το διοικητικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του νησιού, με μια σειρά από ιστορικά κτίρια της μακράς ιστορίας της Χίου. Νεοκλασικά αρχοντικά και οθωμανικές κατασκευές με αραβικές επιρροές εναρμονίζονται με όμορφο τρόπο. Κοντά στην πλατεία του Βουνάκη θα βρείτε τους δημόσιους κήπους της Χίου με το άγαλμα του Κανάρη. Ο δρόμος του Κένεντι οδηγεί στο Κάστρο, το πιο ενδιαφέρουσα μέρος της πόλης. Στη νότια πλευρά της πλατείας, θα βρείτε τον εμπορικό δρόμο της Απολτάριας με όλες τις ανέσεις. Περιπλανηθείτε στον παραλιακό δρόμο περιπάτου και απολαύστε τη θέα στο πιο όμορφο σημείο της πόλης.

Η παραλία Μαύρα Βόλια είναι μια μακριά μαύρη παραλία με βότσαλα με σκούρα μπλε νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Τα μαύρα βότσαλα της παραλίας δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη του αδρανούς ηφαιστείου του Ψαρώνα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λειτουργεί καντίνα στην παραλία. Επίσης, μην ξεχάσετε να πάρετε μόνο φωτογραφίες και να αφήσετε τίποτα εκτός αποτυπώματα.

Το Κάστρο της Χίου είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κάστρα του νησιού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης. Η κύρια είσοδος του κάστρου είναι το Porta Maggiore που κατασκευάστηκε από τους Βενετούς το 1694. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κάστρου είναι το παλάτι Giustiniani που βρίσκεται κοντά στην κύρια είσοδο. Το παλάτι χτίστηκε από τους Γενουάτες για την στέγαση της έδρας της διοίκησης και σήμερα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κτίριο. Το σκοτεινό μπουντρούμι είναι ένα άλλο κτίριο της Γενουατικής περιόδου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή εβδομήντα Chiots, που κράτησαν μέχρι την εκτέλεσή τους, μετά την αποτυχημένη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών. Το οθωμανικό νεκροταφείο είναι μνημείο σημαντικών Οθωμανών που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, ενώ τα οθωμανικά τζαμιά του Hamidiye Cami και Eski Cami, τώρα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται επίσης μέσα στο κάστρο. Άλλα σημαντικά κτήρια που σώζονται μέσα στα τείχη είναι η Κρύα Κρήνη, μια υπόγεια δεξαμενή της βυζαντινής περιόδου και ο Πύργος του Κούλα. Ωστόσο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κάστρου είναι τα Οθωμανικά Λουτρά. Περπατώντας στο δρόμο του Αγίου Γεωργίου, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα υποδειγματικά σπίτια της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο της Χίου προστατεύεται ως τόπος αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας από το Προεδρικό Διάταγμα. θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα υποδειγματικά σπίτια της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο της Χίου προστατεύεται ως τόπος αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας από το Προεδρικό Διάταγμα. θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα υποδειγματικά σπίτια της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο της Χίου προστατεύεται ως τόπος αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας από το Προεδρικό Διάταγμα.

Η εκκλησία της Παλιάς Ταξιάρχης είναι μια θολωτή βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες που βρίσκονται στο μεσαιωνικό οχυρωμένο χωριό Μέστα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο απεικονίζει σκηνές από την Παλαιά και τη Νέα Διαθήκη που αντιπροσωπεύουν το υψηλό επίπεδο τοπικής ξυλογλυπτικής.

Το μεσαιωνικό χωριό Ανάβατος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Ο Ανάβατος είναι ένα μεσαιωνικό και βυζαντινό χωριό με καλά διατηρημένα υπολείμματα σπιτιών πύργων, καμάρες και πλακόστρωτους δρόμους χτισμένα στην κορυφή ενός βράχου που βυθίζεται σε ένα μεγάλο βράχο από γρανίτη. Αν και είναι έρημη, το χωριό διατηρεί την ιστορία της περιοχής. Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1821 και η σφαγή της Χίου του 1822 συνδέονται άμεσα με το χωριό Ανάβατο.

Η Νέα Μονή της Χίου βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Χίου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι. Μονομάχο κατά τη διάρκεια του 11ου αιώναως αποπληρωμή σε τρεις μοναχούς της Χίου για την πρόβλεψη ότι η απέλασή του στη Λέσβο ήταν προσωρινή και τελικά θα γίνει αυτοκράτορας. Το νέο Μοναστήρι έγινε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του Αιγαίου μέχρι τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς το 1822. Σήμερα το μοναστήρι εκτείνεται σε έκταση 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από την κύρια εκκλησία, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τραπεζαρία των μοναχών που ονομάζεται τραπέζα, τα τετράγωνα των μοναχών που ονομάζονται κελιά, το εκκλησιαστικό μουσείο της μονής και οι υπόγειες δεξαμενές για τη συλλογή του νερού μαζί με έναν ισχυρό αμυντικό πύργο. Ωστόσο, το μοναστήρι είναι γνωστό κυρίως για τα ψηφιδωτά του, ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της Μακεδονικής Αναγεννησιακής Τέχνης στην Ελλάδα.

Το χωριό Κάμπος είναι ένα από τα πιο εύφορα χωριά της Χίου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Γνωστός για τους οπωρώνα και τα πολύχρωμα αρχοντικά του, ο υπέροχος οικισμός βρίσκεται σε μια πεδιάδα με μεγάλη ιστορική σημασία που καλύπτεται με πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρίνια, τα οποία προστατεύονται από τις υπέροχες ξύλινες πύλες. Ο Κάμπος έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της περιοχής που είναι διακοσμημένο με καλά διατηρημένα νεοκλασικά σπίτια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Κάθε κτίριο απεικονίζει την εξαιρετική αρχιτεκτονική της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική τοποθεσία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ολόκληρη η περιοχή του Κάμπου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου.

Το χωριό Μεστά είναι το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό μαστιχοχώρι του νησιού που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Ο όμορφος οικισμός διαθέτει ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα αμυντικής αρχιτεκτονικής, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ​​μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο που αποτελούν τον εξωτερικό τοίχο του κάστρου. Οι δρόμοι είναι πολύ στενοί που καλύπτονται από καμάρες στις οποίες χτίζονται σπίτια. Το σύνολο του χωριού έχει σχεδιαστεί ως λαβύρινθος με σκοπό την αποτροπή εισβολών πειρατών. Οι κάτοικοι των Μεστών είναι γνωστοί για τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεών τους. Το πιο σημαντικό έθιμο της περιοχής είναι η αναβίωση των Δοκιμών Agas, μια σατυρική αντιγραφή των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν κατά την Οθωμανική Κατοχή. Το έθιμο πραγματοποιείται στη Δευτέρα Βαρέλι. Η Μεστά είναι επίσης γνωστή για ένα από τα καλύτερα κρασιά του νησιού, το Μεστουσικό και ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από την απόσταξη των σύκων και των σταφυλιών που ονομάζεται Σούμα. Αξίζει να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα των Μεστών, όπως ο Αμυντικός Πύργος του Μιλίτα και οι όμορφες παραλίες της Αποθέτικας και της Αγίας Δυναμίου. Ο ναός του Παλαιού Ταξιάρχη είναι το παλαιότερο μνημείο του χωριού με ίχνη παλιών τοιχογραφιών. Μια βόλτα στην πλατεία του χωριού, γνωστή ως Λιβάδι, θεωρείται ένας από τους πιο δροσιστικούς περιπάτους στην περιοχή. Καθώς θα βγείτε από το κάστρο, ίσως έχετε την εντύπωση ότι περπατούσατε σε ένα μέρος όπου η ιστορία και το παρόν συνδυάζονται με έναν μυστηριώδη τρόπο, έναν τόπο ζωντανής ιστορίας.

Το χωριό Πυργί είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό μαστιχοχώρι του νησιού που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Συχνά ονομάζεται το ζωγραφισμένο χωριό λόγω των ωραίων γεωμετρικών σχημάτων που διακοσμούν τις προσόψεις των κτηρίων. Όπως και τα άλλα μεσαιωνικά χωριά, τα σπίτια χτίστηκαν ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας τον εξωτερικό τοίχο του κάστρου. Το Πυργί έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ​​μνημείο. Οι αποξηραμένες ντομάτες κερασιών κρέμονται από τα μπαλκόνια των κτιρίων δίνοντας ένα δροσιστικό χρώμα στην περιοχή. Τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του χωριού περιλαμβάνουν τον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων που χτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο της Νέας Μονής, τον επιβλητικό καμπαναριό της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου, τον Αμυντικό Πύργο του Πύργου.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ο αρχαιολογικός χώρος του Εμπορείου βρίσκεται στις πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως την οχυρωμένη ακρόπολη του οικισμού, το Μέγαρο και το θυσιαστήριο του Ναού της Αθηνάς. Αν και η ανάβαση στο χώρο μπορεί να είναι δύσκολη, η θέα στο Αιγαίο είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν καφέ στο μπαρ αναψυκτικών.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ριμόκαστρου βρίσκεται στο οροπέδιο του Έπους πάνω από το χωριό Βροντάδος. Ο χώρος φιλοξενεί τα απομεινάρια αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που χρονολογούνται από τα κλασικά χρόνια. Το Ριμόκαστρο είναι ορατό από τις περιοχές Αστυφιδόλακκο και Ριμόκαστρο, όπου έχουν κατασκευαστεί πίνακες πληροφοριών και θεατές. Οι αγροτικές εγκαταστάσεις του Ριμόκαστρου οργανώθηκαν κατά μήκος της διαδρομής της Ελληνοστράτας, της αρχαίας διαδρομής που συνδέει την ανατολική ακτή με τη βόρεια και τη δυτική ακτή του νησιού.

Ο Βράχος της Δασκαλόπετρας είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού που συνενώθηκαν με την περιοχή που ο Όμηρος διδάσκει, καθώς το νησί είναι μία από τις επτά πόλεις που ισχυρίζονται την προέλευση του Όμηρου. Η Δασκαλόπετρα θεωρείται επίσης ως ο βωμός ενός παγανιστικού θεού.

Ο ναός του Απόλλωνα Φανείου βρίσκεται στο λόφο του προστατευμένου κόλπου της Φανά. Σήμερα, το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε στα κατάλοιπα του ναού. Ο χώρος θεωρείται το Δήλο της Χίου. Σύμφωνα με το μύθο, η γενέτειρα του Απόλλωνα αποκαλύφθηκε στη μητέρα του Λέτο σε αυτό το μέρος. Ως εκ τούτου, ο όρος Fanaios σημαίνει αυτό που έχει αποκαλυφθεί.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Ο καθεδρικός ναός της Χίου βρίσκεται μαγευτικά στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χίου. Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στη μνήμη των τριών μαρτύρων του Μηνά, του Βίκτορα και του Βίνσεντ. Ο καθεδρικός ναός γιορτάζει προς τιμήν του αγίου στις 11 Νοεμβρίου που συμπίπτει με την ημέρα απελευθέρωσης της Χίου από την οθωμανική κατοχή.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων είναι ένα καλά διατηρημένο βυζαντινό μνημείο στο χωριό Πυργί. Η εκκλησία διακρίνεται για τις επιβλητικές εκκλησιαστικές τοιχογραφίες της. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων θεωρείται μικρή αναπαραγωγή της κεντρικής εκκλησίας της Νέας Βυζαντινής Μονής.

Η εκκλησία της Παναγίας της Κρίνας είναι μια καλά διατηρημένη βυζαντινή εκκλησία που βρίσκεται στο χωριό Βαβυλή. Η εκκλησία κατασκευάστηκε από Ευστάθιος Kodratos και η Ειρήνη Δούκαινα Πεπαγωμένη, τα μέλη του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στο τέλος του 12 ου αιώνα. Η εκκλησία διακρίνεται για τις επιβλητικές εκκλησιαστικές τοιχογραφίες της. Η Παναγία της Κρήνας θεωρείται μικρή αναπαραγωγή της κεντρικής εκκλησίας της Νέας Βυζαντινής Μονής. Συνήθως ανοίγει κατά τη θερινή περίοδο.

Η εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Μέστα. Η εκκλησία χτίστηκε στα θεμέλια του προϋπάρχοντος πύργου του κάστρου και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον Γαβριήλ. Ο ναός ξεχωρίζει για τους ξύλινους σκαλισμένους ναούς και τις αρχαίες αγιογραφίες μαζί με την βοτσαλωτή αυλή και το επιβλητικό καμπαναριό από την πέτρα του χωριού Θυμιανά. Η εκκλησία θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού και μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ελλάδας. Μετά την απόσυρση των Γενουατών, ο πύργος εγκαταλείφθηκε κατοικήθηκε αποκλειστικά από κοράκια και φίδια. Το 1958, οι χωρικοί αποφάσισαν να κατεδαφίσουν τον πύργο και να ανοικοδομήσουν την εκκλησία, καθώς πίστευαν ότι αυτά τα πλάσματα ήταν κακοί. Η κατασκευή της εκκλησίας διήρκεσε δέκα χρόνια και οι χωρικοί συμμετείχαν εθελοντικά στην κατασκευή.

Η Μονή της Αγίας Μαρκέλλαςείναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα του νησιού που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βολισσός. Η Αγία Μαρκέλλα είναι ο προστάτης άγιος της Χίου. Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν της Αγίας Μαρκέλλας πραγματοποιείται στις 22 Ιουλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος δεν θέλησε να υπακούσει στις ανήθικες επιθυμίες του παγανιστή πατέρα της. Την έβλεψε στα άγρια ​​βουνά και την βρήκε κρυμμένη σε ένα θάμνο. Με την πρόθεση να την αναγκάσει να βγει, έκαψε τον θάμνο που την έκανε να βγει και να αρχίσει να τρέχει προσευχόμενος στον Θεό για να ανοίξει τη γη και να την σώσει. Έτσι συνέβη και ο πατέρας του έκοψε το κεφάλι και το έριξε στη θάλασσα. Οι λάτρεις από όλο το νησί επισκέπτονται το μοναστήρι το βράδυ πριν τη γιορτή για να δείξουν την πίστη τους στον θαυμαστό άγιο. Τα κελιά του μοναστηριού μπορούν να φιλοξενήσουν προσκυνητές που επιθυμούν να παραμείνουν εν μία νυκτί.

Το Μοναστήρι του Μόντον είναι ένα ιστορικό συγκρότημα μοναστηριών που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ντιέφα. Μολονότι η μονή είναι έρημη, θεωρείται το σημαντικότερο μοναστήρι της Χίου μετά τη Νέα Βυζαντινή Μονή. Ωστόσο, το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Τα σημαντικότερα κτίρια του συγκροτήματος είναι τα παρεκκλήσια, τα μοναχικά κελιά, η θολωτή στοά μαζί με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη διακοσμημένα με εντυπωσιακές τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά και τη Νέα Διαθήκη. Όλες οι καταστραμμένες τοιχογραφίες επισκευάστηκαν από μοναχό το 1849. Αν θέλετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι, θα πρέπει να πάρετε τα κλειδιά από το χωριό Διφύχας.

Η Μονή Μυρσινιδίου είναι ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού του Βροντάδου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον μοναχό Χριστόφορο Σερεμέλη το 1897. Διακρίνεται για τις φιλανθρωπικές του υπηρεσίες κατά τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μοναστήρι γιορτάζει προς τιμήν του αγίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Μονή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ελένης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Φραγκοβούνι στην περιοχή Τιμανιανή. Η εκκλησία των αγίων βρίσκεται στο κέντρο της βοτσαλωτής αυλής. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με αγιογραφίες εξαιρετικής ομορφιάς. Το συγκρότημα αποτελείται από ένα εστιατόριο, σαράντα κελί, δωμάτια και αγιογραφικά εργαστήρια. Ακόμα και σήμερα οι καλόγριες ασχολούνται με την αγιογραφία και την ύφανση. Το μοναστήρι γιορτάζει προς τιμήν των αγίων την 21η Μαΐου.

Η Νέα Μονή της Χίου βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Χίου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι. Μονομάχο κατά τη διάρκεια του 11ου αιώναως αποπληρωμή σε τρεις μοναχούς της Χίου για την πρόβλεψη ότι η απέλασή του στη Λέσβο ήταν προσωρινή και τελικά θα γίνει αυτοκράτορας. Το νέο Μοναστήρι έγινε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του Αιγαίου μέχρι τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς το 1822. Σήμερα το μοναστήρι εκτείνεται σε έκταση 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από την κύρια εκκλησία, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τραπεζαρία των μοναχών που ονομάζεται τραπέζα, τα τετράγωνα των μοναχών που ονομάζονται κελιά, το εκκλησιαστικό μουσείο της μονής και οι υπόγειες δεξαμενές για τη συλλογή του νερού μαζί με έναν ισχυρό αμυντικό πύργο. Ωστόσο, το μοναστήρι είναι γνωστό κυρίως για τα ψηφιδωτά του, ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της Μακεδονικής Αναγεννησιακής Τέχνης στην Ελλάδα.

Παραλίες

Η Αγία Δύναμή είναι μια λευκή αμμουδερή παραλία με ζαφειρικά νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία.

Η Αγία Φωτιά είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού λόγω της εγγύτητάς του με την πόλη της Χίου. Η Αγία Φωτιά είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ταβέρνες. Κάθε καλοκαίρι, στην παραλία πραγματοποιούνται πολλές παραθεριστικές εκδηλώσεις.

Ο Μάναγρος είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι η μακρύτερη παραλία του νησιού ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση με εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Η Αγία Μαρκέλλα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με βοτσαλάκια που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Στο βόρειο άκρο της παραλίας, ένα στενό μονοπάτι ανάμεσα στους βράχους οδηγεί στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας Μαρκέλλας, όπου βγαίνουν από τη γη θερμές πηγές (Αγιάμα).

Η Αποθήκα είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλα με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο παρθένες παραλίες του νησιού με όμορφα τοπία και βραχώδεις σχηματισμούς. Αν κολυμπήσετε στην επόμενη παραλία, θα ανακαλύψετε μια θαλάσσια σπηλιά!

Η Αυλώνα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λειτουργεί καντίνα στην παραλία.

Τα Δίδυμα αποτελείται από δύο παρθένους ορμίσκους με σμαραγδένια νερά που βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Οι παραλίες είναι απομονωμένες ιδανικές για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Τα Φανά είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα.

Η Ελίντα είναι ένας αμμώδης και βοτσαλωτός κόλπος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια παρθένα παραλία με εξαιρετικά φυσικά τοπία, ιδανική για όσους αναζητούν απομόνωση.

Το Γυαλί είναι ένας απομακρυσμένος λευκός αμμώδης όρμος με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα. Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μέσω μιας ώρας με τα πόδια από το χωριό Αυγώνυμα.

Ο Καρφάς είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού λόγω της στενής του απόστασης από την πόλη της Χίου. Το Karfas είναι καλά οργανωμένο με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, beach bars, ταβέρνες και εστιατόρια.
Η Κώμη είναι μια μεγάλη αμμουδερή και βοτσαλωτή παραλία με μπλε νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, beach bars και ταβέρνες.

Η Λευκάθεια είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες και ένα beach bar. Η παραλία είναι ιδανική για τους οπαδούς του beach volley.

Το Λιθί είναι μια αμμώδης παραλία με κρυσταλλικά νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, ταβέρνες και μίνι μάρκετ. Η παραλία προσφέρει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Τα Μαγεμένα είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με καταγάλανα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Το Magemena είναι καλά οργανωμένο με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες και ένα beach bar.

Η Μαύρα Βόλια είναι μια μακριά μαύρη παραλία με βότσαλα με σκούρα μπλε νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Τα μαύρα βότσαλα της παραλίας δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαίστειου Ψαρώνου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λειτουργεί καντίνα στην παραλία. Επίσης, μην ξεχάσετε να πάρετε μόνο φωτογραφίες και να αφήσετε τίποτα εκτός αποτυπώματα.

Η Μερικούντα είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλυμμένη με χοντρή άμμο και βότσαλα και είναι απροστάτευτη από τους βόρειους ανέμους. Πρόκειται για μια παρθένα παραλία ιδανική για τους λάτρεις της φύσης, προσβάσιμες από ένα μονοπάτι από το χωριό Μέστα.

Το Μετόχι είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλα με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία με όμορφο φυσικό περιβάλλον. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία, υπάρχουν πολλές ταβέρνες με υπέροχα θαλασσινά.

Ο Ναγός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η γύρω περιοχή είναι καλά οργανωμένη με ταβέρνες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Στο ένα άκρο της παραλίας υπάρχει ένα μονοπάτι με λιθόστρωτα που οδηγεί στην κορυφή του λόφου, προσφέροντας όμορφη θέα στις γύρω περιοχές.

Οι παραλία των γλάρων  είναι μια αμμώδης παραλία με βότσαλα με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες και ένα beach bar.

Το Τηγάνι είναι ένας απομονωμένος εξωτικός όρμος με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια λευκή βοτσαλωτή παραλία με όμορφο φυσικό περιβάλλον με καταπράσινη βλάστηση και ψηλούς βράχους. Η παραλία είναι ιδανική για τους λάτρεις της ηρεμίας και της φύσης.

Το Τραχίλι είναι μια αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για έναν απομονωμένο όρμο με όμορφα φυσικά τοπία. Ο γύρω βράχος είναι καλυμμένος με καταπράσινη βλάστηση από ψηλά πεύκα.

Η Βρουλίδια είναι μια παραλία με λευκή άμμο με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιότερη πλευρά του νησιού. Πρόκειται για απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη απομόνωση σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Το ήξερες;

Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Ο Αριάσιος Οίνος είναι το κρασί του νησιού που κάποτε ονομαζόταν νέκταρ των θεών στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα μαστιχοχώρια της Χίου έχουν τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά αμυντικά δίκτυα στη Μεσόγειο.

Μεταφορές

Η Χίος διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που εκτελεί καθημερινά πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.

Η Χίος είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί από επτά έως οκτώ ώρες. Η Χίος συνδέεται επίσης με τα νησιά Λέσβος, Οινούσσες και Ψαρά μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: diakopomania.gr

Please follow and like us:
fb-share-icon