Στο προσκήνιο η στέγαση του Ειδικού σχολείου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες η στέγαση του Ειδικού σχολείου. Μετά από 15 χρόνια στέγασης στο Λατόμι που ξεκίνησε ως προσωρινή στέγαση αρμόδιοι και αναρμόδιοι, κρίνοντες και επικρίνοντες αρχίζουν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τον νέο χώρο στέγασης. Μια υπόθεση που κρατά χρόνια και ταλανίζει τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, την κοινωνία μας επιζητά τώρα περισσότερο από ποτέ λύση. Ο έμπειρος Αυτοδιοικητικός και γνώστης εκ των εσω του ιστορικού Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρει σε σχετικό άρθρο του:

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – πρώην Αντιδημάρχου Χίου Την τελευταία περίοδο, ξεκίνησε (και πάλι) ένας δημόσιος διάλογος για το
ζήτημα της στέγασης του Ειδικού Σχολείου Χίου. Το λάθος σε αυτό τον τόπο είναι ότι, όλοι μιλούν (αρμόδιοι και αναρμόδιοι, κρίνοντες και επικρίνοντες !) πριν πράξουν οτιδήποτε, ενώ επί της ουσίας ουδέν ποιούν !
Επειδή στο παρελθόν χειρίστηκα για κάποιο διάστημα τα θέματα παιδείας στο Δήμο Χίου (2005-2006 και 2014-2017) και έχω ασχοληθεί δεόντως με το Ειδικό Σχολείο (οι παλαιότεροι του Δήμου γνωρίζουν περισσότερα), σπεύδω να εκφράσω την άποψή μου επί όσων έχουν λεχθεί τις τελευταίες ημέρες, θεωρώντας ότι θα συμβάλλω στην όποια εξέλιξη του όλου ζητήματος.
Θα παραθέσω, κατωτέρω, το κείμενο (άρθρο) που δημοσίευσα στον τοπικό Τύπο πριν από 1,5 χρόνο (τον Μάρτιο του 2021) για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου, ενώ ακολούθως θα καταλήξω σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις.

ΠΕΡΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες έγινε λόγος για το χρόνιο ζήτημα της προβληματικής
(λόγω μη επάρκειας ικανού χώρου) στέγασης του Ειδικού Σχολείου Χίου.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου.
Σήμερα, ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πρόνοιας, φίλος κ. Γιώργος Πατεριμος.
Θα σταθώ σε μια αποστροφή του λόγου του, που δίκαια και εύλογα εξέφρασε, αναφέροντας: ;Επί δώδεκα χρόνια δεν έγινε τίποτε για τη
μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου, που φιλοξενείται στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου.
Επαναλαμβάνω ότι, ο αγαπητός φίλος Αντιδήμαρχος θέτει ένα εύλογο ερώτημα.
Όμως, όταν μιλάμε για τη στέγαση σχολείων, ο όποιος σχεδιασμός πρέπει να έχει προοπτική -τουλάχιστον- τριακονταετίας, αν όχι πεντηκονταετίας.
Έτσι, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και με τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου, καλό είναι να “φρεσκάρουμε” τη μνήμη μας με κάποια γεγονότα.
Το 2006 ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ειδικού Σχολείου. Τότε το σχολείο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) στεγαζόταν στο κτίριο του “Κοκκαλειου” Μαιευτηρίου Χίου, στην οδό Μιχ. Λιβανού 45,
ιδιοκτησίας του “Σκυλίτσειου” Νοσοκομείου Χίου.
Βλέποντας ότι, πλησιάζει το τέλος της δυνατότητας παραμονής σε ένα κτίριο που ολοένα και καταρρέει, προϊόντος του χρόνου, πρότεινα τη μεταστέγαση του στον “Οίκο Αγάπης” στο Νεοχώρι, όπου ο μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος μάς
παραχωρούσε δωρεάν για 25 χρόνια δύο ορόφους (ισόγειο και όροφο) συνολικού εμβαδού περί τα 400 τ.μ. και επιπλέον μεγάλο αύλειο χώρο με κήπο. Είχα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη και ήταν απόλυτα σύμφωνος, μάλιστα με μεγάλη χαρά το διέθετε.
Ο Δήμος, τότε, μπορούσε αμέσως να διαθέσει περί τις 150.000 Ευρώ για την ανακαίνιση του χώρου (έλειπαν πόρτες και παράθυρα, αλλά ο χώρος εσωτερικά ήταν πλήρης) και για την τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ, ράμπες, κλπ.
Έθεσα το θέμα σε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής (που έγινε στο χώρο του σχολείου- τότε κάθε σχολείο συνεδρίαζε ξεχωριστά και πηγαίναμε σε κάθε σχολείο για συνεδρίαση όποτε χρειαζόταν), όπως και στην Επιτροπή Παιδείας. Έγινε συνάντηση και με τον Δήμαρχο.
Η εκπαιδευτική κοινότητα και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν συμφωνούσαν. Έτσι, χάθηκε τότε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάει το σχολείο εκεί και να έχει αξιοπρεπέστατες συνθήκες στέγασης. Η επόμενη πρόταση ήταν να επισκευαστεί το κτίριο του “Κοκκάλειου”
Μαιευτηρίου και το σχολείο να μείνει εκεί. Το είπα στον Δήμαρχο και ο Δήμαρχος (Μάρκος Μεννής) έδωσε εντολή να εκπονηθεί αμέσως προμελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία. Θυμάμαι ότι, η προμελέτη έδειξε ότι απαιτείτο δαπάνη 350.000 Ευρώ για
να γίνει επισκευή του κτιρίου (βέβαια, τότε, ήταν σε καλύτερη κατάσταση και όχι όπως είναι τώρα, ρημαγμένο). Έγινε αίτημα στη διοίκηση του Νοσοκομείου και μας εγκρίθηκε η παραχώρηση του, υπό τον όρο ότι το κτίριο θα ξεκινήσει να επισκευάζεται εντός 3 ετών και εντός άλλων 2 ετών να έχουν οι εργασίες περατωθεί.
Όλα αυτά που σας λέω (3 βασικά βήματα: Οίκος Αγάπης, προμελέτη, παραχώρηση) έγιναν μόλις μέσα σε 8 μήνες, χρόνο ρεκόρ. Εάν ο άνθρωπος θέλει κάτι να γίνει, αγωνίζεται και το κάνει.
Για κακή μας τύχη, έχασε τις εκλογές ο Μεννής το 2006 και έκτοτε ουδέν διεκδίκησαν οι επόμενοι, για ένταξη και δημοπράτηση του έργου. Οπότε και εξέπνευσε-ακυρώθηκε η παραχώρηση αλλά και υποχρεώθηκαν, σε λίγα χρόνια, να πάνε το σχολείο στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στο Λατόμι, υποτίθεται προσωρινά (“Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”… !!!).
Από το 2007 έως το 2014 μοναδική μέριμνα ήταν οι προσπάθειες του αντινομάρχη παιδείας αρχικά και δημοτικού συμβούλου μετέπειτα (αρμόδιου σε θέματα παιδείας) φίλου Νίκου Νύκτα, ο οποίος σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου φρόντισε να εκπονηθεί προμελέτη (την περίοδο 2008-2010) για την ανέγερση νέου κτιρίου Ειδικής Εκπαίδευσης.
Η προμελέτη αυτή μας παραδόθηκε στο Δήμο Χίου στο τέλος του 2014, όταν αναλάβαμε επί Δημαρχίας Μανώλη Βουρνού, όπου τα 2,5 πρώτα χρόνια ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Η
προμελέτη πήγε στον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) για έλεγχο και επέστρεψε με πολλές σημειώσεις-παρατηρήσεις για αλλαγές και διορθώσεις, τις οποίες έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου και επανεστάλη εντός του 2016 στον ΟΣΚ.
Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση…! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας είχε “γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων της”… Ακόμη και για να κλείσουμε ραντεβού έπρεπε να μεσολαβήσει το γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή ! 2 φορές πήγαμε στην Αθήνα, στον ΟΣΚ για το Ειδικό Σχολείο και τι ζητούσαμε; Απλά, να εκπονήσουν την μελέτη κατασκευής (που τέτοιες είχαν δεκάδες παραδώσει ανά την Ελλάδα), ώστε να την έχουμε έτοιμη, για να “ωριμάσει” ως πρόταση και να την εντάξουμε σε κάποιο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ουδεμία απάντηση, ουδεμία σημασία.
Βέβαια, πρέπει να πω ότι και από πλευράς Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη) ουδέποτε προέταξαν την κατασκευή Ειδικού Σχολείου για τη Χίο, αλλά πάντοτε μας απαντούσαν ότι προηγείται η Σάμος (η οποία είχε ένα άθλιο κτίριο ως σχολείο Ειδικής Εκπαίδευσης).
Αυτά πρέπει να λέγονται, και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα όταν μιλούν για ζητήματα που χειρίζονται σήμερα, αλλά πιθανόν δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες του παρελθόντος. Όταν, λοιπόν, αφενός ο ΟΣΚ δεν εκπονούσε την απαραίτητη μελέτη (τη στιγμή που σε άλλους Δήμους την ετοίμαζε συντομότατα και την διέθετε δωρεάν, ενώ
σήμερα δεν ξέρω πόσες εκατοντάδες (;)χιλιάδες Ευρώ θα απαιτηθούν για να γίνει εκπόνηση της από ιδιώτες μηχανικούς) και αφετέρου κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν ήθελαν να πάνε στο Νεοχώρι (τους φαινόταν μακριά…), αλλά και όταν οι
περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης δεν θεωρούσαν πρωτεύον την ανέγερση κτιρίου ειδικής εκπαίδευσης στη Χίο (τούτο προκύπτει και από την αλληλογραφία που είχαμε την περίοδο 2015-2016), ήταν επόμενο να μην γίνει κάτι με το ζήτημα αυτό τα τελευταία 12 χρόνια.
Επειδή, όμως, ο πανδαμάτωρ χρόνος είναι αμείλικτος και ρέει ταχύτατα, εγώ θα ευχηθώ, μέσα σε τούτη τη δημοτική θητεία να έχουμε τουλάχιστον την μελέτη για την ανέγερση του νέου Ειδικού Σχολείου Χίου και την προένταξη του έργου αυτού, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να μιλάμε ουσιαστικά αστικά για οριστική επίλυση του ζητήματος στέγασης του.
Διαφορετικά και οι επόμενοι θα ρωτούν για τους προηγούμενους… !
Χίος, 10-03-2021
Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος
Αυτά έλεγα και έγραφα πριν από ενάμιση χρόνο και πλέον ερχόμαστε
σήμερα, στο τέλος του 2022 όπου υπάρχουν οι εξής εξελίξεις:
1). Ο ΟΣΚ δεν προέβη σε εκπόνηση μελέτης για το Ειδικό Σχολείο, με αποτέλεσμα να έχει αναθέσει ο Δήμος την εκπόνησή της σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο έναντι του ποσού των 200.000 Ευρώ περίπου (για τη θέση Καρράδειο- Φόρος).
2) Όταν εκπονηθεί η μελέτη (σε 1-2 χρόνια; Δεν γνωρίζω. Πέρασαν ήδη 6 μήνες περίπου) θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο (πιθανόν στο ΕΣΠΑ 2023-2027) και αφού εγκριθεί η χρηματοδότηση, να προκηρυχθεί το έργο, να δημοπρατηθεί, να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, να υπογραφεί συμφωνητικό, να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου, να εκτελέσει το έργο, να περατωθεί αυτό και να
παραδοθεί προς χρήση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, όλα αυτά για να γίνουν θα φθάσουμε στο έτος 2030, δηλαδή μετά από 7 χρόνια περίπου.
3) Τίθεται, τώρα, μετ΄ επιτάσεως, εάν μπορεί να γίνει κάτι για την προσωρινή (;) στέγαση του Ειδικού (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) σε κάποιο άλλο κτίριο (μακράν του ΚΕΦΙΑΠ-ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) για την περίοδο αυτή (των 7 περίπου ετών). Κι ενώ ο
Δήμος Χίου εκπονεί ήδη μελέτη για συγκεκριμένο χώρο (στην περιοχή Καρράδειο- Φόρος) έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία δυο ζητήματα από αναρμόδιους φορείς (που δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, αντί να λύσουν τα υπάρχοντα).
Ειδικότερα: α) ότι ο χώρος στο Καρράδειο έχει πρόβλημα και β) ότι προτείνεται άλλος χώρος σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου στα Λολόδεντρα για να ανεγερθεί εκεί.

Λυπάμαι που το λέω αλλά, η Βαβέλ ήταν πιο εύκολο να διευθετηθεί παρά όσα σήμερα ακούμε. Και τούτο διότι: Α) Ο Δήμος ήδη εκτελεί μελέτη για συγκεκριμένο χώρο. Ο χώρος αυτός έχει υποδειχθεί από το έτος 2005 εκ μέρους της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (τότε είχε αρμοδιότητα στην ανέγερση σχολείων, σήμερα είναι αρμοδιότητα του Δήμου αμιγώς) και τον αποδέχθηκαν πάντες (Δήμος,
Νομαρχία, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Σύλλογος Γονέων, κλπ). Πως έρχονται σήμερα κάποιοι και αναθεωρούν, λησμονώντας ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή; Β) Ο νέος χώρος που προτείνεται, έχει ερευνηθεί εάν πληροί τις προδιαγραφές
για την ανέγερση σχολείου; Για τον χώρο αυτό δεν υπάρχει καν προμελέτη που να κρίνει την καταλληλότητά του για κάτι τέτοιο. Επίσης, ίσως δεν γνωρίζουν κάποιοι ότι, εντός του προτεινόμενου αυτού χώρου υπάρχουν κτίσματα του 19 ου αιώνα και θα
πρέπει να ερωτηθεί η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων εάν συνηγορεί. Ακόμη, εάν ξεκινήσει από την αρχή όλη η διαδικασία νέας χωροθέτησης, ας μας πουν τι θα γίνει με την υπό εκπόνηση μελέτη και επίσης εάν θα προλάβουν το νέο ΕΣΠΑ να βρουν
χρήματα.
Τέλος, προτάθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση του Σχολείου στο χώρο του πρώην εκθεσιακού χώρου Γεώργιος Καλουτάς στην περιοχή Aγιος Ισίδωρος Πετροκόκκινος Κάμπου. Όμως, για να γίνει μετεγκατάσταση σχολείου πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) Να ζητηθεί από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και να συνηγορήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. β) Να αποφασίσει σχετικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και να εισηγηθεί τούτο στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα λάβει και την τελική Απόφαση, έπειτα από διάλογο και ενδελεχή διερεύνηση. γ) Να διερευνηθεί εάν, πότε και πως μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης ενός υφιστάμενου κτιρίου σε ειδικό εκπαιδευτήριο και δ) Να διερευνηθεί εάν ο προτεινόμενος χώρος είναι κατάλληλος, πόσα χρήματα απαιτούνται για τη μετατροπή του σε ειδικό σχολείο, από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα εξευρεθούν, σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και πότε αυτό θα μπορεί να είναι παραδοτέο προς χρήση.
Εάν π.χ. οι μετατροπές χρειάζονται 2-3 χρόνια για να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, ποιος ο λόγος να μετεγκατασταθεί ένα σχολείο για λίγα μόλις χρόνια (εάν θεωρητικά το 2030 -δηλαδή σε 7 χρόνια- θα είναι το νέο έτοιμο);
Από την άλλη, μέχρι να γίνει το νέο σχολείο, γιατί δεν εξετάζεται η μετεγκατάστασή του υφισταμένου στο εναπομείναν άδειο τμήμα του κτιρίου του Οίκου Αγάπης έξω από το Νεοχώρι (λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του Καλουτάς);
Εκεί, ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά (που ασφαλώς απευχόμαστε) ή σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, θα μπορέσει να παραμείνει όσο και αν χρειαστεί. Επιπλέον δε, διατίθεται πέριξ αυτού μεγάλη οικοπεδική έκταση για οποιαδήποτε περαιτέρω κτιριακή ανάπτυξη της σχολικής μονάδας.
Διότι -εάν θέλουμε να λέμε την πλήρη αλήθεια- η ειδική εκπαίδευση, καλό θα ήταν να είναι ενιαία: Όχι αλλού το ΕΕΕΕΚ, αλλού το Ειδικό Δημοτικό- Νηπιαγωγείο, αλλού το Ειδικό Γυμνάσιο. Για το τελευταίο, έχω να πω και τούτο: Εάν δεν είχα προτείνει προσωπικά (ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, στην προηγούμενη δημοτική Αρχή) να εγκατασταθεί στο κτίριο του Εσπερινού Γυμνασίου (παλιό Δημοτικό
Στρατήδαινας Κάμπου), ακόμη θα έψαχναν οι ιθύνοντες που θα στεγαστεί !!! –

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon