Άλλο είναι να το ζεις από κοντά και άλλο να είσαι μίλια μακριά

Ξεκίνησε από τα χαράματα της Δευτέρας η μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Οι πρώτοι από αυτούς επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Καλντέρα Βίστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι και αυτοί με τον ίδιο προορισμό, που είναι ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Χθες έφτασαν στις ακτές του νησιού 300 ακόμα άνθρωποι, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στις 11.000.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μεταναστών, στο σημείο βρισκόταν και ο νέος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Μάλιστα, πραγματοποίησε και δηλώσεις στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 για το θέμα, όπου -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά».

«Όντως, η Λέσβος και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται καταθετήρια ψυχών. Βλέπω εκατοντάδες δυστυχισμένες υπάρξεις, που προσπαθούν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όλη η συμπαράσταση των οι Βορειοαιγαιοπελαγιτών είναι μαζί τους, όμως δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την αλλοίωση τη φυλετική, την πληθυσμιακή, τη θρησκευτική, την εθνοτική».

Όταν ρωτήθηκε από τον Παναγιώτη Στάθη τι εννοεί με αυτό, απάντησε: «Κοιτάξτε, λέω ότι σε ένα νησί 90.000 κατοίκων, όταν υπάρχουν 15.000 μετανάστες από άλλες φυλές και εάν αυτό συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλοίωση. Εάν δεν το κατανοείτε, τι να σας πω».

«Μπορεί με αυτά τα οποία λέτε, να κατηγορηθείτε για ρατσισμό», του επισήμανε ο Νίκος Ρογκάκος, με τον κ. Μουτζούρη να απαντά: «Καθόλου, για έναν Λέσβιο που υποδέχθηκε 1.000.000 αλλοδαπούς από το 2015 έως σήμερα και τους περιέθαλψε. Θέλουμε να παρέμβουμε ως τόπος πρώτης υποδοχής, εφόσον συνεχίσουν και στη συνέχεια να διοχετευτούν σε άλλες περιοχές και μετά σε άλλες χώρες. Αυτό λέω…».

«Είναι ένας στους έξι. Σε καμία άλλη χώρα ευρωπαϊκή δεν υπάρχει τέτοια αναλογία αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Οι δημοσιογράφοι ένιωσαν απορημένοι και εύλογα εξέφρασαν τις απορίες τους. Κατανοούμε την αγανάκτηση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. ‘Άλλο είναι να το ζεις από κοντά και άλλο να είσαι μίλια μακριά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1

Please follow and like us:
fb-share-icon