Γ. Παγούδης: Επιλεκτική ενημέρωση & αντιδημοκρατική πρακτική αποκλεισμού


Την παρακάτω επιστολή μας απέστειλε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παγούδης αναφερόμενος στην έλλειψη ενημέρωσης από το γραφείο τύπου του Δήμου Χίου κάνοντας λόγο για επιλεκτική ενημέρωση και ζητά το θέμα να συζητηθεί στο ΔΣ :

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χίου κ. Παύλο Καλογεράκη
Υπόψη: Δημοτικού Συμβουλίου
Θέμα: Επιλεκτική ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου  και αντιδημοκρατική πρακτική αποκλεισμού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Με τη παρούσα ηλεκτρονική επιστολή θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι εδώ και μήνες το Γραφείο Τύπου του δήμου Χίου αρνείται να εντάξει την διεύθυνση του email μου στη λίστα αποδεκτών των δελτίων τύπου που κατά καιρούς εκδίδει ο δήμος Χίου , προς ενημέρωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που τα εκπροσωπούν.
Διαπιστώνοντας την παράλειψη αυτή για πρώτη φορά , λίγο καιρό μετά την ανάληψη της δημαρχίας από την παρούσα δημοτική αρχή , καλοπροαίρετα σκεπτόμενος  την απέδωσα σε θέματα  είτε απειρίας , είτε οργανωτικών αλλαγών τα οποία λογικό είναι να παρουσιάζονται σε κάποιο βαθμό , εξαιτίας ακριβώς αυτής της αλλαγής
.Έτσι προτίμησα να μην διαμαρτυρηθώ και να ενημερώνομαι από το site του δήμου.
Ωστόσο πρακτικά είναι αδύνατον να παρακολουθώ τις αναρτήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ αρμοδίως στην υπεύθυνη του γραφείου τύπου κα. Μαρία Παπά ζητώντας της το αυτονόητο, όπως περιγράφεται στις υποχρεώσεις του εκάστοτε εκπροσώπου τύπου. Δηλαδή την επιδίωξη της συνεργασίας των, με τους δημοσιογράφους και την εξασφάλιση της μέγιστης δημοσιότητας στο έργο της δημοτικής ή όποιας άλλης θεσμικής αρχής, όπως αυτή ισχύει δεκάδες χρόνια σε κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές αρχές, οργανισμούς κτλ.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά  επεσήμανα την παράλειψη αυτή  στην κα. Παπά, από τον περασμένο  Ιανουάριο δια ζώσης , στη διάρκεια συγκέντρωσης στη πλατεία Βουνακίου και η οποία με προέτρεψε τότε , λόγω ακαταλληλότητας του χώρου να αποστείλω τη διεύθυνση email μου ως μήνυμα στο προσωπικό της τηλεφωνικό αριθμό , ώστε να το διευθετήσει άμεσα.
Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις της , αυτό δεν συνέβη.
Επανήλθα πρόσφατα  με σχετικό email , ζητώντας το ίδιο και από την απάντηση που πήρα συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Γραφείο Τύπου , αποστέλλει μόνο σε τοπικά ΜΜΕ τα σχετικά δελτία τύπου,  ανακοινώσει κτλ
Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω για όσους τυχόν το αγνοούν ότι τα τελευταία έξι χρόνια εργάζομαι ως ανταποκριτής για Χίο και Λέσβο  στην ημερήσια εφημερίδα υπό τον τίτλο “Εφημερίδα των Συντακτών” η οποία εκδίδεται στην Αθήνα , κυκλοφορεί πανελλαδικά και είναι μία  εκ των τριών μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων στην Ελλάδα.
Παράλληλα στο πλαίσιο των καθηκόντων μου , ρεπορτάζ μου δημοσιεύονται και στο site “efsyn.gr” το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω πρόχειρα , επισκέπτονται σε μηνιαία βάση , άνω των 3.000.000 μοναδικοί επισκέπτες.
Ας μου επιτραπεί να πω ότι σε αυτά τα ΜΜΕ είναι πάμπολλα τα άρθρα και τα ρεπορταζ που αφορούν τη Χίο , τη Λέσβο και γενικότερα το Βόρειο Αιγαίο , ενώ πολλές φορές τυγχάνουν και ιδιαίτερης προβολής είτε πρωτοσέλιδα ως κεντρικό θέμα , είτε με δισέλιδα στο “σαλόνι” είτε σε άλλες διακεκριμένες θέσεις της εφημερίδας.
Ωστόσο το γραφείο τύπου και η υπεύθυνη Μαρία Παπά  προφανώς είτε αγνοούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα που έχει διαβάσει ίσως και όλη Ελλάδα και αρκετοί στο εξωτερικό , είτε έχουν αποφασίσει ότι τα μεγέθη αυτά αποτελούν αμελητέα ποσότητα για το Δήμο Χίου , είτε εκτελούν εντολές αποκλεισμού εμού και της ΕΦΣΥΝ  από την ενημέρωση. Κάτι που δεν θέλω να πιστέψω μιας και τα τελευταία 30+ χρόνια που εργάζομαι στο τομέα της ενημέρωσης δεν θυμάμαι ανάλογο περιστατικό.
Ό,τι και αν ισχύει , η  αντιδημοκρατική αυτή πρωτοφανή πρακτική αποκλεισμού ενός μέσου τέτοιας εμβέλειας , σαφώς δεν συνάδει με τα συμφέροντα του δήμου και σαφέστατα κινείται εκτός των πλαισίων κάθε επαγγελματικής δεοντολογίας που θα πρέπει να διέπει τον εκάστοτε υπεύθυνο του όποιου Γραφείου Τύπου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και τις ενέργειες σας για την αποκατάσταση αυτού του ζητήματος.
Με τιμή
Γιώργος Παγούδης
Υ.Γ Για όποια διευκρίνιση στη διάθεση σας.
ΥΓ2 Παρακαλώ η επιστολή να ενταχθεί στα αναγνωστέα της επόμενης συνεδρίασης , για την οποία ελπίζω να ενημερωθώ και επισήμως, με το σχετικό δελτίο τύπου αν και όποτε αυτό αποσταλεί.

 
Please follow and like us:
fb-share-icon