Οι ήδη αποφασισμένες δομές έχουν ονοματεπώνυμο/ Αντιστέκονται νησιώτες-Μουτζούρης (BINTEO)
Παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών η Ευρωπαία αξιωματούχος κ. Ίλβα Γιόχανσον και ο Χιώτης Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασαν το προαποφασισμένο πλάνο των δομών στην Λέσβο την Χίο και την Σάμο σε συνέντευξη τύπου   πριν από λίγο στην στην γενική γραμματεία Αιγαίου. Είχε προηγηθεί η άρνηση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη να δεχθεί την κ. Γιόχανσον εξηγώντας σε μακροσκελή ανακοίνωση του, τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό, παραμένοντας αταλάντευτος στις απόψεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τονίζοντας : Όσο πιο σύντομα καταλάβουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι οι νησιώτες δεν πρόκειται να επιτρέψουν την δημιουργία δομών μόνιμης παραμονής στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση. Δεν ήρθαν για να συζητήσουν απλά να ανακοινώσουν τα ήδη αποφασισμένα σχέδιά τους. Το μέλλον προβλέπεται τραγικό για τα νησιά και θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον..!

Αναλυτικά το χρονικό της σημερινής μέρας όπως το καταγράφει το lesvospost.gr:

Επεισοδιακή είναι μέχρι στιγμής η επίσκεψη της Ευρωπαίας αξιωματούχου κ. Γιόχανσον, η οποία επρόκειτο να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Έξω από το κτίριο της Περιφέρειας όπου επρόκειτο να γίνει σύσκεψη, είχε συγκεντρωθεί από νωρίς κόσμος ο οποίος ήθελε να υποδεχτεί την κ. Γιόχανσον και να της μεταφέρει την αντίρρηση της τοπικής κοινωνίας στην δημιουργία νέων δομών.

Λίγο πριν την καθορισμένη ώρα της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, άσκησε δριμεία κριτική για τις δηλώσεις που έκανε η κ. Γιόχανσον προ ημερών, δείχνοντας με την στάση του πως δεν είναι εφικτή καμία συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο Περιφερειάρχης έτυχε θερμής υποδοχής όταν βγήκε έξω απ το κτίριο της Περιφέρειας και ενημέρωσε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για τις προθέσεις του να μην δεχτεί την Ευρωπαία Επίτροπο.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου βρίσκονταν η κ. Γιόχανσον και τις επέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο έθεταν την αντίρρηση τους για τα σχέδια της Ε.Ε να μετατρέψει τα νησιά σε γκρίζες ζώνες και αποθήκες ψυχών.

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου της κ. Γιόχανσον, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν οι νέες δομές. Μάλιστα όπως σημείωσε, πέταξε με το ελικόπτερο πάνω από την θέση που έχει επιλεγεί για να γίνει η νέα δομή στην Λέσβο, την θέση Βαστριά, ενώ επισκέφτηκε και την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι.

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σε σχετική ερώτηση για την νέα δομή στην Λέσβο απάντησε πως οι εκτάσεις έχουν νοικιαστεί, ενώ αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, έδειξε ως περιοχή κατασκευής τής νέας δομής στην θέση Βαστρια του Δήμου Μυτιλήνης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την θέση του Περιφερειάρχη στήριξε και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος βρέθηκε στην Περιφέρεια ενώ έδωσε το παρών και στην Γενική Γραμματεία δίνοντας το ψήφισμα του Δήμου στην κ. Γιόχανσον. Αντίθετα δεν έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ο οποιίος δεν έχει κάνει μέχρι τώρα καμία επίσημη δήλωση.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική γραμματεία Αιγαίου ήταν ζωσμένη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέχρι την άφιξη της κας Γιόχανσον δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβα είχαν ανακόψει την πορεία λίγα μέτρα πριν την γενική γραμματεία. Μόλις η κα Γιόχανσον με την συνοδεία της μπήκα μέσα στην γενική γραμματεία η αστυνομία επέτρεψε στους διαδηλωτές να βρεθούν μπροστά από το κτήριο, όπου για λίγη ώρα διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα κατά της νέας δομής.

     

 

 

 

 

 

 Please follow and like us:
fb-share-icon