Θητεία 12μηνη -Bonus για θητεία στην παραμεθόριο
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στρατιωτική θητεία και πλέον όλοι οι φαντάροι θα κάνουν 12μηνο, είτε κατατάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στην Πολεμική Αεροπορία, είτε στον Στρατό Ξηράς. Ο λόγος της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, είναι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το πιθανότερο σενάριο είναι το 12μηνο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Γ’ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η θητεία σε όλα τα Όπλα θα έχει διάρκεια 12 μηνών, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη να παραμείνει στους 9 μήνες για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους νεοσύλλεκτους προκειμένου να επανδρώσουν τις μονάδες στα σύνορα και να υπηρετήσουν τρεις μήνες λιγότερο.

Την ίδια στιγμή, στο ΥΠΕΘΑ ετοιμάζουν και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για αυτούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να καταταγούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι η θητεία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 12 μήνες για κανένα Σώμα. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο», είχε αναφέρει επί λέξει. Ομοίως και το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στα 18 είναι προς επανεξέταση, με δεδομένη και την πρόθεση της κυβέρνησης για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών με στόχο την ανανέωση -και ηλικιακά- του στρατεύματος. «Δεν έχουμε πάρει κάποια οριστική απόφαση, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18», είχε πει ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι πρέπει να πειστεί πώς μια τέτοια αλλαγή «θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Νίκος Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος Φλώρος

Θητεία 12μηνη 2021 – Στρατός: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μηνες είχε αποτελέσει προαναγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Πηγή: Protagon.gr

 

 Please follow and like us:
fb-share-icon