Ιανός: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 7 περιοχές – Κλείνουν σχολεία, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
«Ιανός» (Δείτε live την κίνηση του μεσογειακού κυκλώνα): Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 7 περιοχές – Κλείνουν σχολεία, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Ο κυκλώνας «Ιανός» «προσγειώθηκε» στην Ελλάδα (εικόνες + video). Στη Χίο σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν θα περάσει ο Ιανός.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται αρκετές περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας του επικείμενου κυκλώνα, που θα πλήξει την χώρα μας από το απόγευμα της Πέμπτης, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα και την Πολιτική Προστασία να ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί οι περιοχές Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τέθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε την εικόνα για Κόρινθο και Αττική, το δεύτερο κύμα της καταιγίδας».

Σημειώνεται ότι «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας», όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς προβλέπεται από το νέο νόμο, σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις τρεις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες:

–Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

–Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών».

–Τρίτον, «μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζή είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε συγκαλέσει νωρίτερα σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία πλησιάζει από τα δυτικά τη χώρα.

Κλείνουν σχολεία, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, σε περιοχές στα δυτικά της χώρας, που είναι και οι πρώτες που θα πληγούν από το πέρασμα της κακοκαιρίας, λαμβάνονται ειδικά μέτρα, με διακοπές σε ακτοπλοϊκές γραμμές και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9 τα πλοία, που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά-Κυλλήνη και Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός». Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

 

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

 

Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει στην Ελλάδα Μεσογειακό Κυκλώνα και ήδη έχει σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια, αλλά και την Αττική.Please follow and like us:
fb-share-icon