Ο ζωντανός πατρικός λόγος ενός Επισκόπου προς τα πνευματικά του παιδιά


ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΘ΄ΗΜΕΡΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘ΄ΟΜΟΙΩΣΙΝ

Ο ζωντανός πατρικός λόγος ενός Επισκόπου προς τα πνευματικά του παιδιά.

 

Τα κείμενα του παρόντος τόμου που κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση, εκφωνήθηκαν καταρχήν ως ομιλίες.  Κοινός τους άξονας είναι η σπουδή των αρετών όπως πραγματοποιηθηκε σε μια σειρά κηρυγμάτων στους κατανυκτικούς εσπερινούς της Μ. Σαρακοστής. Εκείνο που χαρακτηρίζει τις παρούσες ομιλίες ειναι ότι δεν πρόκειται για παράδοση ακαδημαϊκών διαλέξεων στα πλαίσια σεμιναριακών μαθημάτων, αλλά για τον ζωντανό, πατρικό λόγο ενός πνευματικού πατέρα, ενός Επισκόπου, προς τα πνευματικά του παιδιά, εντός του Ναού, στο διάβα της Μεγάλης Σαρακοστής.
«Ημών το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει», λέγει ο απόστολος Παύλος (Φιλ. 3, 20). Η ζωή μας, το φρόνημά μας, η καθημερινότητά μας, η σκέψη μας, η προοπτική μας, δεν έχουν να κάνουν με τα γήινα, με τα χρονικά, με τα χωρικά. Αλλά έχουν να κάνουν με τα αιώνια, με τα πνευματικά. Όσα κι αν αποκτήσεις σε αυτό τον κόσμο είναι λίγα. Όσα χρόνια κι αν ζήσεις – και εκατόν πενήντα ακόμη – είναι πολύ λίγα. Ότι κι αν κάνεις πεθαίνει. Τι φοβερό πράγμα όμως, να ζει κανείς από τώρα, μέσα από την καλλιέργεια του φρονήματος των αρετών, στην κατάσταση της αιώνιας Βασιλείας του Θεού, όπου «ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος».

 

Αυτή είναι η σχέση μας με το χρόνο: Να τον μεταμορφώνουμε σε αιωνιότητα. Και μόνο που τα λέει κανείς ευχαριστιέται! Για φανταστείτε να τα ζει κιόλας! Και σ’ αυτό είναι που μας καλεί η Εκκλησία. Διότι η Εκκλησία μόνο αυτό ζει. Δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Και αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα με το πνεύμα της αιωνιότητος».   Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Στοιχεία βιβλίου

Σχήμα: 14Χ19 / Σελ. 208 / ΤΙΜΗ: 12 €, ISBN: 978-960-6719-21-9

Εκδόσεις εν πλω

Βιβλιοπωλείο

Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα

E: info@enploeditions.grΤ: 211 11 98 900-901

                                                                 http://www.enploeditions.gr/ , http://www.facebook.com/enploeditions.gr

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *