Γιατί τα απορρίμματα της Ικαρίας έρχονται στη Χίο
Μεταφορά απορριμμάτων από την Ικαρία

Επανήλθε το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων από την Ικαρία, με το Δήμαρχο Χίου να δηλώνει ότι είναι απλά «θέμα διαδικασιών». Προφανώς ο Δήμαρχος Χίου θεωρεί περιττό να συζητηθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Δεν κατανοούμε το κελεπούρι που θα χάσουμε μιας και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος δήλωσε «η Χίος μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο των εξελίξεων, την ώρα που υπάρχουν κι άλλοι μνηστήρες στο Βόρειο Αιγαίο». Ελπίζουμε μόνο να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Να θυμίσουμε μόνο ότι με αίτημα της από τον Ιανουάριο του 2020 (επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 31/1/2020) η Χιακή Συμπολιτεία είχε ζητήσει να συζητηθεί μεταξύ άλλων σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων στη Χίο από άλλο νησί, γεγονός που αγνόησε επιδεικτικά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και για αυτό και τα επαναφέρουμε:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Ζερβάκης συμμετείχε στις 27/1 σε σύσκεψη στην Αθήνα με θέμα τη μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στη Χίο. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς δεν έχουν καν αρχίσει οι εργασίες για τη διάνοιξη του δευτέρου κυττάρου του ΧΥΤΑ στη Χίο, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς το βαθμό πληρότητας του πρώτου κυττάρου. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρόβλεψη στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) που ενέκρινε η προηγούμενη δημοτική αρχή για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο νησί, σε μια ιδιαίτερα σημαντική παραγωγική και τουριστική περιοχή, το παραπάνω σενάριο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα και να ζητήσει την έγκρισή των τοπικών συμβουλίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε ενημέρωση από τη ΔΙΑΝΟΧ για την κατάσταση στο ΧΥΤΑ, καθώς και ενδελεχή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που συμμετείχε ο κ. Ζερβάκης. Η όποια απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων άλλου νησιού στη Χίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

 

Χιακή Συμπολιτεία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥPlease follow and like us:
fb-share-icon