Σοβαρά προβλήματα σε Φυλακές & Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών


Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησε χτες, (Δευτέρα 16/12/2019) η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία έκανε αυτοψία στις εγκαταστάσεις των Φυλακών Χίου, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση και τις ανάγκες.

 

Επίσης, επισκέφθηκε και δημόσιο ορεινό οικόπεδο, στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Κεράμου, στο οποίο ενδέχεται να δημιουργηθεί το Προαναχωρισιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) του νησιού. Τη γενική γραμματέα συνόδευε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης.
Όσον αφορά στο Κατάστημα Κράτησης, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κ. Νικολάου διαπίστωσε ότι υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό, κυρίως σε διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και για την αναβάθμιση της περίφραξης, της μεταγωγής κρατουμένων, αλλά κυρίως τη βελτίωση της καθημερινότητας των κρατουμένων με δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθησιακών δράσεων για τον καλύτερο σωφρονισμό τους.

 

Την ίδια ημέρα, η γενική γραμματέας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο και άκουσε τις απόψεις τους σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες τους προτίθενται να συνδράμουν στη δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ άκουσε τις σκέψεις τους για την πιθανή μετεγκατάσταση των Φυλακών Χίου εκτός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νησιού, όπου βρίσκονται σήμερα.

 

Σε δηλώσεις της η κ. Νικολάου τόνισε: «Στη διήμερη παραμονή μου στο νησί σας διαπίστωσα ιδίοις όμασι, ότι αν και πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα έχει μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς, οι χώροι δεν επαρκούν, δεν είναι κατάλληλοι ώστε οι κρατούμενοι να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.. ‘Αρα είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των φορέων, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να βρεθεί η καλύτερη λύση».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Please follow and like us:
fb-share-icon