ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ: ΑΝΙΚΑΝΟΙ , ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ,Η ΟΛΑ ΜΑΖΙ;
ΑΝΙΚΑΝΟΙ , ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ,Η ΟΛΑ ΜΑΖΙ;
Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται το θέατρο του παραλόγου στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Μετά το κάψιμο της Μόριας και το στήσιμο σε χρόνο ρεκόρ της «νέας δομής» ΚΑΡΑΤΕΠΕ ,κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και μάλιστα μέσα σε στρατιωτική εγκατάσταση ,συμβαίνουν τα εξής ωραία σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών:
Στην Μόρια βρίσκονταν 12 με 13000 μετανάστες .Στην νέα δομή έχουν εισέλθει περίπου 9000. Αν έχουν εξαφανιστεί στα βουνά 3-4000 άνθρωποι και δεν μπορούν να εντοπιστούν 2 βδομάδες τώρα,τότε ομολογείται η πλήρης ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού .
Αν αυτοί που περισσεύουν έχουν διαφύγει σε πρότερο χρόνο εκτός νησιού σύμφωνα πάντα με δηλώσεις ακόμη και κρατικών λειτουργών, τότε υπάρχει η παραδοχή ότι για απροσδιόριστο διάστημα το κράτος πλήρωνε «αέρα» για σίτιση 4000 επί πλέον ατόμων ,η 4000Χ30Χ5,87 =700.000 ευρώ/μήνα.
Σε κάθε περίπτωση ή «στο περίπου πληρότητα» των 9000 στο καρατεπέ, από την στιγμή που κατά την είσοδο γινόταν τεστ για κορονοιό και προφανώς καταγραφή για την πλήρη αντιστοίχιση μεταναστών-δειγμάτων ,δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης σύγχυση και η περίφημη «ανάκτηση της διοίκησης» από το Υπουργείο κάθε άλλο παρά έχει αποδώσει. Η σύγχυση, η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδίου ,εξακολουθεί να είναι παρούσα και η διαχείριση του μεταναστευτικού φαίνεται να ακολουθεί το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας».
Ισως μόνο έτσι να εξηγείται ότι ενώ η Τουρκία μιλάει για αποστρατικοποίηση νησιών, για ιδιοκτησιακό καθεστώς σ αυτά ,κάνει συνεχείς υπερπτήσεις ,παραβιάσεις ,προκλήσεις και εκτοξεύει απειλές για σύρραξη , ο υπουργός συνεχίζει ακάθεκτος να παπαγαλίζει την επικίνδυνη και κουραστική κασέτα για την αναγκαιότητα κατασκευής νέων δομών, αλλά αυτή τη φορά πολυδύναμων, με καταγραφή, με φιλοξενία, με ΠΡΟΚΕΚΑ, με, με, με….
Με απλά λόγια πολλές δομές σε έναν χώρο, υπό τον μανδύα του «κλειστού», που ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν μπορεί να είναι κλειστός ,αλλά τελικά μόνο περιφραγμένος χώρος, για να «καθησυχάζονται » οι νησιώτες.
Συνεχίζει έτσι χωρίς πρόγραμμα , προπαγανδίζοντας ένα ανύπαρκτο έργο αφού θεωρεί κατόρθωμα την κατασκευή της νέας δομής του καρατεπέ (την στιγμή που 5-6 νέοι “υπερδραστήριοι ανήλικοι” μετανάστες όπως δηλώνει η κυβέρνηση, κατάφεραν μόνοι τους να διαλύσουν την Μόρια).Γίνεται ανερυθρίαστα η παραδοχή ότι μερικά ¨ασυνόδευτα” γελοιοποίησαν το υπουργείο και το κράτος.
Η επικίνδυνη για τα νησιά προπαγάνδα βασίζεται μόνο σε υποθέσεις, ευχολόγια και θολούς «στόχους».
“Στόχος” να αποσυμφορηθούν γρήγορα τα νησιά (που η ίδια η κυβέρνηση γέμισε στο διπλάσιο και τριπλάσιο από τότε που ανέλαβε).
“Στόχος” οι καλύτερες συνθήκες για όλους (όπως για παράδειγμα οι συνθήκες στην πλατεία Βικτωρίας).
“Στόχος” οι επιστροφές (με μηδενικά αποτελέσματα εδώ και 1,5 χρόνο ,παρά τα πανηγύρια για επιστροφές κάποιων μετρημένων στα δάκτυλα) .
Για να μη θυμηθούμε και τα λεπτομερώς υπολογισμένα ευφυέστατα σχέδια για τα κέντρα των 5000plus σε 625 στρέμματα, που μετά έγιναν 5000, μετεξελίχθηκαν σε 4000 ταβάνι και κατέληξαν σε παρακάλια του υπουργού στο ΔΣ της Σάμου (δώστε μου κάτι παραπάνω από 1800-2000 κι όπου κάτσει τελικά). Μιλάμε για φοβερό σχέδιο με ακρίβεια, όραμα και προγραμματισμό.

 

Ποιος να τους εμπιστευτεί και σε τί, αφού το μόνο μέλημά τους είναι η αποθήκευση ψυχών στα νησιά γιατί έτσι βολεύονται πρώτα η Τουρκία που στήνει μ αυτόν τον τρόπο προγεφυρώματα σ αυτά ,η Ευρώπη ,αλλά ταυτόχρονα αυτά καταδικάζονται οριστικά;
Αντί να διαλαλούν τις Γερμανικές επιταγές για την καταστροφή των νησιών και να κάνουν τους υπάκουους για τη δημιουργία κέντρων, ήρθε η ώρα να απαιτηθεί να μην σηκώνουν το βάρος τα νησιά για όλη την Ευρώπη.
Να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΣΘΕΝΑΡΑ αποτελεσματικό μηχανισμό κατανομής των εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.
Να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ οι διαδικασίες ασύλου να μην γίνονται στα νησιά και στον Έβρο, αλλά η κάθε χώρα να αναλαμβάνει τα βάρη που της αναλογούν. Να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιστροφής στις χώρες προέλευσης αντί των ευχολογίων που παρουσιάστηκαν ως νέα πολιτική.
Γιατί οι περισσότερες προτάσεις που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο της Ευρώπης, αν υλοποιηθούν , θα μας μείνουν μόνο οι έωλες προυποθέσεις τους για την στοιχειώδη λειτουργία του “σχεδίου”, ενώ τα νησιά θα έχουν γεμίσει με κέντρα που δεν θα μπορούν ούτε να αδειάσουν ούτε να κλείσουν και σε λίγο χρόνο θα φαίνονται και πάλι μικρά για τους εμπνευστές τους.
Η γεωπολιτική ιδιαιτερότητα των νησιών, δεν πρέπει να αφήνει την παραμικρή πιθανότητα ακόμη και σαν απλή σκέψη για λειτουργία κέντρων σ αυτά,παρά μόνο ενος πολύ μικρού για καταγραφή και ταυτοποίηση.
Τα γεγονότα στην Λέσβο έδειξαν ξεκάθαρα το πόσο επικίνδυνη είναι η παραμονή μεταναστών πάνω στα νησιά και το πόσο εύκολα αποσταθεροποιούνται αυτά .
Και δεν έδειξε καθόλου η μάλλον έδειξε το ακριβώς αντίθετο για την «αναγκαιότητα» δημιουργίας νέων δομών σ αυτά κύριε Μηταράκη και κύριοι της κυβέρνησης.
Αντί να παπαγαλίζετε το νέο αφήγημα για νέες δομές εκτός αστικού ιστού ,ο λαός της Χίου θα είναι εδώ για να υπερασπιστεί το νησί του και να βροντοφωνάζει ότι πρέπει να φύγουν και τα κέντρα και οι εμπνευστές τους και οι πλασιέ τους εκτός του ευαίσθητου νησιωτικού ιστού του ΒΑ Αιγαίου.
Η ασφάλεια και η ευημερία των επόμενων γενιών δεν διαπραγματεύεται και δεν εξαγοράζεται.
ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
(Το video είναι απόσπασμα από την εκπομπή της κας Μαυραγάνη στο open tv, “Τώρα ότι συμβαίνει” https://www.tvopen.gr/…/40428/toraotisymbainei262f092f2020
στις 26 Σεπ 2020.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής κος Ι.Μάζης επισημαίνει τους κινδύνους απο τον εγκλωβισμό μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά μας ,στον υφυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Κουμουτσάκο).

 Please follow and like us:
fb-share-icon