ΧΙΟΣ: Κρούσμα εργαζόμενης σε σούπερμαρκετ-Ανακοίνωση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το νέο κρούσμα κορονοϊου σε συναδέλφισσα σε σουπερμάρκετ στο νησί ενώ παράλληλα μαθαίνουμε ότι οι κλίνες για covid 19 στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο Χίο γέμισαν. Ενώ λοιπόν εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαινορχόμαστε στη δουλειά μας και να είμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη κρουσμάτων μέσα στα καταστήματα, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ζούμε με το φόβο μην νοσήσουμε και μεταφέρουμε τον ιό στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, στους καταναλωτές που εξυπηρετούμε. Η κατάσταση για εμάς τους εργαζομένους είναι δραματική . Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους!

Το γνωστό τροπάριο ” ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ” σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα. Ενώ ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ θεωρεί στενές επαφές τους συναδέλφους στο ίδιο κατάστημα.

Εκτεθειμένοι είμαστε απέναντι και στην εργοδοτική αυθαιρεσία που συνεχώς εντείνεται. Δουλειά εξαντλητική,  χωρίς ρεπό, με υπερωριακή απασχόληση κατά κύριο λόγο απλήρωτη, συνεχής αλλαγή βαρδιών και το κάδρο συμπληρώνεται με τις επιπλήξεις και τις αξιολογήσεις για να μην ξεσυνηθίζουμε!

Σε κυβέρνηση και εργοδοσία τους λέμε ως εδώ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε:

 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

 

 • Μέτρα  υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.  Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
 • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ
 • Να ανακοινώνονται όλα τα κρούσματα και να παίρνονται αυστηρά μέτρα προστασίας όσων έρχονται σε επαφή με κρούσμα
 • Αυστηρή τήρηση των ωραρίων εργασίας, των πόστων και των ρεπό.
 • Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων
 • Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτοι και εξοντωτικοί χρόνοι εξυπηρέτησης, παραλαβής προϊόντων και προετοιμασίας της διεύθυνσης κατοικία τους.Ø Να τηρείτε αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τμ
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

 Please follow and like us:
fb-share-icon