Τι ουσιαστικά «κέρδισαν» τα νησιά του Αν. Αιγαίου;

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού διαλόγου το Ίδρυμα «Hanns-Seidel» στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ειδικότερα για την «παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων».

 

Ακολουθεί η ομιλία της Περιφερειάρχη:

 

«Σας καλωσορίζουμε στην Περιφέρειά μας. Η Περιφέρειά μας, στο βορειανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, συγκροτείται από 10 μεγάλα και μικρά κατοικημένα νησιά. Είναι ένα νησιωτικός τόπος. Απέχουμε ελάχιστα από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Η τοπική μας οικονομία στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

 

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρειά μας, οι πολίτες της, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο ζήτημα. Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι γνωστές οι διαστάσεις του. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αν και μας υπερβαίνει, σταθήκαμε και στεκόμαστε με οδηγό τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό εγείρονται ζητήματα, όπως αυτά που φέρνει στη συζήτηση η σημερινή συνάντηση.

 

Εμείς, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στεκόμαστε, όσο μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ο νόμος επιτρέπει, στο ύψος των αναγκών που γεννιούνται γύρω από το θέμα αυτό.

 

Οι ελληνικές αρχές, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που τα συνοδεύουν, χωρίς πάντα την αντίστοιχη και απαιτούμενη αποτελεσματικότητα για ένα ζήτημα μεγάλων δυσκολιών και ακραίας πολυπλοκότητας. Παραμένει πάντα ισχυρή και επείγουσα η ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης από την Ευρώπη.

 

Έχουμε επισημάνει, εμείς, ως Περιφέρεια, την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας. Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται σε αυτό, οφείλουμε, επίσης, να σημειώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς και το γεγονός ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται συχνά ως οριακή την κατάσταση και αυτό δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το αγνοούμε.

 

Διαρκής είναι η ανάγκη της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, προκειμένου η διαδικασία όχι μόνο να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά να κινείται ταχύτερα και να φέρνει αποτέλεσμα. Από την επιτόπια επίσκεψή σας έχετε διαμορφώσει μια εικόνα. Σήμερα, μέσα από τη συζήτησή μας, η εικόνα αυτή πιστεύω θα εμπλουτιστεί και θα αποκτήσετε έτσι μια πληρέστερη αντίληψη της κατάστασης.

 

Σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας που δείχνει η παρουσία σας εδώ και σας εύχομαι εκ μέρους των νησιωτών μας το καλύτερο σε όλους σας».

Τη Τετάρτη και Πέμπτη 23 και 24 Ιαν.2019, πληροφορηθήκαμε ότι στο Ξενοδοχείο Elysion της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε επί διήμερο ένα «Διεθνές Συνέδριο» με ΘΕΜΑ:  Ελληνογερμανικός Διάλογος για τη Παράνομη Μετανάστευση και την Εμπορεία Ανθρώπων.

Σε αυτή τη συνάντηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν:

 1. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο κος Stefen Mayer.
 2. H Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, η κα. Claundia Roth
 3. Ο Αξιωματούχος της Ε.Ε Simon Mordue (ήταν μεταξύ αυτών που συνέταξαν τη Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Πρόβλημα το 2016, για εμάς (τους Έλληνες) χωρίς εμάς, φυσικά για το καλό μας!!!
 4. Ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα ο κος Γενς Πλέτνερ. ( ο οποίος και δεν παρευρέθη).
 5. Ο Γερμανός Βουλευτής, ο κος  Luise Amtherg.
 6. Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κος Γκουγκούλης Ανδρέας.
 7. Η Περιφερειάρχης, η κα Χριστιάνα Καλογήρου και
 8. Ο Δήμαρχος Λέσβου, ο κος Σπύρος Γαληνός.

Το παραπάνω Συνέδριο όπως ανακοινώθηκε στον τύπο, συμμετείχαν:

 • Οι με, α/α 1, 2, 3,6 και 7.
 • Συμμετείχαν επίσης Ο Δντης της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κος Μάριος Καλέας.
 • Οι «Διοικητές» των ΚΥΤ Μόριας και Καρά Τεπέ.
 • Εκπρόσωπος της

Το υπόψη Συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία του Γερμανικού Ιδρύματος  Hanns Seidel Fountation.

Το Ίδρυμα αυτό έχει έδρα το Μόναχο στη Γερμανία και δραστηριοποιείτε με περισσότερα από 35 Γραφεία ανά τον κόσμο, εκ των οποίων ένα στην Αθήνα.

Το Ίδρυμα Hanns Seidel ( γερμανικό : Hanns-Seidel-Stiftung ) συνδέεται με την CSU. Είναι  πολιτικό ερευνητικό ίδρυμα χρηματοδοτούμενο από τα γερμανικά κόμματα.

Είναι μέλος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών , το επίσημο ίδρυμα και think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος .

Έχει ένα  ευρύ φάσμα της πολιτικής εκπαίδευσής  εδραιωμένο στη χριστιανική ιδέα του ανθρώπου και των ανθρωπιστικών αξιών  το οποίο προωθεί την εμπλοκή των πολιτών στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την κοινωνική οικονομία της αγοράς .

Επικεντρώνεται στην εδραίωση της ελεύθερης δημοκρατικής βασικής τάξης, στη διασφάλιση της ειρήνης και στην υποστήριξη της διεθνούς κατανόησης.

Η Ακαδημία Πολιτικής και Επικρατείας διοργανώνει και χρηματοδοτεί συνέδρια, διεθνή συμπόσια και εργαστήρια που συγκεντρώνουν διάσημους γερμανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τα προβλήματα και τις συνέπειες των πολιτικών εξελίξεων.

Πέραν των παραπάνω δραστηριοποιείτε και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού  Προβλήματος στη Ευρώπη και τις επιπτώσεις στην Οικονομία και την Κοινωνία.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

 1. Γιατί ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο Διεθνές Συνέδριο, δεν ανακοινώθηκε στον Τύπο, αλλά διεξήχθη  σχεδόν εν κρυπτώ (όπως το επισήμαναν  και τα τοπικά ΜΜΕ) ;
 2. Γιατί σε αυτό «το Διεθνές» Συνέδριο δεν εκκλήθει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που απασχολεί και αυτήν  το προσφυγικό πρόβλημα ;
 3. Γιατί δεν εκκλήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι των νήσων του Αν. Αιγαίου που πλήττονται από το Προσφυγικό Πρόβλημα;
 4. Γιατί δεν συμμετείχαν οι Χωρικού Αντιπεριφερειάρχες ως καθ ύλην αρμόδιοι για τη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά τους;
 5. Γιατί δεν εκκλήθηκαν οι θεσμικοί Φορείς των νησιών Αν. Αιγαίου;
 6. Γιατί το Συνέδριο δεν καλύφτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ;
 7. Γιατί ένα Διεθνές Συνέδριο διεξάγεται Μόνο από Γερμανούς Αξιωματούχος και από Ελληνικής πλευράς μόνο από  την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου;
 8. Γιατί δεν κλήθηκε το Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών);
 9. Τι ήθελε, να αποκρύψει το Συνέδριο;
 10. Από ποιους χρηματοδοτήθηκε;
 11. Ποιος ανάλαβε την οργάνωση του Συνεδρίου, από πότε το γνώριζε και γιατί δεν το ανακοίνωσε;
 • Ποια είναι τα Συμπεράσματά του;
 1. Τι ουσιαστικά «κέρδισαν» τα νησιά του Αν. Αιγαίου;
 2. Λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα άποψη και τις απορίες των κατοίκων των νησιών, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου γιατί από το 2015 για το μείζον προσφυγικό πρόβλημα, ήταν «ως ει παρούσα», γιατί άφησε την τύχη των νησιών στα χέρια των Δημάρχων (που εκ των καθηκόντων τους ήταν αναρμόδιοι) και γιατί σήμερα διεκδικεί από μόνη της τη διαχείριση του προσφυγικού, μήπως υπάρχουν συμφέροντα τα οποία πρέπει να μάθουμε;
 3. Το υπόψη Συνέδριο, το γνώριζε η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση της χώρας;
 4. Η κοινή γνώμη διερωτάται, μήπως η κα Καλογήρου είναι «η Παπακώστα» του Αιγαίου;

 

Πηγή: Lesvospost.com

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *