Τα τοπικά συμβούλια έχουν δίκιο!
Τα τοπικά συμβούλια έχουν δίκιο!

Η πρωτοβουλία των τοπικών συμβουλίων του Δήμου της Χίου να συναντηθούν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από κοινού, μέσα από το άτυπο Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων,  αποτελεί θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη. Δείχνει ακόμα ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι με την αλαζονεία, την υποβάθμιση, τις πελατειακές σχέσεις, την εγκατάλειψη των περιφερειακών οικισμών.

Η εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη» ήταν η χαριστική βολή στην τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους μόνιμα συρρικνωμένους πόρους, σε αντίθεση με τις ευθύνες που διαρκώς διογκώνονταν.  Οι εγγενείς αδυναμίες του σχεδιασμού και του νόμου είχαν, στην εξέλιξη του χρόνου, σαφείς αρνητικές επιπτώσεις. Ο νόμος «Κλεισθένη» αν και είχε κάποια θετικά στοιχεία (όπως ο διαχωρισμός των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις), δεν διόρθωσε τις παθογένειες του προηγούμενου νόμου.

 

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, ο κεντρικός σχεδιασμός του ενιαίου Δήμου χωρίς ευελιξία και χωρίς τις δυνατότητες του τοπικού σχεδιασμού, η αναποτελεσματικότητα και υποβάθμιση υπηρεσιών, η παραμέληση οικισμών, το έλλειμμα τοπικής δημοκρατίας, καθώς τα τοπικά συμβούλια, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπολειτουργούν, αλλά και στις περιπτώσεις που λειτουργούν δεν λαμβάνονται υπόψη (η περίπτωση με το βιολογικό καθαρισμό της Βολισσού είναι χαρακτηριστική), παραμένουν υπαρκτά προβλήματα που επιδεινώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.

Ωστόσο και με ευθύνη των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιήθηκαν ούτε καν οι πενιχρές δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια και στις τοπικές συνελεύσεις. Ήταν και παραμένουν ικανοποιημένες με το συγκεντρωτικό μοντέλο. Η αποκέντρωση και η επίλυση των τοπικών προβλημάτων δεν είναι ούτε ρουσφέτι, ούτε εξυπηρέτηση. Οι τοπικές κοινότητες δεν είναι επαίτες!

Και έρχεται η χαριστική βολή, δια χειρός της κυβέρνησης της ΝΔ, που ξανασυνδέει τα τοπικά συμβούλια με τις δημοτικές παρατάξεις και προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των ελάχιστων αρμοδιοτήτων.

Όμως τα τοπικά συμβούλια δεν είναι ο «φτωχός συγγενής», ούτε ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Είναι δημοκρατικά εκλεγμένη τοπική αρχή, ζουν την καθημερινότητα του δημότη, εκφράζουν τις τοπικές κοινότητες στο πιο άμεσο και κοντινό στους πολίτες επίπεδο.

Ως Χιακή Συμπολιτεία από την αρχή της ύπαρξης μας είχαμε υποστηρίξει ότι οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν σαφείς αρμοδιότητες και χρηματοδότηση για να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και να καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Καλέσαμε τις δημοτικές αρχές να κάνουν το βήμα και να αξιοποιήσουν έστω και τις ελάχιστες δυνατότητες που δίνει ο νόμος. Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους και θα υποστηρίξουμε το σωστό αίτημα τους, για την πραγματική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Χιακή Συμπολιτεία

 Please follow and like us:
fb-share-icon