Χίος, τα δάση που άναψαν φωτιές-Στον ‘αέρα’ η καλλιέργεια μαστίχας
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανάρτηση των σχετικών χαρτών από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών χωρίς πρώτα να γίνει διαβούλευση προξένησε έκπληξη και προβληματισμό σε όλη τη χώρα. Οι αντιδράσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας Πανελλάδικά. Η Χίος δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Μεγάλο ποσοστό των αγροτικών εκτάσεων κινδυνεύει να χαρακτηριστεί δασικό και οι υφιστάμενες καλλιέργειες θα εξανεμιστούν.

Η Chiosin.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ. Γιώργο Τούμπο που μας ανέφερε: Η υπόθεση αγγίζει και τους μαστιχοπαραγωγούς. Θα πρέπει να δούμε το θέμα επισταμένα  και με νομικά επιχειρήματα. Έγινε ανάρτηση χωρίς διαβούλευση πρώτα. Θα κινηθούμε Πανελλαδικά. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών ενώ ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ειδικός Σύμβουλος πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Παντελής Μανωλάκης μας δήλωσε: Οι δασικοί χάρτες μπλοκάρουν την αγροτική οικονομία και περιορίζουν την ανάπτυξη του τόπου μας. Επιβάλλεται από κοινού να ενεργοποιηθούν οι κοινωνικοί παράγοντες για την αποτροπή της εφαρμογή του και του αλόγιστου περιορισμού της παραγωγικής γης.

Δημόσια έχουν τοποθετηθεί ο Επικεφαλής του Χίος Μπροστά Γιάννης Καραβασίλης

αλλά και κάτοικοι των Διευχών-Κατάβασης 

κάνοντας λόγο για αρπαγή της γης.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των κατοίκων των Διευχών Κατάβασης ο Αγιοργούσης Νίκος Κύλλης τόνισε: Αυτό το κείμενο αφορά και εμάς στον Άγιο Γεώργιο Συκούση , να το διαβάσετε και να το κοινοποιήσετε. Μας αρπάζουν τη Γή μας με το έτσι θέλω , που με πολλές δυσκολίες προσπαθούμε να καλλιεργούμε και χαρακτηρίζουν εκτάσεις ώς δασικές, που στο κάτω – κάτω δεν είναι ικανοί να συντηρούν και σε μια πυρκαγιά καταστρέφονται σε λίγες μόνο .ώρες , ας υπάρχει κάποια ανοχή σ’ αυτούς που έχουν τη διάθεση να ημερεύουν και να καλλιεργούν τα χωράφια τους .Please follow and like us:
fb-share-icon