Απεβίωσε ο αληθινός φίλος της Χίου που μας στήριξε
Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Βασίλης Αλεξάκης πέθανε σε ηλικία 77 ετών, ύστερα από μάχη με πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο γνωστός συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του και η απώλεια του έχει βυθίσει το πένθος τον πολιτιστικό κόσμο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1943. Σπούδασε στην ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα.

Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στην μητρική του γλώσσα, ήταν το «Τάλγκο», το οποίο κυκλοφόρησε το 1982, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο «Ξαφνικός Έρωτας», με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο και την Μπέττυ Λιβανού. Στα ελληνικά έγραψε επίσης τα βιβλία 1995«Η Μητρική γλώσσα»(1995, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ) και «Η καρδιά της Μαργαρίτας» (1999, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ)

Επίσης, ασχολήθηκε επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Δημοσίευσε τις συλλογές «Mon amour», στην Ιταλία, «Γδύσου» (Αθήνα, Εξάντας, 1982) καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες, υπό τον γενικό τίτλο «Η σκιά του Λεωνίδα» (Αθήνα, Εξάντας, 1984).

Ακόμη, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Είμαι κουρασμένος», η οποία απέσπασε το βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες «Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση» (1984) και «Το τραπέζι»(1989) και τη μεγάλου μήκους ταινία του «Αθηναίοι», που τιμήθηκε το Α΄ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Charmousse (1991).

Μάλιστα, ο Βασίλης Αλεξάκης ως πεζογράφος έχει τιμήθηκε στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμύ, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Medicis, καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας:

Με βαθύ σεβασμό και αγάπη αποχαιρετούμε το Βασίλη Αλεξάκη
Με ειλικρινή και βαθιά θλίψη μάθαμε την απώλεια του σημαντικού συγγραφέα και ανθρώπου της τέχνης Βασίλη Αλεξάκη. Άφησε τη δική του ευδιάκριτη σφραγίδα στα ελληνικά και γαλλικά γράμματα, με ένα έργο πλούσιο σε ευαισθησία, τρυφερότητα και κοινωνική συνείδηση. Αναγνωρίστηκε, βραβεύθηκε, διαβάστηκε σε πολλές γλώσσες.
Δεν ξεχνούμε ότι το Μάιο του 2019, ως αληθινός φίλος της Χίου, στήριξε τη Χιακή Συμπολιτεία υπογράφοντας μαζί με άλλους και άλλες κείμενο υποστήριξης της παράταξής μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με βαθύ σεβασμό και αγάπη στη μνήμη του αποχαιρετούμε το Βασίλη Αλεξάκη.

Πηγη: ieidiseis.gr

 Please follow and like us:
fb-share-icon
Αρέσει σε %d bloggers: