Χιακή Συμπολιτεία: Αδιαφάνεια και αυταρχισμός

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Χιακή Συμπολιτεία: Αδιαφάνεια και αυταρχισμός από τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη – Γιατί καταψηφίσαμε τα προτεινόμενα ΔΣ στα νομικά πρόσωπα του δήμου

Αυταρχισμό, αδιαφάνεια και περιφρόνηση των τοπικών κοινοτήτων καταλογίζει στη δημοτική αρχή Κάρμαντζη η Χιακή Συμπολιτεία και επισημαίνει πως καταψήφισε τις προτεινόμενες συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του δήμου διεκδικώντας διαφάνεια, κοινωνική ευθύνη και λογοδοσία.

 

Η Χιακή Συμπολιτεία καταψήφισε χθες, Τετάρτη 26/1, τις προτεινόμενες συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Αιτιολογώντας και τεκμηριώνοντας τη στάση της, η Χιακή Συμπολιτεία περιγράφει αρχικά το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο και τη λειτουργία των νομικών προσώπων:

Θεωρούμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι «δορυφορικοί» οργανισμοί του Δήμου πρέπει να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, να είναι αρωγοί στις υπηρεσίες του Δήμου, να ελέγχονται και να λογοδοτούν στους δημότες. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν αντιπροσωπευτικότητα, να εκπροσωπούνται στις διοικήσεις τους όλες οι απόψεις. Κι ακόμα στις πολιτικές τους πρέπει να εκφράζονται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες. Τέλος το σύνολο των νομικών προσώπων πρέπει να έχει σταθερό σημείο αναφοράς το πλέον αντιπροσωπευτικό συλλογικό όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο.

Δοτές πλειοψηφίες – Αποκλείεται η πολυφωνία

Ο τρόπος σύστασης και συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων καθόλου δεν εξυπηρετεί τη λογική και τους σκοπούς που περιγράψαμε, σημειώνει η Χιακή Συμπολιτεία και επισημαίνει:

 «Το νομοθετικό πλαίσιο, με μια σειρά από περίπλοκες νομικές ακροβασίες, ειδικά των τελευταίων ετών, δημιουργεί δοτές πλειοψηφίες, περιορίζει ασφυκτικά την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών οργάνων και, τελικά, αποκλείει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων που μόνο θετικά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Κάνουμε αυτή την πολιτική τοποθέτηση όχι γιατί έχουμε, σώνει και καλά, την απαίτηση να εκπροσωπηθούμε ως παράταξη: έχουμε επίγνωση των μεγεθών και δεν έχουμε ούτε αυταπάτες ούτε μικρομεγαλισμούς. Θεωρούμε όμως ότι πρόκειται για θέματα αρχής στα οποία όλοι και όλες κρινόμαστε».

Αυταρχισμός και περιφρόνηση των τοπικών κοινοτήτων από τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη

Η Χιακή Συμπολιτεία σημειώνει ότι το 2019, στην αντίστοιχη ψηφοφορία, είχε τοποθετηθεί με λευκή ψήφο, καθώς «βρισκόμασταν τότε στην έναρξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής και είχαμε θελήσει να δείξουμε ότι δεν υιοθετούμε εκ προοιμίου αρνητική στάση».

«Σήμερα όμως», προσθέτει η Χιακή Συμπολιτεία, «δυο και πλέον χρόνια μετά, έχουμε γίνει όλοι και όλες πιο “σοφοί”. Έχουμε γνώση των πολιτικών που ασκήθηκαν, των τρόπων διοίκησης όλο αυτό το χρονικό διάστημα και του στίγματος κάθε διοίκησης. Και τι έχουμε διαπιστώσει;

  • Αδιαφάνεια. Σειρά αποφάσεων που παίρνονται χωρίς έλεγχο και λογοδοσία. Όπως η απόφαση της ΔΗΚΕΧ να κλείσει με το έτσι θέλω τον δημοτικό θερινό κινηματογράφο και στην αποκάλυψη αυτής της απόφασης από συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο (τον Κ.Φρεζούλη) προσπάθεια να παραπλανήσει το δημοτικό συμβούλιο. Αποφάσεις που παίρνονται εν κρυπτώ και ακυρώνονται εκ των υστέρων, όπως η απόφαση της ΔΕΥΑΝΧ για το τελος-χαράτσι στους έντυπους λογαριασμούς. Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με άλλα παραδείγματα.
  • Αυταρχισμός απέναντι στις τοπικές κοινότητες και στους δημότες. Αποφάσεις που επιχειρείται να επιβληθούν παρά τη θέληση των τοπικών κοινοτήτων μέσω πιέσεων και εκβιασμών. Κι εδώ δυστυχώς η διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ κατέχει τα όχι αξιοζήλευτα πρωτεία: Βολισσός, Βροντάδος, Καταρράκτης.
  • Περιφρόνηση και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε κατ’ επανάληψη ακούσει από διορισμένους προέδρους νομικών προσώπων ότι ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου είναι απλώς και μόνο γνωμοδοτικός! Με άλλα λόγια «μην πολυμπερδεύεστε στα πόδια μας».
  • Αμφιλεγόμενες πρακτικές. Έχουν υπάρξει σοβαρότατες καταγγελίες που μέχρι σήμερα δεν απαντηθεί: αναθέσεις, φωτογραφικές προσλήψεις ακόμα και παραποίηση πρακτικών.

«Απαιτούμε διαφάνεια, κοινωνική ευθύνη και λογοδοσία»

«Για όλους τους λόγους που περιγράψαμε, και τους γενικούς πολιτικούς, αλλά και τους συγκεκριμένους που αφορούν την παρούσα δημοτική αρχή, εμείς θα καταψηφίσουμε το σύνολο των προτεινόμενων συνθέσεων των διοικήσεων», τονίζει η Χιακή Συμπολιτεία και επισημαίνει καταλήγοντας:

«Είναι μια πολιτική πράξη που δεν έχει να κάνει μόνο με πρόσωπα (αν και τα πρόσωπα έχουν την ευθύνη τους), αλλά και με μια συνολική αποδοκιμασία της πολιτικής της δημοτικής αρχής και στο πεδίο των δορυφορικών οργανισμών του δήμου. Παράλληλα, στο μέτρο των δυνάμεων μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε δύναμη ελέγχου και να απαιτούμε διαφάνεια, κοινωνική ευθύνη και λογοδοσία».

Αν δεν θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα από τη Χιακή Συμπολιτεία, παρακαλούμε απαντήστε σε αυτό το mail ζητώντας διαγραφή ή στείλτε mail με την ένδειξη διαγραφή στο xiakisimpolitia@gmail.comPlease follow and like us:
fb-share-icon