1ο ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ: Διεξαγωγή προγράμματος Erasmus+ στη Ρουμανία

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Δελτίο Τύπου του 1ου ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Διεξαγωγή προγράμματος Erasmus+ στη Suceava, Ρουμανία

 

 

Μετά το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας και το Μπρέζιτσε της Σλοβενίας, το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα Friend me. Dont bully me μας ταξίδεψε στη Ρουμανία. Πέντε μαθητές και μαθήτριες με δύο καθηγητές μας επισκεφτήκαμε την πόλη Σουτσεάβα, στα βορειανατολικά της χώρας, συναντήσαμε τους φίλους μας από τις άλλες 4 συμμετέχουσες σχολικές αποστολές, εργαστήκαμε και ξεναγηθήκαμε μαζί τους στην περιοχή.

Στη διάρκεια της εβδομάδας της παραμονής μας εκεί (7 ως 11 Μαρτίου) μας υποδέχτηκε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Colegiul De ArtaCiprian Porumbescu, το οποίο οργάνωσε και διεξήγαγε δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Εκεί παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις και διαλέξεις από εκπροσώπους εκπαιδευτικών και διοικητικών θεσμών  που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση του bullying. Επίσης πήραμε μέρος σε συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και θεατρικά παιχνίδια που μας έδωσαν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης στο σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον.

Ήρθαμε σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας παρακολουθώντας τη συναυλία κλασικής και μοντέρνας μουσικής μαθητών και καθηγητών του σχολείου που μας φιλοξενούσε, την παράσταση-μιούζικαλ «Ο Μικρός Πρίγκιπας»  στο θέατρο της πόλης και την παράσταση «Έθιμα, Τραγούδια και Χοροί της Άνοιξης» στο πανεπιστήμιο. Επίσης επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πλανητάριο.

Σε κοντινή απόσταση από τη Σουτσεάβα υπάρχουν ψηλά βουνά και ποτάμια, με ορεινές κωμοπόλεις και χωριουδάκια και σημαντικά ορθόδοξα μοναστήρια που προστατεύονται από την UNESCO. Είδαμε αυτά τα τοπία καλυμμένα με χιόνι και ξεναγηθήκαμε στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου συμμετείχαμε σε εργαστήρια χειροτεχνίας (Μοναστήρι Βορονέτς, αλατωρυχείο Cacica, Μουσείο Ξύλου και Μουσείο Ζωγραφιστών Αβγών).

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ξενάκης Ανδρέας με συνοδό την εκπαιδευτικό Ιωαννίδου Αλεξάνδρα. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν ήταν οι : Πολίτη Ιωάννα Αναστασία, Ισλαμάι Μπεσιάνα, Φλάμου Μαρία, Βρυώνης Γεώργιος Και Κάβουρας Βασίλειος

Η διεξαγωγή αυτού του προγράμματος μας χάρισε γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Επιστρέψαμε ικανοποιημένοι και πλήρεις σε βιώματα. Μοναδική πηγή θλίψης και  προβληματισμού για μας ήταν η διεξαγωγή του πολέμου στην κοντινή Ουκρανία και δεν μπορούσαμε παρά να ενώσουμε την ευχή και την ελπίδα μας με αυτές των Ρουμάνων φίλων μας για γρήγορη ειρήνευση στην περιοχή και για την επιστροφή όλων των ανθρώπων σε μια ομαλή καθημερινότητα.

 Please follow and like us:
fb-share-icon