Δικαστικό έγγραφο καταργεί τον όρο «λαθρομετανάστης» από την ελληνική γλώσσα


Με αυτό το σκεπτικό, προχώρησε σε μία πρωτοφανή και καινοτόμα απόφαση ο Άρειος Πάγος, κοινοποιώντας έγγραφο μέσα από το οποίο προτρέπει αρχικά τα μέλη της εισαγγελίας, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σε επίσημα έγγραφα και γραπτά τον όρο «λαθρομετανάστης» αφού δεν είναι δόκιμος, ενώ στιγματίζει αρνητικά το άτομο.  Παράλληλα το έγγραφο προτρέπει να υπάρξουν δράσεις για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Διαβάστε αυτούσιο το περιεχόμενο του κειμένου:

«Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω έγγραφο του κ. υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι σε σωρεία εισαγγελικών εγγράφων, όταν γίνεται αναφορά σε υπήκοο τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης».

Σωστά επισημαίνεται από τον κ. υπουργό, ότι ο όρος αυτός, εκτός του ότι δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι και μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Αποτελεί υποχρέωσή μας, εμείς πρώτοι να διαπαιδαγωγήσουμε με την ορθή χρήση των νομικών όρων στη διατύπωση των εγγράφων μας, την ελληνική κοινωνία, για να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας. Επομένως, παρακαλούμε να εξαλειφθεί στο μέλλον από τα υπηρεσιακά έγγραφα η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και να χρησιμοποιούνται οι όροι: «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο».

Επίσης, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία και δράσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στην Περιφέρεια σας και, κυρίως, με τις δικές σας άμεσες ενέργειες. να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε, με την ενημέρωσή τους, να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση μειωτικών, για τη προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού”. Eπίσης τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έγγραφo που βλέπετε παρακάτω μιας εισαγγελέας που αποφασίζει κατόπιν εντολής του πολιτικού της προϊσταμένου να στείλει ένα έγγραφο στους Διευθυντές Α’ και Β’ Βαθμίδας στον Πειραιά και τον αρχισυντάκτη ενός εντύπου, ‘παρακαλώντας’ να μη χρησιμοποιούν τον όρο ‘λαθρομετανάστης’ για όσους εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.

Πηγή: https://city.sigmalive.com/

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Please follow and like us:

3 σκέψεις σχετικά με το “Δικαστικό έγγραφο καταργεί τον όρο «λαθρομετανάστης» από την ελληνική γλώσσα

 • 8 Μαΐου 2020, 07:33
  Permalink

  Να μην έμπαιναν λαθραία στη χώρα αν δεν ήθελαν να λέγονται λαθρομετανάστες. Τωρα αν σε κάποιους συριζαίους δεν αρέσει η λέξη λαθρομετανάστης να φύγουν και αυτοί μαζί με τους λαθρομετανάστες απο την Ελλάδα για πάντα.

  Σχολιάστε
 • 11 Μαΐου 2020, 07:06
  Permalink

  Η λέξη λαθρομετανάστης έχει δύο συνθετικά κυριοι του Αρειου Πάγου: Λαθραίος και μετανάστης: ΔΥΟ λέξεις που υπάρχουν στο ελληνικό λεξικό αυτούσιες και απεικονίζουν την πραγματικότητα σε μιά λέξη τη οποία εσείς απλά στο έγγραφό σας (ασκώντας ευθέως πολιτική) καταγράφετε περιφραστικά “παράνομη είσοδο στη χώρα”. Αντι λοιπόν να αλλάζετε τις λέξεις και να καταναλώνεστε σε πολιτικές θέσεις όπου δήθεν μειώνεται η προσωπικότητα κοιτάξτε να μην μειώνεται η προσωπικότητα αυτώ που φορολογούνται και αμοίβεστε

  Σχολιάστε
 • 12 Ιουνίου 2020, 06:44
  Permalink

  Όταν δεν έρχεσαι σε ένα κράτος με έγγραφα και με σωστό τρόπο τότε είσαι λαθραία οπότε δεν πρέπει να λέγεται λαθρομετανάστης αλλά λαθροεισβολέας μετανάστης είναι αυτός που φεύγει από ένα κράτος και πάει σε άλλο με τα κατάλληλα έγγραφα…. Όποιος δεν του αρέσει να φεύγει και να πηγαίνει πίσω από εκεί που ήρθε…. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλους αλλοδαπούς έχουμε πολλούς που κλέβουν βιάζουν σκοτώνουν και πρέπει σύντομα να γίνει κάθαρση…….

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *