Στα χαρακώματα Αναγνώστου- Γεωργούλης- Θα βρίσκεστε στο συνεργείο στου Γρου στις 05.30 από τα Νενητούρια!

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Στα χαρακώματα ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας  Πάνος Αναγνώστου με τον Νίκο Γεωργούλη. Αιτία 2 διορισθέντες από τα Νενητούρια στον Δήμο. Αναλυτικά οι απόψεις τους:

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ:

ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΝΗ; ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Στην αρχή δεν πίστευα στα μάτια μου. Κάπου μεταξύ Κουρουνίων – Νενητουρίων, οι Δημήτρης και Μαρία, το μοναδικό μη συνταξιοδοτημένο ζευγάρι με μόνιμη κατοικία τα Νενητούρια, επέστρεφε γύρω στις 15.00 στο χωριό του.
Εύκολα υπέθεσα τα ευχάριστα. Θα ξαναβρήκαν δουλειά έπειτα από δυο – τρία χρόνια άνεργοι. Ήταν απ’ τους ελάχιστους που επέστρεψαν στα χωριά της Αμανής μόλις η κρίση χρέους της χώρας μας έγινε πρώτο θέμα σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία. Απολύθηκαν από τη δουλειά τους στην Αθήνα και επέστρεψαν στο πατρικό τους. Γρήγορα προσγειώθηκαν ανώμαλα. Οι σημερινές συνθήκες στα χωριά της βόρειας Χίου δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές βιοποριστικές ανάγκες ενός ζευγαριού. Μαζεύοντας τις ελιές και καλλιεργώντας δυο χωραφάκια δεν αρκούν για τη ζήση ενός σπιτικού. Κοινή τους απόφαση, πάντως, ήταν να μην εγκαταλείψουν τα Νενητούρια των περίπου σαράντα μονίμων κατοίκων όταν επέτρεψαν πριν 10 χρόνια.
Σήμερα τα Νενητούρια αριθμούν μετά βίας 21 μόνιμους κατοίκους, η ηλικία των Δημήτρη και Μαρίας ρίχνει κάπως τον μέσο ηλικιακό όρο και το μοναδικό τους εισόδημα είναι αραιά και που κάποιες συμβάσεις με φορείς της Αυτοδιοίκησης, ως ανειδίκευτο προσωπικό.
Εδώ και δυο χρόνια υποβάλλουν αιτήσεις στους φωτογραφικούς διαγωνισμούς διμηνιτών και τριμηνιτών του Δήμου. Τζάμπα κόπος. Δημήτρης και Μαρία από τα Νενητούρια δεν διαθέτουν το απαραίτητο «δόντι» για να επιλεγούν από το χαλιφάτο. Ούτε είναι απ’ τα παιδιά που θα φυλήσουν κατουρημένες ποδιές για ένα μεροκάματο.
Στην πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΣΟΧ 2/2021) για την πρόσληψη 14 οκταμηνιτών για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Χίου κι οι δυο πέρασαν με το σπαθί τους. Πολύ χαμηλό εισόδημα, μεγάλη ανεργία. Κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών τους έλαβαν υπηρεσιακή προφορική διαβεβαίωση ότι οι 10 από τις 14 θέσεις αφορούσαν υπηρεσίες γενικών καθηκόντων. Και κάπου εδώ άρχισα να μην πιστεύω και τα αυτιά μου με όσα άκουγα να περιγράφουν από την επαφή τους με τη δημοτική αρχή.
«Θα είστε συνοδοί απορριμματοφόρων. Θα βρίσκεστε στο συνεργείο στου Γρου στις 05.30», πήραν τις πρώτες οδηγίες. Οι ελπίδες τους εναποτέθηκαν στη λογική.
Χτύπησαν την πόρτα του αντιδημάρχου Καθαριότητας.
– Είμαστε από τα Νενητούρια, κ. αντιδήμαρχε. Εκεί μένουμε…
– Κι εγώ είμαι από το Αϊβαλί, τι με νοιάζει εμένα; Εδώ χρειαζόμαστε συνοδούς στα απορριμματοφόρα, τελείωσε, τον άκουσαν να τους λέει.
– Μα, για να πάμε στο συνεργείο και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας είναι απαραίτητο να κάνουμε 10 χλμ. ημερησίως. Δεν γίνεται να σπάσουμε την απόσταση; Να αναλάβουμε τον καθαρισμό της Βολισσού και των γύρω χωριών, όπως συνέβαινε και σε άλλες περιόδους προσλήψεων μας; Με τέτοιο κόστος καυσίμων θέλουμε 25 – 30 ευρώ ημερησίως για τη μετακίνηση μας. Για να φτάνουμε τόσο νωρίς στου Γρου πρέπει να ξυπνάμε από τις 03.00…
– Αν δεν σας αρέσει, να υποβάλετε παραίτηση. Ξέρετε πόσοι περιμένουν πίσω από σας, άκουσαν εμβρόντητοι τον κ. Αναγνώστου να τους λέει.
– Δεν μας διορίσατε εσείς για να μας υποδεικνύετε την παραίτηση, απάντησε περήφανα ο Δημήτρης και αποχώρησε.
Έκτοτε, σχεδόν ένα μήνα τώρα, Δημήτρης και Μαρία κάνουν αχάραγα το δρομολόγιο Νενητούρια – Γρου πέντε φορές τη βδομάδα, πετώντας τον έναν από τους δυο μισθούς στο κόστος μετακίνησης. Κι ίσως τον επόμενο στο κόστος συντήρησης του οχήματος τους.
Το πλέον εξοργιστικό; Σχεδόν κάθε μέρα στη Βιολισσό ανεβοκατεβαίνει άλλο προσωπικό για τις ανάγκες καθαριότητας της Αμανής!
Το θέμα έγινε γνωστό στον αντιδήμαρχο Αμανής, στο δήμαρχο Χίου και απασχόλησε συσκέψεις του επιτελείου της δημοτικής αρχής. Αμετακίνητος Αναγνώστου, σε απόλυτη συνέπεια με την αντίληψη ευέλικτων πολιτικών για την Αμανή η δημοτική αρχή. Κάτι αόριστες δικαιολογίες ότι το αίτημα θα εξεταστεί στο άγνωστο μέλλον κι εν τω μεταξύ το καθημερινό μαρτύριο των δυο μοναδικών εργαζόμενων των Νενητουρίων συνεχίζεται.
Προφανώς, αν γίνονταν δεκτό το δίκαιο αίτημα του ζευγαριού των ακριτών, θα ήταν το μόνο. Κανένας άλλος απ’ τους δεκάδες συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί στο Δήμο για υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν αλλάξει πόστο. Δεν έχουν φυτευτεί σε δημοτικά γραφεία, δεν λειτουργούν ως καρεκλοκένταυροι. Ο Δημήτρης κι η Μαρία είναι το πρόβλημα, που ούτε θέση σε γραφείο αιτήθηκαν, ούτε να περιφέρονται στο χωριό τους ζήτησαν. Να τοποθετηθούν στην καθαριότητα των χωριών της Αμανής αιτήθηκαν και το αίτημα τους εκλαμβάνεται κακουργηματικού χαρακτήρα.
Στη θέση του Παν. Μανδάλα θα παρέδιδα τα κλειδιά της Αμανής στους κ.κ. Κάρμαντζη και Αναγνώστου. Αν ούτε σε αυτές τις περιπτώσεις αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες ειδικής πολιτικής για την Αμανή, ακόμα κι αν πρόσκαιρα δυσχεραίνεται το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, είναι τουλάχιστον υποκριτική η οποιαδήποτε αναφορά τους για το βορειοδυτικό και απομακρυσμένο πέταλο του νησιού που καλούνται να διαχειριστούν.
Τα καψόνια στους τελευταίους μόνιμους κατοίκους της Αμανής είναι ο καθρέφτης της πολιτικής τους.

ΠΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ:

Πρόβαρε το μανδύα της ηθικής ο γνωστός κύριος Γεωργούλης και με εξόχως ανήθικη επιχειρηματολογία με εγκαλεί γιατί ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Χίου έπραξα τα
αυτονόητα και απλά έκανα τη δουλειά μου. Πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ο εν λόγω κύριος ότι ηθικό και τίμιο για αυτόν που διαχειρίζεται δημόσιες υποθέσεις δεν είναι να εκμεταλλεύεται τα παράπονα ανθρώπων που θεώρησαν εσφαλμένα ως δεδομένη την προσωπική εξυπηρέτηση να εργάζονται δηλαδή σε τομείς άλλους για τους οποίους προσελήφθησαν αλλά η χρηστή διαχείριση των χρημάτων που οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών καταβάλουν για την καθαριότητα.
Με προτρέπει μάλιστα ο κύριος Γεωργούλης να εφαρμόσω πρακτικές άλλων που ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει και να τοποθετώ εργαζόμενους που προσελήφθησαν για την αποκομιδή των
απορριμμάτων σε άλλες θέσεις πιο «βολικές» θεωρώντας ότι ο Δήμος είναι τσιφλίκι του Αναγνώστου ώστε να μπορεί να καταστρατηγεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να πράττει ανάλογα με τις προσωπικές του επιδιώξεις.
Τα κροκοδείλια δάκρυα του κυρίου Γεωργούλη και οι προτροπές του να απομακρύνω το έμπειρο μόνιμο προσωπικό που χρόνια εργάζεται στην Αμανή μάλλον αλλού αποβλέπουν και σε καμία περίπτωση δεν πείθουν για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την Αμανή και τους κατοίκους της.
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ:
Ο κ. ΠΑΝΟΣ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ… Κανονικά κάπου εδώ θα έπρεπε ομαδικώς να γελάμε… Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας σε απάντηση του στη δημοσιοποίηση του καψονιού που επιβάλει τους δυο προσλαμβανόμενους κατοίκους Νενητουρίων ως οκταμηνίτες στην Υπηρεσία Καθαριότητας επικαλείται για την ανάλγητη και ντροπιαστική για αυτοδιοικητικό συμπεριφορά του την προσήλωση του στη νομιμότητα!
Παραλείπει, εννοείται, κάθε αναφορά του στην επαίσχυντη προτροπή του να παραιτηθούν, λες και τους διόρισε εκείνος, ή στην περιπαικτική απάντηση του ότι ο ίδιος είναι από το ΑΊβαλί, όταν τόλμησαν να του πουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Αμανής. Προφανώς ούτε εκείνος είναι πια σε θέση να αιτιολογήσει τα λεγόμενα του, όπως δεν το έχουν πράξει ως τώρα ούτε οι συνάδελφοι του, ούτε ο δήμαρχος του.
Ψεύδεται ο αντιδήμαρχος. Πουθενά στην προκήρυξη δεν αναφέρει ότι οι προσλαμβανόμενοι προορίζονται αποκλειστικά για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ως εργάτες γενικών καθηκόντων προσελήφθησαν κι αν έχει αντίθετη άποψη δεν έχει παρά να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση για το βάσιμο των ισχυρισμών του.
Ψεύδεται επίσης ο αντιδήμαρχος όταν ισχυρίζεται ότι μόνο μόνιμοι κάτοικοι Αμανής χρησιμοποιούνται καθημερινά για τις ανάγκες της καθαριότητας. Σχεδόν καθημερινά από τη Χίο μετακινείται στη Βολισσό προσωπικό για λογαριασμό της Υπηρεσίας κι αυτό προσωπικά πρότεινα να αντικατασταθεί με τους δυο κατοίκους Νενητουρίων.
Έστω, όμως, ότι ο κ. Αναγνώστου είχε δίκιο. Είναι τόσο τυπολάτρης ο ίδιος και η δημοτική του αρχή; Δεν έχουν προσλάβει κανέναν υπάλληλο για συγκεκριμένο αντικείμενο και στην πορεία χρησιμοποιείται για άλλο; Τολμά να το επιβεβαιώσει; Όχι φυσικά. Ας ρίξει μια ματιά στα likes κάτω από την απαντητική ανάρτηση στο προφίλ του και θα αντιληφθεί ότι το … αμάρτημα για τους δυο κατοίκους Νενητουρίων ωχριά μπροστά στα ρουσφέτια που επιδίδονται. Μικρή γαρ η Χίος μας…
Θα πρέπει, τέλος, ο κ. Αναγνώστου να αντιληφθεί ότι δεν είναι άρχοντας στο δικό του βιλαέτι. Είναι μονάδα στο σύνολο μιας δημοτικής αρχής που, στα λόγια, έχει ευαίσθητες κεραίες για τα προβλήματα της Αμανής. Τις απέδειξε…
Στην Αυτοδιοίκηση οι έννοιες της κατανόησης, της ευαισθησίας και της διαλλακτικότητας προέχουν των τύπων. Μακάρι η μομφή ότι άλλαξε πόστο σε δυο κατοίκους Νενητουρίων να είναι το μεγαλύτερο μελανό σημάδι της παρουσίας του στα κοινά. Για κάποιους άλλους θα αποτελούσε παράσημο.
Έχει ακόμα την ευκαιρία ο κ. Αναγνώστου να στρίψει το τιμόνι. Να αποδεχτεί το λάθος του, να ζητήσει συγνώμη για την επαίσχυντη συμπεριφορά του και να περιβάλει με προστατευτισμό τους συνοριοφύλακες των Νενητουρίων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό για κάθε ξερό κεφάλι που θέλει να αναμετρηθεί με τον τοίχο.Please follow and like us:
fb-share-icon