Κρούσμα φυματίωσης στο Σκυλίτσειο;


Σύμφωνα με πληροφορίες στο SARS (απομόνωση) του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται αλλοδαπός με συμπτώματα φυματίωσης, Πρόκειται για ασθενή Αφγανικής καταγωγής.
Τι είναι η φυματίωση

Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Πώς μεταδίδεται

Η νόσος μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτέρνισμα ακόμη και με τη δυνατή ομιλία.

Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα (οικογένεια, συνάδελφοι κλπ).

Μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο δεν σημαίνει και νόσηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή του μυκοβακτηριδίου, καθιστώντας το ανενεργό.  Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν
συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Πιο ευάλωτα είναι τα
μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο προστατεύει από τη φυματίωση περίπου το 50% όσων εμβολιάζονται, αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό από τις βαριές μορφές της νόσου.

Θεραπεία

Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ : www.onmed.gr

Please follow and like us:
Αρέσει σε %d bloggers: