Νέες εκδόσεις- “Καρδαμυλίτικο αποτώρι” του Αλ. Καραμούζου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Mόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «άλφα πι» το 3ο βιβλίο του Αλέκου Καραμούζου με τίτλο «Καρδαμυλίτικο αποτώρι».
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με έντονα λαογραφικά στοιχεία που παράλληλα αναδεικνύει την τοπική ιστορία, τον χιώτικο και καρδαμυλίτικο χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, την παράδοση, την ντοπιολαλιά και τα ήθη.
Αποτελεί μια από τις καλύτερες -τέτοιου είδους- συγγραφικές προσπάθειες που έχουν φτάσει στα χέρια των εκδόσεων «άλφα πι».

Η ιδέα της παράλληλης γέννησης δύο αγοριών από τα Καρδάμυλα και μετέπειτα αδελφικών φίλων, είναι εξαιρετικά ευρηματική και ενδιαφέρουσα.
Ως αναγνώστης, παρακολουθώντας την ιστορία μέσα από τα μάτια του Κωνσταντή και του Αντώνη, αφενός «χάνεσαι» στη μαγεία της περιγραφής του παρελθόντος, αφετέρου συγκινείσαι με την
αδελφική αγάπη των δύο φίλων, που μένει αναλλοίωτη, αλώβητη και αληθινή μέχρι το τέλος.
Ευχάριστη έκπληξη στο βιβλίο, το αδιαμφισβήτητα ποιοτικό χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.

Πέραν όμως της συναισθηματικής εμπλοκής με το βιβλίο που μπορεί να προκύψει στον αναγνώστη, ταυτόχρονα του δίνεται αβίαστα η αίσθηση και η εικόνα της ομορφιάς του τόπου μας, ακόμη κι αν αυτός δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το νησί μας.
Όμως και ο αναγνώστης που έχει επισκεφθεί τη Χίο ή είναι από τη Χίο, μπορεί με το μυαλό του να ταξιδέψει νοερά στα πανέμορφα Καρδάμυλα, στο Πιτυός, στην Κατάβαση, στη Βολισσό, στην Αμανή…
Και παράλληλα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά μας, να γνωρίσουν τη Χίο του «τότε».

Γιάννης Ν. Παληός
18 Ιουλίου 2022

 Please follow and like us:
fb-share-icon