ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 73/ 03-08-2022)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Η καθημερινότητα ολοένα και φανερώνει ατέλειες και αδυναμίες της κρατικής διοίκησης και μέριμνας, που έρχεται να καλύψει είτε η πρωτοβουλία άλλων φορέων είτε πολιτών. Έτσι, π.χ. για μια ακόμη φορά δόθηκε μια αποστομωτική απάντηση, σε όσους -διαχρονικά- διερωτώνται τι προσφέρει η Εκκλησία στο κοινωνικό σύνολο. Το έργο της Εκκλησίας είναι πρωτίστως σωτηριώδες, αφορά δηλαδή στη σωτηρία και τον αγιασμό του ανθρώπου (ο Χριστός είπε <<Άγιοι γίνεσθε ότι εγώ άγιος ειμί>> όπως -επίσης- είπε <<Ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν>>), όμως ουδόλως υστερεί και στην κοινωνική, προνοιακή και φιλανθρωπική δράση. Έχω πει πολλές φορές ότι, δίχως την Εκκλησία το κράτος θα είχε καταρρεύσει. Τούτο δεν είναι υπερβολή αλλά αποτύπωση της αλήθειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευαγών ιδρυμάτων -ανά την Ελληνική επικράτεια- που φιλοξενούν γέροντες, ανήμπορους και εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, συντηρούνται ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από την Εκκλησία, δίχως το κράτος να δαπανά γι΄ αυτούς ένα Ευρώ !

Προχθές, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος διέθεσε περί τις 40.000 Ευρώ από χρήματα της Μητροπόλεως, Προσκυνημάτων και Κληροδοτημάτων της για την χορήγηση φοιτητικών υποτροφιών. Ποιος άλλος δημόσιος φορέας πράττει κάτι αντίστοιχο, μάλιστα σε ετήσια βάση; Μόνον ευπατρίδες συμπολίτες μας και η Εκκλησία μεριμνούν ουσιαστικά. Το αυτό είδαμε και για τα θέματα υγείας (κι ας επιχειρούν ανεπιτυχώς, εκτιθέμενοι και πάλι στη συνείδηση του κόσμου, να οικειοποιηθούν κάποιοι άλλοι ως δικά τους … έργα…, δι΄ ενεργειών τους… !). Εάν η Εκκλησία δεν ΄΄έβαζε πλάτη΄΄, ακόμη θα περιμέναμε … !!!

 

*Επίσκεψη πραγματοποίησε στη Χίο γνωστή Ευρωβουλευτής, η οποία επισκέφθηκε τοπικούς φορείς και παράγοντες, πλην δεν είδαμε στο ανακοινωθέν πρόγραμμά της να επισκέπτεται την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Παράλειψη ή συνειδητή επιλογή όσων το κατήρτισαν;

 

*Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε σε μια όμορφη χοροεσπερίδα, που διοργάνωσε το Γηροκομείο Καρδαμύλων <<Αγία Μαρίνα>>, στον αύλειο χώρο του, για την ενίσχυση του Ιδρύματος. Το Γηροκομείο αυτό, όπως και το <<Ζωρζής Μιχαληνός>> στον Κάμπο της Χίου, έχουμε επισκεφθεί δεκάδες φορές, στο πλαίσιο συνεργασίας μας και ενίσχυσης τους, διαπιστώνοντας το εξαίρετο έργο που επιτελούν κυρίως με τη συνδρομή δωρητών και αλτρουιστών ιδιωτών που αγαπούν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

 

*Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε μια όμορφη μουσική βραδιά, στις 31 Ιουλίου, στο λιμάνι της Χίου, όπου τραγούδησαν -οι συμπατριώτες μας- καλλιτέχνες Γιάννα Φαφαλιού και Δημήτρης Λιούντρης. Επίσης, διοργάνωσε μεγάλη καλλιτεχνική συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία μετατέθηκε (λόγω προσωπικού προβλήματος της καλλιτέχνιδος) για τις 5 Σεπτεμβρίου, στον Βοτανικό Κήπο Νενήτων. Την Δευτέρα 01 Αυγούστου το μεσημέρι, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (πρώην Νομαρχία) πραγματοποιήθηκαν, από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Χρήστου Αντωναρόπουλου <<Μεθεόρτια- Σημαιοφόροι>>, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Σφαγή της Χίου. Έγινε σύντομη παρουσίαση της έκθεσης από τον Πανεπιστημιακό (Ομότιμο Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) κ. Μάνο Στεφανίδη. Τα έργα αυτά εκτέθηκαν προ διμήνου στα παλαιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα (Αθήνα), σε έκθεση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ εδώ προστέθηκαν ακόμη τρεις πίνακες του ζωγράφου εμπνευσμένοι από τη Σφαγή της Χίου. Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερα έμφαση, λαμβάνοντας υπόψιν κανείς ότι, είναι η πρώτη φορά που ενεργό κτίριο δημόσιας διοίκησης στο νησί μας φιλοξενεί τέτοιους είδους δραστηριότητα, ΄΄παντρεύοντας΄΄ τη δημόσια διοίκηση με την τέχνη. Επισκεφθείτε την ! Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης: <<Σκοπός δεν είναι να καταλάβουμε συνειδησιακά κάθε έργο τι εννοεί ή υποκρύπτει, αλλά να το αισθανθούμε>> !

 

*Την περίοδο αυτή πέντε κορίτσια (φοιτήτριες ΑΕΙ) πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στη Βιβλιοθήκη <<Κοραής>> και συνέβαλλαν στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες-επισκέπτες της. Έστω και μέσω πρακτικής άσκησης, καλύφθηκε σε μια περίοδο αιχμής, ένα κενό που δημιουργεί η ευρύτερη υποστελέχωση των δημοσίων Υπηρεσιών. Τα κορίτσια αυτά έλαβαν αλλά και μετέδωσαν γνώση, μέσα από τη δουλεία τους. Η όμορφη παρουσία και δράση τους τους λάμπρυνε τον χώρο της Βιβλιοθήκης μας την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερα χαροποιό το γεγονός ότι, διαβάζουν και μελετούν παραμύθια και παιδικά βιβλία και στα παιδιά που φιλοξενούνται στο camp του Δήμου κάθε εβδομάδα. Μπράβο !

 

*Την παρελθούσα Κυριακή επισκεφθήκαμε, οικογενειακώς, το περίφημο Σπήλαιο των Ολύμπων (ή Σπήλαιο της ΄΄Συκιάς΄΄). Ένα φυσικό αριστούργημα στα έγκατα της Χιακής γης. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να το δείξετε στα παιδιά σας, τους φίλους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Το σπήλαιο ΄΄τελεί΄΄ υπό την <<Προμηθευτική>> Εταιρεία του Δήμου Χίου και διαθέτει ένα ευγενέστατο προσωπικό, που ξεναγεί τους επισκέπτες του, κάθε μέρα (πλην Δευτέρας) 11.00΄ π.μ. – 6.00΄ μ.μ.

 

*Όπως πληροφορηθήκαμε, από ανάρτηση της Κοινότητας Πυργίου Χίου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: <<Μέρος από τη σιδερένια πύλη, που υπήρχε σε μια από τις εισόδους, στον μεσαιωνικό οικισμό του Πυργίου, στην Κάτω Πόρτα, εντοπίστηκε τυχαία από κάτοικο ως περίφραξη σε πηγάδι της περιοχής, αναπαλαιώθηκε με έξοδα της Κοινότητας Πυργίου το 2022 και τοποθετήθηκε στο χώρο που εικάζεται ότι ήταν η αρχική της θέση>>, στην ανατολική είσοδο (κεντρική) του χωριού. Συγχαρητήρια στην Κοινότητα Πυργίου για την πρωτοβουλία της, αλλά και την γενικότερη (λίαν ενεργό) δράση της !

 

*Σε μελλοντικό σημείωμά μας, θα σας ενημερώσουμε για το πως, συγκεκριμένος τοπικός παράγοντας επιζητεί να ΄΄μας κλείσει το στόμα΄΄ και με ποιον τρόπο… Λίγη υπομονή, όταν πρέπει θα καταστούν γνωστές οι μέθοδοι και τεχνικές του στην λαϊκή κρίση !

*Εις το επανιδείν, λίαν συντόμως και με περισσότερα !-Please follow and like us:
fb-share-icon