Επίσκεψη στον νερόμυλο Χειλά, που βρίσκεται στην περιοχή Λιτάρι Πυραμάς

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
σχεδιασμός και υποστήριξη ιστοσελίδων kawebsites.grΕπίσκεψη στον νερόμυλο Χειλά, που βρίσκεται στην περιοχή Λιτάρι Πυραμάς.
Περπατάμε σε αγροτικό δρόμο για ένα περίπου χιλιόμετρο και μετά μπαίνουμε σε μονοπάτι δύσβατο, απότομο και όχι εμφανές σε κάποια σημεία του, μέχρι να μας βγάλει ακριβώς πάνω από τη στέρνα του νερόμυλου.
Πηγές σκάνε από το βουνό τριγύρω μας, ο χείμαρρος του Λιταριού κελαρίζει το νεράκι του στα χαμηλά και εμείς έχοντας δει από ψηλά το κτίσμα του μύλου ανάμεσα στη βλάστηση και στα κλαριά των πλατανιών αρχίζουμε να κατεβαίνουμε.
Πάρτε γεύση από μια βόλτα που σας προτείνουμε να κάνουμε μαζί με τον ερχομό της άνοιξης. Καλό θα είναι φυσικά να προπορευόμαστε μια δεκαριά εθελοντές με τσάπες, ώστε να ανοίγουμε καλύτερα το μονοπάτι.
Οι νερόμυλοι της Χίου είναι κι αυτοί μνημεία όπως οι ανεμόμυλοι, απλά δεν είναι σε εμφανή σημεία αφού είναι χωμένοι μέσα στις λαγκαδιές. Χρειάζονται ωστόσο συνολικό σχεδιασμό κ πρόγραμμα αναστήλωσης και αυτοί, ώστε να καταστούν επισκέψιμοι και να κοσμούν τα μονοπάτια και τις ρεματιές μας.
Βίντεο: Γεωργία Παπακώστα
22/1/23

 

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon