Διεξοδική ενημέρωση περί των παγκόσμιας γεωλογικής αξίας ιδιαιτεροτήτων της Χίου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
σχεδιασμός και υποστήριξη ιστοσελίδων kawebsites.grΕνημέρωση Αντιπεριφερειαρχων για το Γεωπάρκο Χιου- ΕΠΟΧΙ

Προ ημερών ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Π. Μπουρνιάς απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου και εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερωθεί περί των παγκόσμιας γεωλογικής αξίας ιδιαιτεροτήτων της Χίου, καθώς και περί των δυνατοτήτων ανάδειξης και αξιοποίησής τους.
Το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με τον Κώστα Μάγκο, σπηλαιοεξερευνητή και γαιωδίφη και τον Γιώργο Κάκαρη, γεωγράφο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου – μελετητή του οροπεδίου του Αίπους ανταποκριθήκαμε ευχαρίστως στο αίτημά του και προβήκαμε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε διεξοδική ενημέρωση του κ. Μπουρνιά στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ενημέρωση μας συμμετείχε, λόγω και δικής του δευτερογενούς αρμοδιότητας αλλά κ προσωπικού ενδιαφέροντος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Ν. Νύκτας.
Παρουσιάσαμε στους δύο Αντιπεριφερειάρχες τα παγκόσμιας σημασίας και φήμης γεωλογικά ευρήματα και χαρακτηριστικά της Χίου και τους ενημερώσαμε για την δυνατότητα και την ευκαιρία του νησιού μας να ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις μας αφορούν στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της Χίου για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στόχος είναι η Χίος να μπει στον παγκόσμιο χάρτη γεωτουρισμού, να επαναπατριστούν τα απολιθωμάτα των μαστόδοντων και τα δείγματα της απολιθωμένης πανιδας των Κεραμείων και να αναδειχθεί ο γεωφυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος όλου του νησιού, κάτω από την ομπρέλα και την εγκυρότητα του Γεωπάρκου της UNESCO, με εμφανή και άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε πρώτη φάση με τον αρμόδιο για το Περιβάλλον Αντιπεριφερειάρχη και καταλήξαμε σε κάποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς, τις τελικές αποφάσεις επί των οποίων θα ανακοινώσει πιστεύουμε σύντομα ο κύριος Μπουρνιάς.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ πολιτισμού Χίου και οι συνεργάτες του ευχαριστούμε τον κύριο Μπουρνιά για την πρόσκληση και το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει για αυτό το τόσο σημαντικό για τη Χίο ζήτημα και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα προς την κατάκτηση του στόχου να ενταχθεί η Χίος στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

 

Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο facebookPlease follow and like us:
fb-share-icon