Στην «ελίτ» του Γέιλ με υποτροφία ο 18χρονος Αρμολούσης Αργύρης Γιαννίσης-Μανές


Ένας 18χρονος Χιώτης εμπνέει με τα συναρπαστικά επιτεύγματά του. Ο Αργύρης Γιαννίσης-Μανές με καταγωγή από τα Αρμόλια (η μητέρα του) που γεννήθηκε στη Χίο και έζησε μέχρι τα 14 του, το περσινό καλοκαίρι κέρδισε αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, ενώ τον Μάρτιο που μας πέρασε, εξασφάλισε υποτροφία δεκάδων χιλιάδων δολαρίων για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Είναι ένας αξιοθαύμαστος νέος, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να πετύχει υπέροχα πράγματα.

 

Το φθινόπωρο, όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο φημισμένο πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Αργύρης θα βρεθεί ανάμεσα στην ελίτ, ως ίσος όμως ανάμεσα στους κορυφαίους από κάθε γωνιά της υφηλίου. Το Γέιλ προσφέρει σπουδές για λίγους και εκλεκτούς, όμως ο απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Βόλου, τα πήγε περίφημα και επιλέχθηκε ανάμεσα από χιλιάδες υποψηφίους.

 

Με προσήλωση και σκληρή δουλειά, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και στην περίπτωση του χαρισματικού Βολιώτη, αυτός ο κανόνας βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Δυόμισι μήνες, πάντως, μετά το κάλεσμα του Γέιλ πως θα πρέπει να ετοιμάσει τις… αποσκευές του και να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αργύρης Γιαννίσης-Μανές ακόμη προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος της επιτυχίας του και ότι σύντομα θα σπουδάζει σ’ ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με κύρος και ισχύ, όσο ελάχιστα στον κόσμο. «Σαφώς και είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Παραμένω ενθουσιασμένος και χαρούμενος και νιώθω ότι ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει», εξομολογήθηκε με χαμόγελο, αν και στο διάστημα που ακολούθησε δεν άφησε τον χρόνο να κυλήσει ανεκμετάλλευτος: «Οι τελευταίοι μήνες πέρασαν κάπως περίεργα, λόγω της πανδημίας, του κλεισίματος των σχολείων και της καραντίνας. Ωστόσο, φρόντισα και ήρθα σε επαφή με αρκετούς από τους μελλοντικούς συμφοιτητές μου. Άρχισα να χτίζω έναν κύκλο επαφών και όλο αυτό ήταν πολύ ωραίο».
Εν αναμονή της ακαδημαϊκής εμπειρίας που θα έχει στο Γέιλ, όπου θα σπουδάσει Μαθηματικά και Φυσική και όντας ένθερμος ερευνητής των επιστημών από την εποχή που ήταν ακόμη μαθητής Δημοτικού, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για το… κυνήγι του «αμερικάνικου ονείρου». «Από την τρίτη τάξη του Γυμνασίου είχα βάλει στόχο να σπουδάσω στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και δεν έλαβα μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δύο Ολυμπιάδες, που έλαβα μέρος, στην Κίνα και στην Ουγγαρία, η επίσκεψη στη NASA πρόπερσι το καλοκαίρι ως επιτυχών του Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας και κάποιες άλλες επιτυχίες σε διαγωνισμούς Φυσικής και Μαθηματικών. Όλα αυτά ενίσχυσαν σημαντικά το βιογραφικό που απέστειλα στο Γέιλ, μαζί με τις συστατικές επιστολές των καθηγητών μου στο Μουσικό, μία έκθεση που έγραψα για τον εαυτό μου, αλλά και την προφορική συνέντευξη που έδωσα από μία Ελληνίδα απόφοιτο του Γέιλ στην Αθήνα, πέρα από τις γραπτές εξετάσεις που πέρασα», σημείωσε ο αριστούχος μαθητής, ο οποίος μέσα στο 2019 απέσπασε επίσης εύφημο μνεία στη Μεσογειάδα Μαθηματικών, ασημένιο μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης».

 

Η επικείμενη μετακόμισή του στις ΗΠΑ δεν σημαίνει πως θα διακόψει τους δεσμούς του με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, που αποτέλεσε το εφαλτήριο για πολλά από τα επιτεύγματά του, που κάνουν υπερήφανους, όχι μόνο τους οικείους και τους καθηγητές του, αλλά και την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Εξυπακούεται πως δεν θα πάψω να ασχολούμαι. Είναι εξαιρετική η Εταιρεία και μας ενώνει η κοινή αγάπη για την αστρονομία. Υπέροχοι άνθρωποι όλοι τους, όπως για παράδειγμα ο κ. Μαυρομάτης και ο κ. Ζαχείλας». Το ίδιο ισχύει και για την ενασχόλησή του με το πιάνο, ένα ακόμη ταλέντο που τον διακρίνει: «Θα συνεχίσω να παίζω, πιο πολύ για μένα, αλλά ασχολούμαι επίσης με φωνητικά σύνολα. Στο Γέιλ υπάρχει έντονη παρουσία χορωδιών και κάτι τέτοιο θα με ενδιέφερε».

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, που διακρίνει το παιδί-θαύμα από τον Βόλο; «Κάθε στόχο που έβαζα, δεν τον εγκατέλειπα, μέχρι που τα κατάφερνα. Κάποια πράγματα έρχονται πιο εύκολα, άλλα δυσκολότερα. Σημασία έχει να προσπαθείς και τότε όλα γίνονται» αποκάλυψε με νόημα.

ΠΗΓΗ: e-thessalia.gr

 

Please follow and like us:
fb-share-icon