Διπλό rapid test σε εργασία & καταστήματα-Στα κάγκελα οι καταστηματάρχες – «Ανέφικτες οι απαιτήσεις τους»

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές
Νέα μέτρα που βάζουν στο «στόχαστρο» τους ανεμβολίαστους, τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Τι αλλάζει στα rapid test στους χώρους εργασίας και στα εμπορικά καταστήματα.

Νέα μέτρα που έχουν στο στόχαστρο τους αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και σε χώρους λατρείας, υποχρεούνται σε δύο rapid test την εβδομάδα με το κόστος να βαραίνει την τσέπη τους.

Παράλληλα, χρειάζονται rapid ή PCR test για πρόσβαση και είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίεςτράπεζεςμεικτούς χώρουςδιασκέδαση και κομμωτήρια.

Παρόλα αυτά, εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία. Εκεί οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν κανονικά, καθώς θεωρούνται οι παραπάνω κατηγορίες «βασικές ανάγκες», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

«Δεν χρειάζεται test όπου είναι αναγκαία η πρόσβαση, όπως η άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πλεύρης.

Μάλιστα, απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Ακόμη, διευκρίνισε πως «παραμένει η αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς, ενώ παίρνει παράταση μέχρι τις 31/12 για επανεξέταση. Παράλληλα, δεν ανανεώνεται η σύμβαση στους ανεμβολίαστους επικουρικούς γιατρούς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «είμαστε σε ένταση της πανδημίας, η Πολιτεία έχει πάρει όλα τα μέτρα, οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα, είναι απαραίτητο και κινηθούμε στον εμβολιασμό, τα μέτρα συζητήθηκαν στην Επιτροπή και η Πολιτεία ευχαριστεί τους επιστήμονες που δίνουν τις συμβουλές τους, σχεδόν ενάμιση χρόνο».

Έτσι, θα επεκταθεί η καμπάνια ενημέρωσης με τον εμβολιασμό, με συνεχείς ενημερώσεις μέσω SMS στα κινητά και μέσω των ΜΜΕ.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

  • Υποχρέωση για δυο τεστ (rapid ή pcr) σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή Rapid test.
  • Εξαιρούνται, από τον διαγνωστικό έλεγχο οι ανεμβολίαστοι για την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες.
  • Διπλασιάζονται οι ποινές. Ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.
  • Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλων προβλέψεων.

Δείτε τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που έκανε ο Θάνος Πλεύρης:

Θύελλα αντιδράσεων

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών

«Στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει ημίμετρα για την αντιμετώπισή της και αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Μια κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας. Με τις επιλογές της επιταχύνει την κατάρρευση του ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται μέρα με τη ημέρα», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο «έλεος του θεού» τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας».

«Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα, αποδεικνύονται πια επικίνδυνοι για την Υγεία των πολιτών», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση δεν τολμά, δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν τολμά, δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Επίσης την «κατηγορεί πώς από εφησυχασμό κι απαράδεκτη ανεμελιά του Οκτωβρίου, πανικόβλητη από την τραγική εικόνα της πανδημίας, περνά μόνο σε ημίμετρα, ενώ συνεχίζει να τρέμει το πολιτικό κόστος».

«Οι προτάσεις μας για τους ελέγχους, την ενίσχυση του ΕΣΥ, και την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, είναι όσο ποτέ αναγκαίες», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

  • ΚΚΕ: Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα – γράμματα

«Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του, σε αποψινή εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» – Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο και αν επιστρατεύει τη θεωρία της ”ατομικής ευθύνης”, όσο και να στοχοποιεί μία τους νέους, μία τους ασυνείδητους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στο λαό, έχει βαριές ευθύνες».

Εκτός από την επιπέδωση των εμβολιασμών, υπάρχει σαφής αναζωπύρωση, η οποία αποτυπώνεται στην αύξηση κρουσμάτων, απλών νοσηλειών, διασωληνωμένων και ασθενών σε ΜΕΘ. «Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και διαχείριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, φρακάρουν τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, συνεχίζει και χαρτζηλικώνει τους κλινικάρχες.

Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα-γράμματα. Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας.

Τα σημερινά, έκτακτα υποτίθεται μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

  • Στα κάγκελα οι καταστηματάρχες – «Ανέφικτες οι απαιτήσεις τους»

«Ασύμμετρο είναι το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα», όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων.

Επιπλέον, ο κ. Καφούνης δήλωσε: «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του COVID-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων.

Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

ΠΗΓΗ: IEIDISEIS.GR

 Please follow and like us:
fb-share-icon