Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών μας μπροστά στις οθόνες βλάπτει την όρασή τους

Καθώς τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο συνδεδεμένα με τις οθόνες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για πιθανή βλάβη της όρασης τους.                             Οι οφθαλμίατροι  παρατηρούμε μια σημαντική  αύξηση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας και κούρασης στα μάτια των παιδιών που αφιερώνουν πολύ χρόνο στη χρήση οθονών διαφορετικών τύπων. Αλλά η ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών προκαλεί βλάβη; Πρέπει τα παιδιά μας ,να χρησιμοποιούν γυαλιά ανάγνωσης ή γυαλιά υπολογιστή; Καθώς επιστρέφουν τα παιδιά μας , πίσω στο σχολείο  σε λίγες ημέρες και θα ασχολούνται περισσότερο χρόνο με βιβλία και οθόνες, ο οφθαλμίατρος κος Ιωάννης Γ Κοσμίδης, θα κάνει μια προσπάθεια πληροφόρησης για τους γονείς, ώστε εκείνοι  να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες και έγκυρες επιλογές σχετικά με την υγεία των ματιών των παιδιών τους.

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια παγκόσμια επιδημίας μυωπίας. Από το 1971, η συχνότητα μυωπίας στις ΗΠΑ  σχεδόν διπλασιάστηκε, στο 42% . Στην Ασία, έως και το 90% των εφήβων και των ενηλίκων έχουν μυωπία. Είναι σαφές ότι συμβαίνει κάτι. Αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τι ακριβώς.

 

Μια νέα μελέτη που εμφανίσθηκε στο Ophthalmology το περιοδικό της America Academy of Ophalmology , προσφέρει περεταίρω στοιχεία , ότι τουλάχιστον ένα μέρος της παγκόσμιας αύξησης της μυωπίας σχετίζεται με κοντινή δραστηριότητα εργασίας. Όχι μόνο οθόνες αλλά και παραδοσιακά βιβλία. Και ότι ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους – ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία- μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της μυωπίας. Παραμένει ασαφές αν η αύξηση της μυωπίας οφείλεται στην εστίαση στα τηλέφωνα όλη την ώρα ή στο φως που αλληλεπιδρά με τους κιρκάδιους μας ρυθμούς να επηρεάζει την ανάπτυξη των ματιών ( την αύξηση του αξονικού μήκους των ματιών) ή κανένα από τους παραπάνω.

 

Ενώ οι επιστήμονες αναζητούν μια οριστική απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία , ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών βιώνουν ψηφιακή κόπωση στα μάτια. Τα παιδιά δεν διαφέρουν από τους ενήλικες όταν πρόκειται για την ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών. Μπορούν να νιώσουν ξηροφθαλμία, πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο και θολή όραση επίσης. Ενώ τα συμπτώματα είναι προσωρινά , συχνά είναι επίμονα.

 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει  ότι χρειάζονται συνταγή για γυαλιά  για υπολογιστές ή ότι έχουν αναπτύξει μια κατάσταση ματιών μέσης ηλικίας που απαιτεί γυαλιά ανάγνωσης , όπως υποδεικνύουν κάποιοι. Απλά πρέπει να κάνουμε πιο συχνά διαλείμματα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια μας όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές. Η παρατεταμένη ανάγνωση, γραφή ή άλλη έντονη εργασία για κοντά μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν κάθε 20 λεπτά ,διάλειμμα 20’’από την  διακοπή εργασίας. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να προστατεύσουμε τα μάτια των παιδιών μας από την καταπόνηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών :

 

.Ενεργοποιούμε ένα χρονοδιακόπτη ή ένα ξυπνητήρι για να θυμίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε διάλειμμα.

 

.Διαβάζουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο εναλλάξ με ένα πραγματικό βιβλίο  και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κοιτάζουν πάνω και έξω από το παράθυρο κάθε 2 κεφάλαια.

 

.Αφού ολοκληρώσουν ένα επίπεδο σε ένα βιντεοπαιχνίδι, να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο για 20”

 

.Προκαθορίστε από πριν τα κεφάλαια  που πρέπει να κάνει διάλειμμα το παιδί και στο ηλεκτρονικό βιβλίο να κάνετε χρήση της λειτουργίας του ΄’σελιδοδείκτη’’ για το ίδιο αποτέλεσμα.

 

. Αποφύγετε τη χρήση του υπολογιστή σε χώρους με έντονο φωτισμό , καθώς η λάμψη της οθόνης μπορεί να δημιουργήσει ένταση και να βλάψει τα μάτια.

 

.Ρυθμίστε την φωτεινότητα και την αντίθεση  της οθόνης του υπολογιστή σας ώστε να αισθάνονται τα παιδιά σας άνετα.

 

.Να φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να έχουν καλή στάση όταν χρησιμοποιούν υπολογιστή και κατά την ανάγνωση.

 

.Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατά μακριά τα ψηφιακά μέσα , με την ιδανική απόσταση 30 έως 40 εκατοστά.

 

.Δημιουργείστε μια απόσπαση της προσοχής που να προκαλεί το παιδί σας να κοιτάζει μακριά κάθε μέρα.

 

.Να τους θυμίζετε να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όταν παρακολουθούν την οθόνη.

 

΄΄Η σύσταση λοιπόν είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας καλύτερες συνήθειες. Και πρέπει να θυμόμαστε ,ότι όπως όταν διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις και τα πόδια μας πονούν τότε σταματάμε, ομοίως , αν έχουμε διαβάσει πάρα πολύ και παρακολουθούμε βίντεο πολύ χρόνο ,τα μάτια μας πονάνε, τότε θα πρέπει να σταματάμε΄΄.

Ιωάννης Κοσμίδης-  Οφθαλμίατρος

 

Please follow and like us:
fb-share-icon