Τούτη την ώρα μετριόμαστε όλοι μας


Απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου στον κ. Βρουλή:

Σε απάντηση του υπ’ αριθμόν Πρωτοκόλλου 11/17.02.2020 εγγράφου του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

 

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

 

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που εκδηλώνετε μέσω της επιστολής σας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών και της προστασίας της δημόσιας υγείας, εν γένει.

Αναφορικά όμως με τις προτάσεις σας για τη συνεχή αποκομιδή των σκουπιδιών, τη βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος, την καλή διατροφή (ιδιαίτερα των μικρών παιδιών) κλπ, ως γιατρός γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κομβικό σημείο σε θέματα δημόσιας υγείας ενός πληθυσμού είναι η διαμόρφωση συνθηκών διαβίωσης που πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Για ένα σημαντικό μέρος λοιπόν αυτών που προτείνετε, αρμόδια είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, την οποία υπηρετείτε με την ιδιότητά σας, του Αντιπεριφερειάρχη.

Για τα παραπάνω ζητήματα θα μπορούσαν μάλιστα να βοηθήσουν πορίσματα μελετών, σε πολλές εκ των οποίων συμμετείχε και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Όπως επισημαίνουν οι προαναφερθείσες μελέτες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα του συνωστισμού, ο οποίος υπάρχει ήδη σε αφόρητο βαθμό στα Κ.Υ.Τ. και προκαλεί σωρεία προβλημάτων:

Ανεπάρκεια καταλυμάτων, υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κορεσμός και υπερφόρτωση των εγκαταστάσεων κλπ. Θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συναφείς υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώστε επίσης, ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται έχουν ως βάση πολύ μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (δεν ξεπερνούν τους 2000 ανθρώπους ανά ΚΥΤ). Γίνονται δε, «ενόψει της μεταφοράς αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη ηπειρωτική Ελλάδα».

Όπως γνωρίζετε, όμως, ειδικά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι κατά πολύ χειρότερη, και με τους επιβαλλόμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα γίνει δραματικά χειρότερη. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα νησιά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυνατότητα να παρέχουν στοιχειώδεις, ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, εξαιτίας πρωταρχικά του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που καλούνται να «φιλοξενήσουν». Η διαβίωση σε σκηνές, στην ύπαιθρο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, η συσσώρευση απορριμμάτων, οι ανεπαρκείς συνθήκες ατομικής υγιεινής, το έντονο στρες που βιώνουν, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως μικρά ασυνόδευτα παιδιά και έγκυες γυναίκες, είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, αλλά και επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία των ανθρώπων αυτών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου παρακολουθώντας την κατάσταση από την οπτική της δημόσιας υγείας επισημαίνει ότι: η γκετοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, η κατασκευή καινούργιων, τεράστιων αναλογικά με την περιοχή εγκαταστάσεων, που είναι αδύνατον να υποστηριχτούν αυτόνομα υγειονομικά (σκουπίδια, ύδρευση, αποχέτευση, χώροι ατομικής υγιεινής, ιατρική-νοσηλευτική κάλυψη) θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες νοσηλευτικές δομές του νησιού μας, ιδιαίτερα το νοσοκομείο που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η

καινούργια, φαραωνικού τύπου σχεδιαζόμενη δομή, θα μεταθέσει και θα δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόβλημα για όλο το νησί μας, αντί να λύσει τα ήδη υπάρχοντα.

Άλλωστε, οι συνεχείς ροές και η γιγάντωση των καταυλισμών, κατά τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύει ότι όσο και να επιδεινώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών δεν θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις ροές. Και αυτό γιατί, πάντα, θα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές που θέλοντας να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια, την πείνα, τους πολιτικούς διωγμούς και την εξαθλίωση, θα μπαίνουν σε μια βάρκα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, θα προσπαθούν να αδράξουν την μοναδική ελπίδα να επιβιώσουν.

Γνωρίζετε κι εσείς ότι το Νοσοκομείο Χίου, εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, λειτουργεί σε οριακές συνθήκες από πλευράς κτιριακής υποδομής, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Παρ ́ όλα αυτά η υγειονομική κάλυψη του νησιού εξασφαλίζεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Χρήσιμη θα ήταν η δημιουργία ενός φορέα, που θα συντονίζει και θα ελέγχει ότι αφορά στην υγειονομική κάλυψη του ανωτέρου πληθυσμού. Είναι άλλωστε πάγια θέση του ιατρικού κόσμου αλλά και διεθνής πρακτική σε ανάλογες καταστάσεις η δημιουργία δημόσιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -Κέντρου Υγείας στελεχωμένο από κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσα στις δομές «φιλοξενίας» κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, θα μειώσει τις άσκοπες μετακινήσεις τους στο Νοσοκομείο και την ταυτόχρονη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ.

Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά και να καταστεί δυνατή η απαραίτητη ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χρειάζονται σοβαρά κίνητρα. Όσον αφορά στην επιτάχυνση των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης των κτιρίων του Νοσοκομείου Χίου, τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη Χίο προκειμένου να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο Super Puma και να εξυπηρετούνται τάχιστα τα επείγοντα περιστατικά είναι επιτακτικές ανάγκες για το νησί μας, που θα έπρεπε ήδη, να είχαν καλυφθεί.

Με δεδομένο τέλος ,ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι πολύ δύσκολο να ανασχεθούν, η ταχύτερη διαχείριση της προώθησης των προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα, είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε οι όποιες προσπάθειες ενίσχυσης των υγειονομικών υποδομών, να έχουν και αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Ιατρικός σύλλογος Χίου, δηλώνει την αντίθεσή του στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ, πρωτίστως, γιατί θεωρεί ότι είναι απάνθρωπο να εγκλωβίζεις ανθρώπους και να αναλαμβάνεις τον άχαρο ρόλο του δεσμοφύλακα της «πολιτισμένης Ευρώπης». Κι είναι τέτοια τα μεγέθη και οι αριθμοί των επιβαλλόμενων σχεδιασμών, που εγείρονται πλέον επιφυλάξεις, για την επαρκή διαχείριση της δημόσιας υγείας.

Καθιστούμε επίσης σαφές, ότι οι διατυπωθείσες θέσεις μας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μομφή προς το πρόσωπο και τον ρόλο σας κύριε Αντιπεριφερειάρχα, καθώς καλείστε κι εσείς να διαχειριστείτε τις συνέπειες των διαχρονικών λαθών και των εξαμβλωματικών προτάσεων, που κατά καιρούς έχουν προταθεί ως λύσεις.

Τούτη την ώρα μετριόμαστε όλοι μας. Απέναντι στον ρόλο μας, απέναντι στο καθήκον μας.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, όπως, άλλωστε το πράττουμε μέχρι σήμερα.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!

 

Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Ο Πρόεδρος                                                         Η Γενική Γραμματέας

ΜΑΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                          ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ

 
Please follow and like us:
fb-share-icon