«Μπαράζ προκλήσεων» με 90 παραβιάσεις- Επίκεντρο Παναγιά και Οινούσσες

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Τέσσερις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και δυο εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής

Κόκκινο «χτύπησε» η προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο καθώς η πολεμική της αεροπορία προχώρησε σήμερα σε 90 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Παράλληλα σημειώθηκαν και   τέσσερις υπερπτήσεις σε νήσο Παναγιά και Οινούσσες.

Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, σήμερα, τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Στις 18:33 τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες ενώ πραγματοποίησαν και νέα υπερπτήση στα ίδια νησιά στις 18:35 , όλες στα 26.000 πόδια

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σήμερα 21 αεροσκάφη  (12 F-163 μη επανδρωμένα UAV, 2  κατασκοπευτικά CN-235, 2 ελικόπτερα και  2 ανθυποβρυχιακά ATR-72).

Από τα 12 μαχητικά τα 6 ήταν οπλισμένα και σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και σημείωσαν 20 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Fir Αθηνών.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σχετίζεται άμεσα με τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγεται σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα την ίδια ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η άσκηση, που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 21 Απριλίου, στοχεύει πρακτικά στην αύξηση των επιπέδων πολεμικής ετοιμότητας, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από την Άγκυρα προκειμένου να θεμελιώσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της και τις προκλητικές διεκδικήσεις της- περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 6 (6×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 9 (3 UAV, 2 CN-235, 2 Ε/Π, 2 ATR-72)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 21

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 20

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 90 (16 από τα F-16, 27 από τα UAV, 47 από τα CN-235 και ATR-72)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό ΑιγαίοMarinos, [4/15/2022 8:51 PM]

Ημερήσιο ρεκόρ παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου για το 2022

πηγη: protothema.grPlease follow and like us:
fb-share-icon