Απειλή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ψήφισμα του ΔΣ Χίου: Το νομοσχέδιο Κεραμέως αποτελεί απειλή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στη χθεσινή (10.02.2021) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, αφού εξέφρασε τις ευρύτερες διαφωνίες της με το ολέθριο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κατέθεσε (στη βάση της εφικτής κι επιθυμητής κοινής συναίνεσης) ψήφισμα ενάντια στην καθιέρωση της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και το πειθαρχικό δίκαιο θα μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένους χώρους που θα χωράνε μόνο οι σεξιστικές αφίσες της ΔΑΠ και θα καταστέλλεται  η όποια αμφισβήτηση, η θέσπιση ορίου φοίτησης θα πετάξει έξω χιλιάδες φοιτητές που αγωνίζονται να σπουδάσουν δουλεύοντας ταυτόχρονα,η ΕΒΕ απλά θα στείλει πελατεία στα αμφίβολης εκπαιδευτικής αξίας ιδιωτικά κολλέγια, τα πτυχία των οποίων έσπευσε να εξισώσει με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων η κυβέρνηση. Και όλα αυτά εν μέσω γενικευμένου λοκντάουν και με άγρια καταστολή των διαμαρτυριών των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο οδοστρωτήρας για τα πανεπιστήμια, που αλλάζει άρδην αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας μέσα στα ιδρύματα, έχει συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο και αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση, θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων (ως επακόλουθο της δραστικής μείωσης του αριθμού εισακτέων). Το προβλεπόμενο ποσοστό των τμημάτων που θα υποστούν απώλειες φοιτητών ανά Περιφέρεια, φέρνει το Βόρειο Αιγαίο στη δεύτερη θέση, με την αναμενόμενη μείωση εισακτέων να αγγίζει το 86% (!!!), πίσω μόνο από την Κεντρική Μακεδονία (90%).

Επιπλέον, η θέσπιση κοινών συντελεστών ΕΒΕ για τους υποψηφίους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων πλήττει ιδιαίτερα τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, τα οποία ως σήμερα αποτελούσαν μια όλο και πιο πρόσφορη οδό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους νέους του νησιού, δεδομένης και της παράδοσής του στα ναυτικά επαγγέλματα (ΕΠΑΛ πόλης, Βροντάδου, Καρδαμύλων, TEENS κλπ) .

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο οποισδήποτε – ανεξάρτητα από την ιδεολογική του αφετηρία – τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για το νησί: κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων σε βραχυπρόθεμο χρονικό ορίζοντα, δραματική μείωση του φοιτητικού πληθυσμού που διαμένει στο νησί, περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούνται από την ύπαρξη των φοιτητών κ.α.

Η παράταξη θα επανέλθει άμεσα σε αναλυτικότερη τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου, καθώς τα ζητήματα Παιδείας είναι θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον μας ως κοινωνίας – και γι’ αυτό είναι εύλογο να προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο (πανελλαδικό) επίπεδο.

Χιακή Συμπολιτεία


6 months ago

ΧΙΟΣ: Προφυλακιστέος ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος του Βαλάντη

https://www.chiosin.gr/valanti/Please follow and like us:
fb-share-icon