Κλιμακώνουμε τον αγώνας μας-Απεργία στις 16/6

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Κλιμακώνουμε τον αγώνας μας

Στέλνουμε στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργία στις 16 Ιούνη 2021 σε Δημόσιο και  Ιδιωτικό Τομέα!

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους απεργούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ.

Το μήνυμα που δόθηκε στην κυβέρνηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των ξενοδόχων κτλ, από τους απεργούς σ’ όλη την Ελλάδα είναι ότι το ν/σ δεν παίρνει διορθώσεις. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να το πάρει πίσω. Δεν κουβεντιάζουμε πως θα διαλύσουμε τη ζωή μας.

Το Σωματείο μας απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα Σωματεία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και σε όλους τους φορείς του νησιού μας να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα μας. Προτείνουμε να προκηρυχθεί απεργία στις 16 Ιούνη, έτσι όπως έχουν αποφασίσει ήδη δεκάδες Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα, όπως  και η ΑΔΕΔΥ σε όλο το δημόσιο!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να μην ψηφιστεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας απασχολούν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργίας, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Την επόμενη μέρα της απεργίας έδειξαν τον πανικό τους προσπαθώντας να υποτιμήσουν τους χιλιάδες απεργούς σ’ όλη την Ελλάδα. Έκαναν ότι δεν είδαν τους χιλιάδες εργαζόμενους που κατέκλυσαν τους δρόμους από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Ενώ από την άλλη κάνουν το άσπρο μαύρο προσπαθώντας να μας πείσουν ότι «το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί το 8ωρο, αλλά το ενισχύει»! Ενώ από την άλλη λένε ότι είναι «εξυγχρονιστικό εναρμονισμένο με ότι προβλέπει η ΕΕ». Ας αποφασίσουν λοιπόν, αν ενισχύει το 8ωρο τότε δεν είναι εναρμονισμένο με τους νόμους της ΕΕ, γιατί το 8ωρο έχει καταργηθεί από την εποχή που τα κράτη μέλη ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το Μάαστριχτ. Αλήθεια ποιος θυμάται ότι η ομώνυμη Συνθήκη επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1992 με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) και του Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ);

Όσες αρνητικές ψήφους κι αν ρίξουν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου στο έκτρωμα Χατζηδάκη, είναι όλοι τους υπόλογοι μιας και όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτές ακριβώς τις οδηγίες. Γιατί ακριβώς το σύστημα που υποστηρίζουν όλοι τους μετράει κέρδη και ανάκαμψη μέσα από τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα μέτρα που προωθούνται δεν συνιστούν πρόοδο

ούτε προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως προκλητικά αναφέρει η κυβέρνηση.

Δεν είναι σύγχρονο ούτε προοδευτικό εν έτη 2021 να απαιτείς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες πέραν του 8ωρου και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν πάνω σε αυτό το θεμελιώδης ζήτημα έγιναν τεράστιοι αγώνες και χύθηκε αίμα πριν 100 και πλέον χρόνια.

Πρόοδος δεν είναι να ζητάς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλο και περισσότερο ενώ η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας θα έπρεπε να εξασφαλίζει το αντίθετο.

Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε προοδευτικό να ζητάς από εργαζόμενους γονείς να δουλεύουν 10ωρα και δωδεκάωρα για να έχουν την «ευκαιρία» να ασχοληθούν με τα παιδιά τους στα ρεπό τους που θα είναι κομμάτια από την κούραση.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας!

Απαιτούμε να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Απαιτούμε την κατάργηση:

  • του νόμου του 2011, τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, αφού ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή το τσάκισμα του 8ωρου μέσα από τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς.
  • του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.
  • των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.
  • των νόμων που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.

Δεν υποχωρούμε!

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα.

Προτείνουμε στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου, όλα τα Σωματεία της δύναμή του, αλλά και αυτά του Δημοσίου να προκηρύξουν απεργία στις 16 Ιούνη 2021.

ΔΣ

12/06/2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥPlease follow and like us:
fb-share-icon