Τιμή & μνήμη από το Δήμο Χίου στο Ρήγα Φεραίο και τους Χιώτες συντρόφους που μαρτύρησαν

Μια σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Εθνομάρτυρα και Εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίο και τους συντρόφους του από τη Χίο Ευστράτιο Αργέντη και Αντώνιο Κορωνιό πραγματοποιήθηκε στη Χίο με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου. Με επίκεντρο το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο το πρωί του Σαββάτου και την Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου Κοραής που φιλοξένησε και επιμελήθηκε την αφιερωματική αυτή βραδιά του Σαββάτου συμπληρώνοντας την με ξενάγηση στους ”θησαυρούς” του μουσείου της, που περιέχουν και τη χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.

Το παρών έδωσαν ως τιμώμενοι προσκεκλημένοι  ο κ. Σούρλας Γεώργιος, πρ. Υπουργός-Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας ”Ο Ρήγας” που με ενέργειές του πραγματοποιούνται από το 2015 κοινές αφιερωματικές εκδηλώσεις για το Ρήγα και τους συντρόφους του κάθε χρόνο, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, η Λεώνη Ορφανίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λευκωσίας, ο Δημήτριος Λαμπρόπουλος Δήμαρχος του Βοίου της Κοζάνης, ο Ανέστης Αγγελής Δήμαρχος Καστοριάς και ο Νεκτάριος Τσιώνης Πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου ”Μαρκίδες Πούλιου”.

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς κάλος όρισε όλους τους προσκεκλημένους, και  ευχαρίστησε για τη φιλότιμη εργασία τους και τη συμβολή τους στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ”Κοραής” Κωνσταντίνο Μερούση, αλλά και τις κυρίες Άννα Χαζίρη Προϊσταμένη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης ”Κοραή” και Ουρανία Τώρα από την Υπηρεσία Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Χίου (οι οποίες τιμήθηκαν με Έπαινο στο κλείσιμο της βραδιάς).

Ευχετήριο λόγο προς το πολυπληθές κοινό  και τους επίσημους προσκεκλημένους  απηύθυνε  ο πρόεδρος του Ε.Σ. της 3ης Ιστορικότερης Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μερούσης.

Η Διευθύντρια κ. Άννα Χαζίρη ευχαρίστησε το προσωπικό της βιβλιοθήκης γιατί  την σημαντική συμβολή τους στην συμμέτοχη της βιβλιοθήκης και την έκθεση  και ιδιαιτέρως την κ. Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τον συντηρητή Αντώνη Πετρά.

Πλούσια Ιστορική αναφορά για την πολύ σημαντική συμβολή και προσφορά(πνευματική, υλική αλλά και στην πράξη) τόσο του Ευστράτιου Αργέντη και του Αντωνίου Κορωνιού (που εκτελέστηκαν μαζί με το Ρήγα στο Βελιγράδι) , ανέπτυξε στην εισήγησή της η Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στο κλείσιμο η μοναδική Χορωδία της Χίου με Μαέστρο την Αγγέλα Τσιμπιρλού απέδωσε το Θούριο του Ρήγα και ένα Παραδοσιακό τραγούδι της Χίου.

Ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις και πλακέτες και προσφέρθηκαν δώρα από το Δήμο Χίου και τη Βιβλιοθήκη, αλλά και από τους προσκεκλημένους προς τους Χίους διοργανωτές της εκδήλωσης. Τιμήθηκε ιδιαιτέρως ο απόγονος του Ευστρατίου Αργέντη  Λορέντζο Αργέντης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

 

Προηγήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Αργέντη και τις Χάρτες του Ρήγα από την κ. Άννα Χαζίρη Προϊσταμένη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης ”Κοραή”.

 

 

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon