Πόσα χρόνια ζουν υγιείς γυναίκες και άνδρες στην Ελλάδα

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Στην 6η θέση της λίστας για τα προσδόκιμα χρόνια υγιούς ζωής σε γυναίκες και σε άνδρες βρίσκεται η Ελλάδα. Τα προσδόκιμα έτη υγιούς ζωής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 64,5 έτη για τις γυναίκες και 63,5 έτη για τους άνδρες το 2020 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Ε.Ε. είναι κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020: 83,2 έτη έναντι 77,5 έτη.

Τα χρόνια υγιούς ζωής αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Συνεπώς, οι άνδρες περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της ζωής τους χωρίς να περιορίζουν -λόγω ηλικίας- τις δραστηριότητές τους.

Με τον όρο έτη υγιούς ζωής περιγράφεται ο αριθμός των ετών που ένα άτομο αναμένεται να συνεχίσει να ζει σε υγιή κατάσταση.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας τόσο στις γυναίκες (μαζί με τη Γερμανία), όσο και στους άνδρες.

Ο μέσος όρος ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες στην Ελλάδα ανερχόταν το 2020 στα 66,8 χρόνια, ενώ για τους άνδρες στα 65 χρόνια.

Ποιες χώρες είναι στην κορυφή της λίστας

Μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν στις ίδιες χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

 

Από την άλλη, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό.

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. Σε επτά κράτη μέλη της Ε.Ε., το χάσμα ξεπερνούσε τα δύο χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4 έτη).

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες διαφορές

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στις χώρες:

  1. Ολλανδία (-2,8 έτη)
  2. Πορτογαλία (-2,1 έτη)
  3. Φινλανδία (-1,8 έτη).

Στην Ισπανία, καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

 Please follow and like us:
fb-share-icon