Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη


Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη
Ο δημιουργός και το νησί του αντιπολεμικού πνεύματος

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον θάνατο (19 Ιουλίου 1969), του συγγραφέα της «Ζωής εν τάφω», της «Δασκάλας με τα χρυσά μάτια», της «Παναγιάς της Γοργόνας», του «Βασίλη του Αρβανίτη» και πολλών άλλων έργων, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η οποία κατέχει το αρχείο του Στράτη Μυριβήλη, σε συνεργασία με την εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, παρουσία και αρκετών Λέσβιων της Αττικής.

Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν ήταν ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) Νεκτάριος Βακάλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Νεοχωριτών Αντώνης Θαλασσέλης, η αντιπρόεδρος του συλλόγου Πετρανών Καίτη Παυλή, εκπρόσωποι της Λεσβιακής Παροικίας, πρώην πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. συλλόγων της Λέσβου, η δικηγόρος και συγγραφέας Μαρία Χατζόγλου, ο πρ. έφορος τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Σπύρος Τζίμας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος κ.ά.

Για το έργο του και τη ζωή του μίλησε πρώτα ο Παντελής Μπουκάλας- συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος, στη συνέχεια ο Μάριος Κυπαρίσσης-συγγραφέας και τέλος ο Γιώργος Συρίμης- διευθυντής Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ. Στις ομιλίες τους και στις εικόνες που τις συνόδευαν, απέτισαν πραγματικό φόρο τιμής στο νησί των λογοτεχνών, των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών, το οποίο ξεχώρισαν για την κουλτούρα του και τους ανθρώπους του.

Ενδιάμεσα των ομιλητών, η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα διάβασε αποσπάσματα από το έργο του Μυριβήλη “Η δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια”. (Το έργο για πρώτη φορά ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή και συγκεκριμένα στο θέατρο Βέμπο, από τις 30 Οκτωβρίου).

Στην εκδήλωση εκτέθηκαν χειρόγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα και παρουσιάστηκαν δύο νέες εκδόσεις με διηγήματα και ποιήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Εστία» με εικονογράφηση του Μάρκου Καμπάνη: «Στη χώρα των αγαλμάτων. Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία» (Εισαγωγή – Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας) και «Μικρές φωτιές. Ποιήματα και τραγούδια (Επίμετρο: Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος).

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) ενημέρωσε έγκαιρα και σε μεγάλο βαθμό τα μέλη της αλλά και δημοσιογραφικά μέσα, τόσο ώστε να δεχτεί ευχαριστήρια από την εγγονή του Μυριβήλη και από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. https://www.facebook.com/…/a.84489124892…/2611095342303650/…

Ο Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε στη Συκαμνιά Λέσβου στις 30 Ιουνίου του 1890. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1930. Ανήκει στους συγγραφείς της γενιάς αυτής, που είχαν κοινή καταγωγή (αιολική) και θεματολογία (Βενέζης, Δούκας κ.ά.).

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1915, με τα διηγήματα «Κόκκινες ιστορίες». Η πρώτη περίοδος του έργου του είναι εμπνευσμένη από το παρόν ή το άμεσο παρελθόν, τη ζωή στη Μυτιλήνη και κυρίως τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. Αποκορύφωση της έκφρασης του αντιπολεμικού πνεύματος είναι το μυθιστόρημα «Η ζωή εν τάφω», που είχε αρχίσει να γράφει ήδη από το 1917, ένα έργο που εγκαινίασε την αντιπολεμική λογοτεχνία στην Ελλάδα και το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο το 1930. Αυτή η περίοδος ολοκληρώνεται το 1933 με το μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» βιβλίο που λογοκρίθηκε από το καθεστώς του Μεταξά.

Υπηρέτησε, ως στρατιώτης και τέλος ως αξιωματικός, στον ελληνικό στρατό μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν επέστρεψε στη Λέσβο, εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Καμπάνα».

Άλλα έργα του: Το μυθιστόρημα «Η Παναγιά η Γοργόνα» (1949), τα διηγήματα «Το γαλάζιο βιβλίο» (1939), «Το κόκκινο βιβλίο» (1952), «Το βυσσινί βιβλίο» (1959), οι νουβέλες «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης» (1943), «Τα παγανά» (1945), «Ο Παν» (1946), τα ποιήματα «Μικρές φωτιές» (1942). Έγραψε επίσης δοκίμια και χρονογραφήματα.

Συνεργάστηκε με πάρα πολλές εφημερίδες, όπως η Καθημερινή, η Ακρόπολις, η Απογευματινή, το Ελεύθερο Βήμα, η Ελευθερία και περιοδικά όπως ο Θεατής, η Νέα Εστία, η Ελληνική Δημιουργία, ο Ακρίτας, τα Στρατιωτικά Νέα, ενώ εξέδωσε και το βραχύβιο περιοδικό Καλλιτεχνική Ελλάδα. Επίσης έγραψε και εκφώνησε κείμενα για τις ραδιοφωνικές του εκπομπές όπως «Το χρονικόν της εβδομάδος», «Μιλάμε για την Τέχνη», «Το Λογοτεχνικό Τέταρτο».

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1958, υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της «Εθνικής Εταιρείας των Λογοτεχνών της Ελλάδος», ιδρυτικό μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών» και τιμητικό μέλος του «Διεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών». Είχε ακόμα προταθεί από την «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1963.

 Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ
Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: