Η απάντηση τους εκθέτει ανεπανόρθωτα- Οφείλουν εξηγήσεις στους μαστιχοπαραγωγούς

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Δήλωση

του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής

του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

 

«Η απάντηση του Υπουργείου για την εκλογή των αντιπροσώπων εκθέτει τον Υπουργό και θέτει ερωτήματα στη Διοίκηση της ΕΜΧ»

 

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς απάντησε στην επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που του είχα καταθέσει ως Αναφορά στις 22 Φεβρουαρίου. Η Αναφορά αυτή είχε κατατεθεί παράλληλα με τροπολογία που κατέθεσα. Ζητούμενο και των δύο αυτών μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησα ήταν να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στην Ένωση, κάτι που φαινόταν να υπαγορεύει ο Ν. 4673/2020 και το οποίο είχε προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις μεταξύ των μαστιχοπαραγωγών.

Στην απάντησή του ο Υπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του Καταστατικού της ΕΜΧ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων, και πως συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του 1938, βάσει του οποίου η εκλογή γίνεται μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών!

Η απάντηση αυτή αφενός εκθέτει για τον όλο χειρισμό του θέματος τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος είχε δηλώσει καταρχήν θετικός στην τροποποίηση του Ν.4673 τόσο σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας, όσο και σε τηλεδιάσκεψη που είχε λίγες μέρες αργότερα με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ και τον κ. Μηταράκη. Δεν γνώριζε ο κ. Υπουργός τότε ότι δεν απαιτείται τέτοια νομοθετική τροποποίηση; Προφανώς αυτές οι παλινωδίες καταδεικνύουν και τον ίδιο τον προβληματικό χαρακτήρα του Ν.4673 που ψήφισε η ΝΔ.

Αφετέρου, η απάντηση του Υπουργού δημιουργεί εκ των πραγμάτων σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της Διοίκησης της ΕΜΧ να αλλάξει τα Καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Η όλη επιχειρηματολογία τους περί ανάγκης συμμόρφωσης στο Ν.4673, αλλά και η επίθεσή τους σε όσους τόλμησαν να θέσουν ερωτήματα για αυτήν την επιλογή, καταρρέει. Οφείλουν εξηγήσεις στους μαστιχοπαραγωγούς, αλλά και την τοπική κοινωνία συνολικά, για αυτές τους τις μεθοδεύσεις και ενέργειες.

Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 1602/25-2-2022 Αναφορά.

Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μιχαηλίδης, σας πληροφορούμε ως εξής:
Η λειτουργία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) ορίζεται από τον αναγκαστικό νόμο
1390/1938 (ΦΕΚ Α΄ 364/10.10.1938).
Σε σχέση με την εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΜΧ, σύμφωνα με το άρθρο 9 αυτού, αναφέρεται ότι: «Η
Γενική Συνέλευση της Ενώσεως αποτελείται από αντιπροσώπους των συνεταιρισμών, οι οποίοι
εκλέγονται υπό των Γενικών Συνελεύσεων αυτών, για ορισμένη θητεία μεταξύ των μελών τους».
Σημειώνεται ότι, η ανωτέρω διάταξη ισχύει ειδικά για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς της ΕΜΧ και
εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ενώ δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις που καταργήθηκαν με τον Ν.
4673/2020 (ΦΕΚ Α΄ 52/11.3.2020).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣPlease follow and like us:
fb-share-icon