Το Αλάτι της Γης Χίος-Μουσικό οδοιπορικό στα Βορειόχωρα
Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στη «μυροβόλο» Χίο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος μας υποδέχεται στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικά μνημεία και την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση στα γράμματα, τις τέχνες και τον λαϊκό πολιτισμό.
Η δεύτερη εκπομπή του αφιερώματος, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 13:00-15:00, επικεντρώνεται στα τόσο ξεχωριστά «Βορειόχωρα» του νησιού. Σ’ ένα τοπίο επιβλητικό, με πλούσια παράδοση, εξαιρετική γαστρονομία και «βορειοχωρούσους» φιλόξενους και μερακλήδες. Η Βολισσός (βορειοδυτικά) και τα Καρδάμυλα (βορειοανατολικά) είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς για την παράδοση της περιοχής, ενώ πύλη για τα βορειόχωρα αποτελεί το Πιτυός, ένα γοητευτικό ορεινό χωριό, από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς στη Χίο.
Στο Πιτυός, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, συναντάμε τους μερακλήδες τραγουδιστές με τα παλαιότατα βυζαντινά τραγούδια, τις ρίμες, τα ψαλτοτράγουδα και τους αμανέδες. Ακολουθεί ένα χορευτικό γλέντι στη γραφική πλατεία του χωριού με βιωματικούς χορευτές απ’ όλα τα βορειόχωρα (Βολισσό, Καρδάμυλα, Πιτυός, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα, Κηπουριές, Αφροδίσια, Ποταμιά, Κουρούνια), με την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου και ερευνητή του χορού Κώστα Σιταρά.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σάκης Πιππίδης (κλαρίνο), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μαρκέλος Πούπαλος (λαγούτο-τραγούδι), Θωμάς Παραδείσης (κανονάκι), Δημήτρης Κοντός (λαούτο), Γιάννης Βούκουνας (κρουστά).
Τραγουδούν οι: Χρήστος Μιχαλιός, Γιώργος Ξυδιάς, Πέτρος Μαθιούδης, Βασίλης Χαμέτης.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής καταλήγουμε στον Κάμπο της Χίου, στο μοναδικό Αρχοντικό των Αργέντι, όπου συναντάμε το μουσικό μέλλον του νησιού, τους μαθητές από το εξαιρετικό «Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου», που με μεγάλη σοβαρότητα και αφοσίωση ασχολούνται με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς (διεύθυνση-διδασκαλία: Θεολόγος Μιχελλής, υπεύθυνος νυκτών εγχόρδων: Σταύρος Παπασταύρου).
Ελάτε στην παρέα μας να μοιραστούμε άλλο ένα γοητευτικό χιώτικο «Αλάτι της Γης»

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

 Please follow and like us:
fb-share-icon