ΘΥΜΑΜΑΙ: Όταν δεν υπήρχε ο Κορωνοϊός!
ΘΥΜΑΜΑΙ: Όταν δεν υπήρχε ο Κορωνοϊός!
Η ώρα ήταν 06.35 το Πάσχα της 8/4/2018 Όταν σε τηλεφωνική μου παρέμβαση στην ζωντανή Ραδιοφωνική Εκπομπή του ΣΚΑΙ ” ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ” της ΜΆΡΜΩ ΓΟΥΛΈ βγήκα και αναφέρθηκα στα Πασχαλιάτικα δρώμενα και Χιώτικα έθιμα και γεγονότα της Λαμπρής! Και ξεκίνησα ως εξής  :

ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ στο πρωινό Αηδόνι του ΣΚΑΙ με την γλυκιά φωνούλα και σ’όλους τους εργαζόμενους του σταθμού!
Ξεκινώ μ’ένα ευχάριστο και έκτακτο γεγονός που για πρώτη φορά συνέβη την Μεγάλη Παρασκευή την ώρα του επιταφίου Όταν κατέβαζε την καταπακτή στο λιμάνι της Χίου το πλοίο Ε/Ο  ” ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ ” και ο παπάς του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου με τους πιστούς ανέβασαν τον επιτάφιο πάνω στην μπουκαπόρτα και έψαλαν τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής που ψάλλομε στην περιφορά του επιταφίου και εν συνεχεία έφθασε στην πλατεία με τους άλλους τέσσερις επιταφίους και εκεί πρωτοστατούντος του Δεσπότη ψάλλονται από όλους μαζί οι ύμνοι  !
Το πρωί του Μεγάλου  Σαββάτου στον ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας υπήρξε το αδιαχώρητο από το πλήθος πιστών ντόπιων και ξένων Ελλήνων και τουριστών και αρκετών ΜΜΕ από διάφορα σημεία του πλανήτη που παρακολουθούσαν τον ΙΠΤΑΜΕΝΟ παπά Χριστοφόρο Γουρλή όπως κάθε χρόνο άνοιξε διάπλατα την ωραία πύλη και σαν ΣΙΦΟΥΝΑΣ πήδηξε από τα τρία σκαλοπάτια μέσα στο πλήθος και τους έρανε με δαφνόφυλλα!
Χαρισματικός ιερέας με κότσια ανιδιοτελούς Χριστιανοσύνης! Το έδειξε και στο χθεσινό βραδινό δελτίο ειδήσεων στα νέα του ΣΚΑΙ τηλεοπτικά με την Νίκη Λυμπεράκη στις 19.45 του Μεγάλου Σαββάτου.
Όσο για τον ρουκετοπόλεμο μετά το ΦΙΑΣΚΟ του 2016 που δεν έγινε γιατί δεν είχαν τα ανάλογα φρύδια οι δημοτικές αρχές της Χίου να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλία, φέτος όπως και πέρσι σε λογικά πλαίσια με την ρίψη περίπου 30 έως 40 χιλιάδων ρουκετών και όχι ο χαμός που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με πάνω από 100.000 ρουκέτες!
Το Μεγάλο Σάββατο γύρω στις 18.30 το απόγευμα έγινε παρέλαση των ρουκετατζήδων στην παραλία στο Πετροκάραβο παρουσία του μεγάλου αστροφυσικού της ΝΑΣΑ Βρονταδούση Σταμάτη Κριμιζή που δεν χάνει καμιά χρονιά το Έθιμο από μικρό παιδί που είναι ρουκετατζής και ίσως αυτό ήταν και ένα ερέθισμα και έγινε ο Μεγάλος Σταμάτης Κριμιζής που η ΝΑΣΑ τον τίμησε δίνοντας σε έναν αστεροειδή το όνομα του!
Μετά τις 20.30 το βράδυ έγιναν δοκιμαστικές ρίψεις και από τις 22.00 έπεσαν αρκετές ρουκέτες μέχρι τις 23.00 που σταμάτησαν για να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες και μετά τις 23.30 και μετά την Ανάσταση έγινε ο μεγάλος χαμός μαζί με χιλιάδες μπομπάκια κοινώς (βαρελότα) που γινόταν πόλεμος σ’όλες τις εκκλησίες της Χίου.
 Μετά τις 12.20 δηλαδή 00.20 Κυριακή του Πάσχα δηλαδή σήμερα άρχισε ψιλόβροχο!
Από ερχομό κόσμου στο νησί έφθασαν περίπου οι μισοί από πέρσι γιατί φέτος οι Τούρκοι δεν ξέρω αν ήταν 2.000 ενώ πέρσι πέρασαν τις 4.000. Βέβαια είναι η οικονομική κρίση και στην Τουρκία που ενώ πρίν λίγα χρόνια ήταν ένα ευρώ περίπου μία λίρα, φέτος ένα ευρώ φτάνει τις πέντε λίρες.
Είναι και η τεταμένη ένταση πού υπάρχει, να φανταστείς ότι στον ΤΣΕΣΜΕ χθες καθυστερούσαν τα καραβάκια πάνω από μία ώρα επίτηδες για εξονυχιστικό έλεγχο των διαβατηρίων. Οι Τούρκοι στα απέναντι παράλια είναι ΙΩΝΕΣ και δεν διαφέρουν πολύ από εμάς και έχουν Ευρωπαικό Ταμπεραμέντο! Η Ανάσταση του Χριστού είναι δίδαγμα αγάπης για όλον τον κόσμο όπως είπε ο Χριστός ” Αγαπάτε Αλλήλους ” και ΑΓΑΠΑ τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου!
Η αγάπη είναι η ελευθερία των λαών και να σταματήσουν να την υποδαυλίζουν όλοι οι ηγέτες και κυβερνήσεις του κόσμου, καθώς και όλοι οι θρησκευτικοί προκαθήμενοι των χιλιάδων δογμάτων και θρησκειών και να αφήσουν τους λαούς και τους απλούς πολίτες κάθε χώρας να ζουν ειρηνικά με φιλικές σχέσεις πολύ αγάπη, γιατί αυτοί οι απλοί πολίτες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Οι ηγεσίες είναι αυτές που τους εκμεταλλεύονται και τους παρασύρουν σε πολέμους στον όλεθρο και την καταστροφή και έχουμε αυτά τα χιλιάδες καραβάνια και βάρκες των άμοιρων προσφύγων και τις μετακινήσεις των λαών….
Γιατί; Ένα μεγάλο Γιατί  ;
Για τον μεγάλο Θεό τους που λέγεται   “ΜΑΜΩΝΑΣ ” χρήμα και συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες!
Αυτά κυβερνούν τον κόσμο σήμερα!
Ας καταλάβουν όλοι τους ότι αυτό που παίρνουν μαζί τους στην τελευταία κατοικία είναι τρία μέτρα ύφασμα   (κάμποτο) που είναι το ΣΑΒΑΝΟ τους δίχως τσέπες, όταν τους θάβουν στο χώμα ή στον αποτεφρωτήρα!
Χριστός Ανέστη με καλά Μυαλά για τους ανεγκέφαλους γενικώς!
Του χρόνου το Πάσχα σε περιμένω στον Ρουκετοπόλεμο οικογενειακώς!
Χίος 8 Απριλίου 2018 Λευτέρης Πυκνής
Δυστυχώς σήμερα 1 Μαΐου 2021 και ακόμα δεν δόθηκε η ευκαιρία για την παρουσία σας στο ρουκετοπόλεμο που και φέτος δεν θα γίνει όπως πρέπει λόγω της πανδημίας! Έχουμε μέλλον και χρόνια πολλά μπροστά μας!
Και πάλι Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο!
Χίος 1 Μαΐου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης
5 συνημμέναPlease follow and like us:
fb-share-icon