Άρτεμις Καψύλη, εγκαυματίας από φωτιά Σιδηρούντας 5 έτη μετά

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Σήμερα το βράδυ είναι η μαύρη επέτειος της πυρκαγιάς της Σιδηρούντας στις 26 Αυγούστου του 2016 όπου η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό και το πυρπόλησε κυριολεκτικά, αφήνοντας αποκαίδια τις ζωές μας τις περιουσίες μας και τη φύση. Δεν υπήρξε κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός από τους υπεύθυνους της πολιτείας και η φωτιά αφέθηκε χωρίς καμία αντίδραση από μέρους τους όσο ήταν μακριά και μικρό το μετωπό της να γιγαντωθεί και να μπει στο χωριό. Δεν έγινε ούτε ενημέρωση ούτε εκκένωση του πληθυσμού του. Η φωτιά έσβησε μόνη της στη θάλασσα..Αποτέλεσμα της καταστροφής μία νεκρή γυναίκα και τραυματίες.
Από θλιβερές επετείους πυρκαγιών δυστυχώς η χώρα μας έχει πολλές. Η πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 με 84 νεκρούς, το 2018 η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς και φέτος ζήσαμε τις μεγάλες πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και σε πολλές περιοχές της χώρας. Ευτυχώς το 112 έσωσε πολλές ζωές όπου εφαρμόσθηκε και αυτό το ξέρουμε καλά όσοι είμαστε θύματα τους.
Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία επιδεικνύει ανικανότητα και έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπισή τους.
Το επιχειρησιακό σχέδιο επέμβασης σε δασικές πυρκαγιές είναι το ίδιο από το 1998 παρόλο που η συχνότητα και η σφοδρότητα των πυρκαγιών έχει αυξηθεί. Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και το γνωρίζει η πολιτεία τι κάνει όμως για να το αντιμετωπίσει; Μόνο η παραδοχή του δεν φτάνει. Χρειάζονται λύσεις, μέτρα, πρόληψη. Δαπανούνται τεράστια ποσά για την καταστολή των πυρκαγιών όχι για την πρόληψή τους. Πρέπει να συσταθεί ενιαίος φορέας πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών ώστε να αποφεύγεται η ασυνεννοησία και το χάος που παρατηρούνται συνήθως, να λειτουργεί υπερκομματικά, αξιοκρατικά και υπεύθυνα.
Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αλλάξει νοοτροπία και στάση. Ότι καίγεται, ότι καταστρέφετε, το χτίζουμε δεν είναι τόσο απλό. Μιλάμε για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και πρέπει να τις αντιμετωπίζει με σεβασμό και υπευθυνότητα. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων δεν αφορούν τους πολίτες τους εξοργίζουν και σίγουρα θα τους το δείξουν πληρώνοντας το πολιτικό κόστος.
Η συμφορά των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, οι τραυματίες, όσοι έχασαν περιουσίες είναι τεράστια μέσα τους και η θλίψη και η οργή τους θα πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει την πολιτεία ώστε να αποκλείσει κάθε φαινόμενο επανάληψης φονικών πυρκαγιών και αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών.
Η Εισαγγελία Χίου απέδωσε ευθύνες στους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς στη Σιδηρούντα, στον πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Χίου στον Προιστάμενο της Πολιτικής Προστασίας και στον πρώην Δήμαρχο Χίου και στις 2 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί το δικαστήριο. Περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να είναι αμείληκτη, να καταδικασθούν οι υπαίτιοι της συμφοράς μας όπως και σε όλες τις πυρκαγιές στη χώρα και οι ποινές τους να είναι σκληρές και παραδειγματικές ώστε να αποφευθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγικές καταστάσεις, αναφέρει η Άρτεμις Καψύλη σε σχετική ανάρτηση της.

 Please follow and like us:
fb-share-icon