Φωνή από τους Χιώτες δασκάλους: Έχουμε τη δύναμη να συμβάλουμε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη και τη φιλία

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Στον τοίχο με κιμωλία γραμμένο: «Θέλουνε πόλεμο»

Αυτός που το’ χε γράψει έπεσε κιόλας

Μπ. Μπρεχτ (1939)

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εικοσαετία, και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, σε Ευρωπαϊκό έδαφος ξεσπά πόλεμος. Γιουγκολσαβία, Ουκρανία… και μετά; Όσοι τόσα χρόνια διακηρύττουν την ειρήνη οδήγησαν στην ανάφλεξη της περιοχής με την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ της Ρωσίας με τους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, για το μοίρασμα των αγορών, την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τα σχέδια τους να σφίξουν το κλοιό γύρω από την Ρωσία, και η απόφαση της Ρωσίας να συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις και να αναγνωρίσει ανεξαρτητοποιημένες περιοχές, έφεραν τον λαό της Ουκρανίας αντιμέτωπο με τα πυρά του πολέμου. Αυτό που χτες παρουσιαζόταν ως «δύσκολο να συμβεί», σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Ήταν θέμα χρόνου, με το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύουν χρόνια τώρα οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, να ανάψει η φωτιά του πολέμου. Όσοι προσπαθούν να σπρώξουν στο να πάρει ο λαός το μέρος του ενός (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) ή του άλλου (Ρωσία) καλλιεργώντας το εθνικιστικό μίσος, κρύβουν τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης. Όμως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό! Έκαναν την χώρα μας μια τεράστια Νατοική βάση, με πολεμικά ορμητήρια από τη Σούδα μέχρι τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, κάνοντας την τον θύτη απέναντι σ’ άλλο λαό, αλλά ταυτόχρονα βάζοντάς την τώρα στο στόχαστρο σε ενδεχόμενα αντίποινα. Οι αποστολές όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προ λίγων ημερών από το Στεφανοβίκειο προς την Πολωνία, βάζουν στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τον ελληνικό λαό και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους!

  • Γιατί οι βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος δεν αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  • Γιατί τα Rafale δεν θα αναχαιτίζουν τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη που είναι στην ίδια με μας «συμμαχία».
  • Γιατί οι φρεγάτες που αγοράζουμε θα περιπολούν όπου το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι Αμερικανοί έχουν συμφέροντα κι όχι στα νησιά μας.
  • Γιατί τα πυρηνικά που παρκάρουν σε ελληνικό έδαφος, προορίζονται να πλήξουν στόχους που δεν έχουν σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας.
  • Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις στέλνουν ένοπλες δυνάμεις στο Κόσσοβο, στον Περσικό, στο Αφγανιστάν, κι αύριο στην Ουκρανία, αντί να θωρακίζουν την κυριαρχία μας σε αέρα, θάλασσα και έδαφος.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας «σταθερότητας και ασφάλειας» αλλά πολεμικός εμπρηστής στην περιοχή μας!

 

Απαιτούμε τώρα:

-Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

-Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν  για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

–  Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

– Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

–  Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί. Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στους εκατομμύρια μαθητές που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Οι εκατοντάδες νεκροί, ανάμεσα τους και 10 ομογενείς Έλληνες, είναι τα τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

 

 

Έχουμε τη δύναμη να συμβάλουμε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου  «O Αδαμάντιος Κοραής»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγγελική Σκουφάλου                                                              Κωνσταντίνος Πουλιανός

 Please follow and like us:
fb-share-icon