ΧΣ: Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να «φυλάσσει» τα θαλάσσια σύνορα με τον πλέον παράνομο & επικίνδυνο τρόπο


«…Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί»

Τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων* που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Χίο όσο και σε άλλα νησιά, όσα εξ αυτών έχουν γίνει γνωστά επειδή έτυχε να υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι ροές δεν είναι μηδενικές, αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να «φυλάσσει» τα θαλάσσια σύνορα με τον πλέον παράνομο και επικίνδυνο τρόπο. Η φιλολογία περί «τουρκικής προπαγάνδας» διαψεύδεται καθημερινά από τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ταυτόχρονα, η απουσία επώνυμων μαρτύρων, αλλά πλήθους ανώνυμων, δεν αποτελεί επιχείρημα, αλλά ούτε και έκπληξη. Ποιος ή ποια θα τολμήσει να βγει και να πει επώνυμα αυτό που είδε με τα μάτια του, όταν η ίδια η κυβέρνηση, και βάσει των δικών της εντολών, λιμεναρχείο και αστυνομία, παριστάνουν τους ανήξερους; Ποιος ή ποια θα αποφασίσει να μιλήσει επώνυμα, όταν ο κοινωνικός αυτοματισμός επικροτεί αυτές τις απάνθρωπες και παράνομες μεθόδους;

Οι δε δηλώσεις συγχαρητηρίων των δημάρχων προς το Λιμενικό Σώμα, αυτή τη χρονική συγκυρία που παραβαίνει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο κάνοντας παράνομες επαναπροωθήσεις, και όχι όταν έκανε χιλιάδες διασώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί ντροπή για τις τοπικές κοινωνίες που στάθηκαν αλληλέγγυες σε πολύ δυσκολότερες στιγμές.

Αν ως κοινωνία δεχτούμε αδιαμαρτύρητα σήμερα τέτοιες παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές, αν μάλιστα τμήμα της κοινωνίας τις επικροτεί, τότε διολισθαίνουμε σε δύσβατους ατραπούς. Η ανοσία σε παράνομες πρακτικές και στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα «ανοίγει την όρεξη» στην εξουσία για περισσότερη αδιαφάνεια και αδιαλλαξία. Το βιώσαμε άλλωστε τις ημέρες επέλασης των ΜΑΤ στο νησί.

Η χιώτικη κοινωνία πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της και να απαιτήσει το σταμάτημα της πρακτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων και την άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα χειρότερων παράνομων πράξεων από την κρατική εξουσία. Και τότε δεν θα αφορά κάποιους… πρόσφυγες.

 

Χιακή Συμπολιτεία

 

* Με τον όρο “παράνομες επαναπροωθήσεις” (“illegal pushbacks”) εννοούνται, είτε οι επικίνδυνες μανούβρες που κάνουν σκάφη του ελληνικού λιμενικού για να δημιουργήσουν κύματα και να «σπρώξουν» τις πλαστικές βάρκες προς τα τουρκικά ύδατα, είτε η πρακτική που είναι πολύ διαδεδομένη τελευταία, τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά, και συνίσταται στην υποχρεωτική επιβίβαση προσφύγων που έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος σε διασωστικές λέμβους, και βάσει τους διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, και η επιστροφή τους στην Τουρκία. Και οι δυο πρακτικές είναι άκρως επικίνδυνες και παράνομες.
Please follow and like us:
fb-share-icon