Τέρμα στην κοροϊδία! Βαστάτε γερά Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ Βροντάδου, 1ο και 3ο Λύκειο Χίου

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
: Ανακοίνωση της Ε.Γ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ

Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των μαθητών στα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, στο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Βροντάδου καθώς και στο 1ο και 3ο Λύκειο Χίου. Τα αιτήματα των μαθητών είναι κρίσιμα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους σε περίοδο που καλπάζει η πανδημία του covid και της μετάλλαξης “όμικρον”.

Η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή αρνείται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της υγείας μας, φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Με τα πρωτόκολλα – λάστιχο που είτε δεν επικαιροποιούνται με τα νέα ιατρικά δεδομένα (όπως αυτό του 50%+1, της μείωσης της καραντίνας κ.α.) είτε γίνονται λάστιχο με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς, στην ουσία έχουμε υπερμετάδοση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση για να μην διαταραχθεί η οικονομία, βάζει την οικονομία των λίγων πάνω από την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο ρόλος “Πόντιου Πιλάτου” της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, που λέει “ακολουθώ τα πρωτόκολλα της πολιτείας – δεν είμαι σε θέση να τα αμφισβητήσω αλλά τα αιτήματα είναι δίκαια”,  είναι στάση επιζήμια αφού τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι ανάμεσα στον αγώνα των μαθητών από τη μια και την απαράδεκτη αυτή διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση  από την άλλη. Διαχείριση, που όχι μόνο δεν προφυλάσσει τον λαό αλλά τον οδηγεί στην ανοσία της αγέλης χωρίς να σέβεται την ανθρώπινη ζωή.

            Τέρμα στην κοροϊδία! Να δυναμώσει ο αγώνας γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και όλου του λαού. Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται να ακούσουν με προσοχή τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ικανοποιήσουν τις δίκαιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των αγωνιζόμενων μαθητών και να σταματήσουν να ρισκάρουν και να φορτώνουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων.

Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να στηρίξουμε έμπρακτα τον δίκαιο και αναγκαίο αγώνα των παιδιών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής.

Απαιτούμαστε εδώ και τώρα:

  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Δήμου. Καμία συγχώνευση τμημάτων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥσε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούται να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση σε σχολείο υπό κατάληψη αφού είναι σε ισχύ απεργία – αποχή, την  οποία υλοποιεί η ΟΛΜΕ (απόφαση ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ – 25/9/2021). Επίσης, δεν υποχρεούται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (ΗΥ, δίκτυο κλπ) ακόμη και αν τη διαθέτουν, ούτε να μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες από εκείνες που παρέχουν το διδακτικό τους έργο. Δεν υποχρεούται σε καμία ενυπόγραφη δήλωση. Οι διευθυντές των σχολείων να σεβαστούν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότηταςτων σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που επίσης πρέπει να στελεχωθεί στο νησί.Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας.Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς και για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
  • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

 

 

Για την ΕΓ του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος                               Η Γραμματέας

 

Παν. Νικήτας                              Σοφία Γατανά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥPlease follow and like us:
fb-share-icon