ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Εκτός από το πετσόκομμα των μισθών μας, το σμπαράλιασμα των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων  μας, την ευελιξία και την εντατικοποίηση που έχουν χτυπήσει κόκκινο,  σήμερα 19 Ιουλίου εμεις εμποροϋπάλληλοι  καλούμαστε να δουλέψουμε  για ακόμα μια Κυριακή.

Όσες κυβερνήσεις πέρασαν τα τελευταία χρόνια, έβαλαν η καθεμία το δικό της λιθαράκι στο ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Το 2013  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το  δρόμο για την κατάργηση της, νομοθετώντας τη λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο. Το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ  το πήγε ένα βήμα παραπέρα, νομοθετώντας τη λειτουργία των καταστημάτων  όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο,  σε συγκεκριμένες περιοχές. Το 2020 η ΝΔ πρόσθεσε επιπλέον περιοχές όπως είναι τα Σπάτα και συγκεκριμένα την περιοχή που βρίσκονται τα δυο εμπορικά ΜcArthurGlen  και Smart Park.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ με την δουλειά τις Κυριακές. Η Κυριακή είναι μέρα αργίας, μέρα για εμάς και τις οικογένειες μας, μέρα που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες και δεν θα την παραδώσουμε στους εκμεταλλευτές μας.  

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι μονόδρομος η οργάνωση  στα σωματεία μας και το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας και συνολικά των δικαιωμάτων μας.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Με όχημα την Πανδημία ικανοποιεί κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μπουκώνοντας τους με ζεστό χρήμα και με εργαζόμενους φθηνούς, ευέλικτους,  χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η εργοδοσία έχοντας στα χέρια της ένα πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο και κανέναν έλεγχο επιβάλει συνθήκες εργασίας που είτε μας εξοντώνουν, είτε μας οδηγούν στην παραίτηση.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία η πλειοψηφία του ΕΚΧ να εμφανίζεται ως τιμητής της ημέρας ως ημέρα ανάπαυσης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκανε υποδείξεις στις επιχειρήσεις να πληρώσουν την Κυριακή αργία ως “υπερωρία με βάση το νόμο”, καλώντας το ΙΚΑ και την επιθεώρηση εργασίας να κάνουν ελέγχους εκείνη τη μέρα, αλλά όχι τους ίδιους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους…

Στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου γνωρίζουμε καλά ότι οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε την Κυριακή ως αργία, όπως και κάθε εργατικό δικαίωμα που μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Εμείς τα κερδίσαμε με αιματηρούς αγώνες κι εμείς θα τα πάρουμε πίσω.

Αποδείχθηκε περίτρανα πλέον ότι δεν είναι λύση ο συμβιβασμός με την εργασιακή γαλέρα, η μείωση των απαιτήσεων μας, η λογική του μικρότερου κακού, η παραίτηση από τα δικαιώματα μας.

Άλλο δρόμο δεν έχουμε παρά μόνο το δρόμο του αγώνα. Την αγανάκτηση που νιώθουμε χρειάζεται να τη μετατρέψουμε σε οργανωμένο αγώνα,  να δυναμώσουμε την  συλλογική μας δράση μέσα από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων για να αποκρούσουμε την επίθεσηΝα ενισχύσουμε την πάλη μας δίνοντας συνέχεια στην μάχη για Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας! Να υπερασπιστούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας στον ελεύθερο χρόνο και στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Δυναμώνουμε τον κοινό βηματισμό μας με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου που πλήττονται και αυτοί από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΔΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ

ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Μαρτύρων 2, Χίος

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon